Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Időjárás Ausztriában

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Időjárás Ausztriában
2018.12.28. 22:14
Szia,
most az a gond az alacsonyabb részekkel, hogy egyáltalán nincs alap és hó se nagyon. Tehát abból érdemes kiindulni, hogy legalább 1300-1400m-en legyen annak a felvonónak az alja, aminél csúszni akarunk. Morris is mondta korábban, hogy milyen nagy most a kontraszt, míg alul zöldellnek a völgyek, felül már szép vastag a hóréteg. Ugyanezt tapasztaltam én is 25-én, útközben alig láttam havat 1000m alatt.
Azt jól gondolod, hogy a szélárnyékos hegyoldalak lesznek a jók, tehát É-ÉNy-i szélnél a D-DK-i (lee). Ami pedig még jobb, az az erdő, mert megfogja a havat. Ugyanilyen hatása van egy nagyobb hegynek is, ami szélirányban van és annak védelmében nyugodtan hullik a hó. Ilyenek pl. Resterhöhe déli oldala Pass Thurnban, vagy a Hochkönig tövében Arthurhaus-Hochkeil, vagy Filzmoos (Dachstein), vagy éppen Wurzeralm, ami a Warscheneck szélárnyékában fekszik ÉNy-i szélnél. Azt is észrevettem, hogy bár a hó mindig a szél felőli oldalon keletkezik, ahogy felemelkedik a légáramlat, de mivel ahhoz is időre van szüksége, hogy földet érjen, ezért a szélárnyékos oldalon találjuk majd meg (lásd Chopok dél).
Én most úgy gondolom, hogy a következő havazás nagyon hasonló lesz az előzőhöz, úgyhogy ugyanazok a helyek lehetnek majd a jók, mint akkor.
Előzmény: (Steve33 202779)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.