Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Melyik lécet válasszam?

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Melyik lécet válasszam?
2023.12.15. 22:43
Egyáltalán nem voltál zavaros. Mindent megétettem, és sokmindenben egyet is értek veled, de azért nem mindenben. Nem akarom hosszúra nyújtani a választ, ezért csak azt írom le, amiben más a véleményem.

"ÉLEZ - TERHEL - FORGAT"

Én a kezdők tanításánál szándékosan nem használok szakkifejezéseket, mert azt tapasztaltam, hogy nem értik. Nem mondok olyanokat, hogy élezzünk, terheljünk az ívkülső lécre, és forgassunk balra vagy jobbra, mert egy teljesen kezdő nem tudja hogyan kell élezni, nem tudja hogyan kell terhelni és zavarában azt sem tudja melyik a külső léc, és melyik a bal meg a jobb keze.

Én azt szoktam mondani, hogy:
- lécek V alakba
- csinálj X lábat (ezzel a befelé élezés kipipálva)
- forgasd a csípőd, mintha riszálnád a feneked (ezt a lányok azonnal megértik)

Tudom, hogy ez nem valami tudományos, de van aki 5 perc alatt ráérez. Aki meg nem, amögé beállok én is hóekébe bot nélkül, és lassú csúszás közben kézzel elforgatom a csípőjét. Így szinte vezényszavak nélkül megérzik a kanyarodás technikáját.

Ebből azt akarom kihozni, hogy én hóekézésnél nem forgattatom a léceket, mert lábforgatás nélkül, csupán a csípőforgatástól (ami testsúly áthelyezést jelen) már elkanyarodik a tanuló.

Régebben hagyományos léccel tanultak a gyerekek, és ugyanolyan gyorsan meg tudták tanulni a hóekézést, mint a mai piskóta lécekkel. Ugyanolyan léchosszúság mellett én nem tapasztaltam, hogy különbség lenne a hagyományos és a piskóta léc között a hóekénél.

Abban persze egyetértek, hogy ha már megy a hóekés fordulás, akkor minél hamarabb tovább kell lépni. Én a megállást már keresztbefordulással tanítom, mert a hóeke valóban hatástalan, ha hirtelen kell megállni. De jó pl. szűk helyen becsúszni a felvonóhoz.

Azt nem vitatom, hogy a továbbiakban a piskóta léc előnyösebb. Én már azt is kipróbáltam, hogy hóekézés után nem a párhuzamos lendületet tanítottam, hanem az élen sízést. Volt akinél bejött, volt akinél nem. Szerintem ugyanis az élen sízést könnyebb elsajátítani, mint a párhuzamos lendületet, mert nem kell lábbal forgatni a léceket (és nem igazán kell tehermentesíteni sem), mert az él vezet.

Lehet, hogy ezért többen csóválni fogják a fejüket.
Előzmény: (Lackó 219702)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.