Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Miért szeretem / nem szeretem Szlovákiát?

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Miért szeretem / nem szeretem Szlovákiát?
2009.01.23. 10:48
Valóban nehéz ügy, mert süketek párbeszédét folytatjuk.

A "miért nem szeretem" topic eredetileg arról szólt (volna), hogy akit valami negatív hatás ért az megoszthassa a többivel. Véleményem szerint ez így nem is haszontalan, mert bár "kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni", de kétszer be lehet menni abba az étterembe ahol méltatlanul bántak a vendéggel.
Az eredeti cél ott torzult, hogy ezt nem olvasnmányként, hanem vitaanyagként kezdték a fórumozók kezelni, és személyeskedésig fajuló összecsapások szinterévé vált ez a topic. Szegény djpeti kapott itt hideget-meleget, pedig az általa írt TÉNYEK általam is tapasztaltak.
Én évtizedekig jártam (Cseh)szlovákiába síelni, persze nem igazán elkötelezettségből, hanem más lehetőség hiányában. Az, hogy gondozatlanok a pályák, a szálláshelyek tábori körülményeket idézőek, hogy az éttermi illetve pélyaszemélyzet (talán az a legpontosabb kifejezés, hogy) kelletlen, természetes velejárója volt a síutaknak. "Ezek már csak ilyenek" gondoltuk. Persze lehetett kivételt is találni, de nem ez volt a jellemző. Mindanyiunkban felmerült előbb-utóbb, hogy ez az egész úgy néz ki, hogy itt "elszenvedik" azt, hogy síelők vannak, akik különböző szükségleteiket is (pl. enni, inni, aludni) itt akarják elvégezni.
Persze lehet csökkenteni az itt szerzett negatív élmények számát, ha reggel otthon kocsiba ülsz egész nap megállás nélkül síelsz, és este hazautazol. Ekkor nem fordulhat elő, hogy a pincér nem szolgál ki, a szállásadó mogorva, vagy a szoba túl hideg, illetve meleg. (Tapasztalataim szerint e két véglet volt. Vagy megfagyott a víz a pohárban, vagy szauna volt a szobában)
Különösen nem értek egyet azzal a minősítéssel, hogy "finnyás, sznob és nyugati stílushoz szokott embereknek" okoznak problémát az itt kifogásolt anomáliák. Szerintem síelni szabadidős pihenésünk alatt szoktunk, és a "szolgáltatótól" elvárjuk a korrekt kiszolgálást. Nem ingyen kérjük, illetve kapjuk!
Azt, hogy "Szlovákiához kell egy bizonyos fokú affinitás" én úgy értelmezem, hogy a síelés érdekében minden megaláztatást köteles vagy eltürni. Mazochista alkatok előnyben, de én ekkor sem vágyom bosszúságra vagy kárra. Kipróbáltam, és higgyétek el, nagyon rossz érzés egy idegen, ellenséges közegben tehetetlen, kiszolgáltatott résztvevője lenni az eseményeknek.
Én úgy látom, hogy senki nem vár Szlovákiában sem többet mint ami neki a pénzéért jár.De azt, hogy civilizált módon viszonyuljanak a VENDÉGHEZ, azt mindenképp.
Mint a Kárpát-medencében élő családok többségének, igy az én felmenőimnek is voltak tót "gyökérágai", de ezektől az emberektől is azt láttam, hogy a vendéget vendégként kezelik. Nem értem meg azt, hogy ez "hazai pályán" miért nem így működik.
Az, hogy Szlovákia nacionalista politikusai a szlovák identitás növelését, a nemzeti érzés fokozását a magyarellenesség útján kívánják megvalósítani sajnálatos, de ez ellen mi, magyar állampolgár síelők csak azt tehetjük, hogy nem ide járunk síelni. Ez nem szlovákellenesség, ez normális észjárás. Ki megy oda vendégségbe, ahol nem érzi azt, hogy (ha nem is szívesen, de legalább) korrekten fogadják.
És ha már a korrektség szóba került. Évek óta Franciaországba járok síelni (hosszabb utazás, de olcsó ár!)és aki már itt volt tanusíthatja, hogy ott sem "szeretnek" kitüntetten bennünket, de nagyon korrektek, és jó vendéglátóhoz méltóan udvariasak.

Magam részéről nagyon sajnálom, hogy fiatalkoromban sok élményt nyújtó helyszinek most kimaradnak az életemből. Olyan ismereteket, tapasztalatokat szereztem itt, amit a nyugat-európai sípályákon is jól hasznosítok( pl. buckasíelés, sziklás, jeges meredeken való síelés, és a korogos felvonó bíztos használata. Mert azért azt tudjuk, hogy aki a Csehszlovák pályán lévő felvonókat biztosan használta, az a világ minden felvonóján képes felmenni.)

Én nem akarom összevetni a szlovák pályák árait, szolgáltatásait egyik nyugat-európai pályával sem, mert nem erről szól ez a vita.
Megértem azokat is, akik valamilyan okból "elkötelezettek" Szlovákia mellet. Azonban azt az álláspontot nem fogadom el, hogy ha valakit még nem ért kellemetlenség, akkor szerinte ilyen nincs is, az csak nyafogás, túlérzékenység.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.