Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovák autópálya és autóút tapasztalatok

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Dave
209 élménybeszámolót írt
209
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Szlovák autópálya és autóút tapasztalatok
2016.03.16. 12:21
Itt megoszthatnánk a tapasztalatokat Szlovák autópályatapasztalatokról.

Az autópálya díja 10 napra 10€, egy évre 50€.
Matricát online itt lehet venni, van magyar nyelvű felület is, Visa, Mastercard elfogadott a magyar kártyakínálatból: https://eznamka.sk/selfcare/home/
Aki 5 alkalommal megy síelni, annak már érdemes lehet éves matricát venni.

A pálya Parasspuszta és Esztergom felől is kb. 1 óra alatt érhető el észak felé.
Az autópálya jó minőségű, 130-as mindenhol, egyes felhajtóknál és veszélyesebb szakaszoknál 110-es korlátozással. Mérésnél elvileg van 10% tolerancia, de ha helyben kiint a rendőr akkor 2-3km/h túllépésért is büntethet.
A tapló vezetési stílust javasolt otthon hagyni, mert a pályán gyakran mérnek. Követési távolságot is mérnek, tehát hiába tartod be a sebességet, ha a másik seggébe beleállsz, akkor megy a csekk. Mérésre a pálya mentén néhol a zajfogó falakba épített szerviz öblöket is használják. vannak erre.
A kanyarokban érdesített aszfalt van a pályán, nedves időben is jól fogja a téli gumit, de azért érdemes az íveket ésszel bevenni.
Ha már szóba került: a téligumi és hólánc március 15-ig kötelező. Láthatósági mellénynek elérhetően az autóban kell lennie. Ezt ritkán ellenőrzik, de bele lehet futni.


Pálya elérése előtt a falvakon a megfelelő tisztelettel haladjunk át. Egyrészt nagyon sok a tipikus falusi közlekedő, másrészt a rendőrök remekül el tudnak bújni. Sok esetben ott helyben kiintenek, úgyhogy falu táblánál nem beesni 50 felett és falu vége tábla előtt 100 méterrel nem rálépni a padlógázra.
Vasúti átkelőn 25km/h-val lehet áthaladni. Ha mérnek, akkor kaszálnak. Ebbe ilyenkor a helyi lakosok is belefutnak. Ha villognak szemből, akkor erre érdemes különösen figyelni.
Zebránál gyalogosnak megállunk, de ezt gondolom írni se kell, mert megáll mindenki. ;)

Matricát venni-nemvenni kérdéskörhöz kiegészítés (trollmágnes, ha úgy tetszik):
Aki olyan véleményen van, hogy inkább nem fizet és spórol 10€-t matricán, az tegye fel magának a kérdéseket: Megéri a falu táblánál fékezni majd a végén kövér gázt adni? Mindenki rátéved valamikor fizetős szakaszra, aztán izgul, hogy jön-e a csekk. Érdemes? Amikor traktor, teherautó mögé beragadsz és időt vesztesz az nem a síidődből ketyeg? A fék kopása, a több kuplungolás, a gyenge útminőség miatti gyorsabb futómű elöregedés mennyivel hozza előre a szervízt?
Biztos nem hagyod majd ott azt a 10€-t a kúton meg a szervízben meg a sípályán?
Plusz: 70-es átlagtempóban falvakon át sokkal jobban kimeríti az embert mint pályán tartani egy egyenletes kényelmes tempót. Bokorba eldugott traffipaxba is könnyebb így belefutni véletlen sebesség túllépéssel. Amellett, hogy a kocsi is jobb szereti az egyenletes tempót.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.