Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Waxoljunk - Hotwax topic

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TZoli
1158 élménybeszámolót írt
1158
20 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Waxoljunk - Hotwax topic
2016.10.26. 09:46
Nincs mit, vegyész múltamból fogva volt alkalmam megtapasztalni. Mikor nagyüzemileg ment a Grignard reakció, aminek az oldószere az éter volt, az úton mindenki kerülte a csatorna fedőket. Mert azok néha alacsonyan szálltak. Le is álltunk vele egy idő után.
Egy kicsit irodalmazva azt találtam, hogy a köznapi nyelven paraffin viasz 20-40 szénatomot tartalmazó szénhidrogének keveréke, és a legtöbb szerves oldószerekben, alkoholban és néhány észterben is könnyen oldódik.
Szerintem a legjobb a kistestvére, az alacsonyabb szénláncú szénhidrogének keveréke, azaz a benzin. Kapható festékboltokban pl a benzines folttisztító. 1 L 680 Ft. Közel se annyira veszélyes mint az éter. Nem tiszta könnyűbenzin, tartalmaz ketonokat és tisztítást fokozó adalékokat is.
A metanollal nem próbálkoznék, mert az erősen mérgező. Szerintem az etil-alkohol kétesélyes, ki kellene próbálni. Absz alkohol vagy denaturált szesz formában vásárolható.
Kedvelt poláros oldószer az aceton (ami egy keton), vagy az észterek közül jó lehet az etil-acetát. Jó festék és zsíroldók. A legtöbb körömlakk lemosók ezek keveréke, elegye. De a legtöbb festék hígító is mint pl a Nitro-hígító is, ilyen keton-észter keverékek elegye. Ezeket viszont nem tudom, nem-e túl jók, azaz nem kezdi-e el a léc talpából az egyéb összetevőket, színezéket, lágyítót stb. is kiszedni.
Előzmény: (Dave 189877)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.