snowboard lap, kötés, bakancs összhang

ÜZENETEK (16)Időben csökkenő Időben csökkenő
csabi826
5 élménybeszámolót írt
5
3 éve tag
3 éve
Rendben, köszönöm a segítséget, egyértelmű lett a sorrend. :)
minerel
3724 élménybeszámolót írt
3724
16 éve tag
3 éve
A lapot hagynám, egy jó bakival többre mész de ahhoz kell egy jó kötés is. Hiába a "keményebb" baki ha a kötés pl alsó kategóriás és nyúlik mint a takony.
golo
958 élménybeszámolót írt
958
13 éve tag
3 éve
Gondoljuk végig, mi történne, ha
1. veszel egy keményebb, kevésbé toleráns lapot. De mivel még kezdő vagy, önmagában is nagy kihívást fog okozni, hogy megszokd és irányítani tudd. A túl puha cipő miatt pedig ki sem fogod tudni használni az előnyeit.
2. veszel egy új, jobb bakit, akkor azzal a meglevő lapodon is tovább fejleszthetnéd a tudásod. Amikor pedig majd váltasz egy keményebb és nehezebben irányítható lapra, arra hamarabb ráérzel, mert addigra már jobb leszel, és a cipőd sem fog korlátozni ebben.
Előzmény: (csabi826 206265)
h i r d e t é s
csabi826
5 élménybeszámolót írt
5
3 éve tag
3 éve
Sziasztok,
Remélem, jó helyre írok, tanácsot szeretnék kérni.

Röviden:
Használt puha szettet szeretnék közepes keménységű felé vinni (all mountain). Először vegyek egy új bakancsot, vagy inkább lapot cseréljek?

Bővebben:
Adott egy puha kezdő használt szett, amit tanulni vettem (head five boa bakancs, head rx one kötés, technine icon freestyle lap). Idén szeretnék szintet lépni, és max. 50-60 ezret tudok rászánni, hogy bővítsem a tudásom. Szeretek fordulgatni, váltogatni, hogy melyik lábam van elől, néha pályán kicsit jobban beengedni, plusz idén meg akarok tanulni egy kicsi ugrani. Tehát "mindenes" lazulás a cél a pályán. Egyelőer a pályán kívüli terep kevésbé vonz.Kb. a következő 1-2 szezon szólna arról, hogy megtanuljak magabiztosan boardozni, és kialakuljon, hogy melyik stílus áll hozzám a legközelebb. Ezek alapján jó sok olvasás után én arra gondoltam, hogy veszek használtan egy kb. 5-6 keménységű hybrid (rocker-camber-rocker) lapot, viszont már a 2. ember mondja, hogy először mindenképp a cipővel kezdjem, és mindenképpen egy újat vegyek, főleg mert a head five boa túl puha, plusz nem is valami jó :D (fura, hogy a legtöbb helyen 4-es keménységet írnak rá, de találtam egy helyen 6-ost, illetve hogy azt írják, közepes).
A kérdésem tehát, hogy mit tanácsoltok? Először bakancs, vagy lap, esetleg várjak és gyűjtsek még jó sokat, és így ahogy van csere minden, mert külön semmi értelme?
Köszi előre is a tippeket!
Bélapó
1384 élménybeszámolót írt
1384
17 éve tag
4 éve
Ne problémázz rajta! Tizenéve csúszok hasonló kilógással. Puha hónál nincs jelentősége, csak kemény jeges pályán okoz gondot, mikor leér a cipő orra vagy a sarka és az él eltávolodik a hótól.Ha nagyon meredeken mész nagyon gyorsan,le fog érni, ki fogsz csúszni, na és? ez nem esés, semmi bajod nem lesz. (velem már nem fordul elő, én már nem megyek olyan gyorsan)
morfologus
141 élménybeszámolót írt
141
10 éve tag
4 éve
Azert ez nem teljesen igaz, lasd yes 2020 :).
Tovabbra is tartom, hogy a bakanccsal lehet a legtobb centit nyerni. Burtonbol 305 a meretem, Nitrobol megis alig 320 a kulseje.
Előzmény: (vau 205159)
P90302-121220.jpg
P90302-120742.jpg
vau
81 élménybeszámolót írt
81
12 éve tag
4 éve
Pontosabb válasz arra, hogy okoz-e majd gondot, az az, hogy attól függ!
Alap, csúsztatott kanyaroknál, ez a túllógás semmi, ott akár a fél cipő is lelóghat, max. a talp orr- és sarokrésze fog kicsit kopni. Carvingnál már sokkal nagyobb esélyed van problémákba ütközni. Alapesetben ha a deszkát annyira megdöntöd, hogy a cipó vagy a kötés bármelyik pontja leér a hóba, az elemeli a deszkát, és azonnal megszűnik az éltartás, esel. Ez ellen az adott setup-nál úgy tudsz védekezni, hogy sokkal mélyebben beguggolsz a kanyarban, ami miatt kisebb deszkadöntés is elég. Viszont puhább hóban (ami tavasszal elég gyakori), még ez sem lesz elég, nagyon gyakran elakadsz, ha rendesen íven akarod vezetni a deszkát.

Az igazi megoldás egy custom made deszka, ilyet itthon pl. Kucséber Feri készít (pirateboards.com), vagy vannak más külföldi custom cégek. Sajnos a hivatalos gyári deszkák extra extra wide lapjai sem mennek 27 centi fölé, az viszont kb. 40-es lábnál ok, nagyobb lábúak gyári free deszkával ne is álmodjanak stabil, problémamentes carvingról. Az enyém most (gyári Ftwo) 26.4 azt hiszem, majd ha készíttetek egyet, az 28 centis lesz, mindezt 42-es bakancshoz! Bár amig nem töröm ketté a mostani deszkát, addig nyúzom így is, amúgy is meg van már reccsenve egy jó ideje.

A youtube-on érdemes megnézni Ryan Knapton pár videóját a témában. Pl.
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Első körben próbálgasd azzal ami van, és majd meglátod, hogy az adott keskenység túlzottan zavar-e, vagy együtt tudsz-e vele élni. De hangsúlyozom, ez a túllógás csakis és kizárólag rendes carving esetén fog zavarni, addig eljutni meg kelleni fog egy kis idő.
andorandor
5 élménybeszámolót írt
5
4 éve tag
4 éve
Rendben, köszönöm! :)
minerel
3724 élménybeszámolót írt
3724
16 éve tag
4 éve
nem fog gondot okozni max növelj egy kicsit a kötés szögeken.
andorandor
5 élménybeszámolót írt
5
4 éve tag
4 éve
Köszönöm a válaszaitokat 😊
Ami a képen látható az a bal, hátsó lábam és +5 fokra van állítva. Ahogyan Golo ajánlotta elfordítottam 90 fokkal a tárcsát és így tényleg teljesen középre került kötés és a bakancs is. Most már 2,3 cm lóg le a bakancsból elöl is meg hátul is. Köszönöm a tanácsot! 😊

Viszont az eredeti kérdésem az lett volna, hogy ez a méretű túl lógás okozhat-e nagyobb problémát? (Igazából erre is kaptam választ, hogy nem nagy probléma)

Viszont jövőhéten szeretnék, jobban ráfeküdni a mélyebben bedöntött carving megtanulására, és hogy ez okozhat-e majd nagyobb gondokat?

Amennyiben igen, akkor mi lehetne a hosszútávú megoldás, extra Wide lap? Mert ahogy néztem ebből a típusú lapból például egyel nagyobb van csak és az talán 3 mm-el szélesebb, ami nekem így elsőre nem tűnik valami nagy különbségnek. Szóval akkor érdemes annál jóval szélesebbet néznem, vagy így is el leszek vele?
Vagy a másik opció amit Morfologus ajánlott, hogy próbáljak meg találni az én méretemben egy valamivel rövidebb bakancsot.

Köszönöm!
morfologus
141 élménybeszámolót írt
141
10 éve tag
4 éve
Az a tapasztalatom, hogy adott lábra jó méretű bakancsok külső méretében elég jelentős eltérés van márkák szerint, viszont a legtöbb gyártó a komolyabb bakancsainál figyel a méretcsökkentésre.
Javaslom, nézz körbe néhány boltba és vidd el a jelenlegi bakancsodat, hogy lásd a különbséget.
Egyébként el is lehet lenni ilyen lelógással, párszor ki fog csúszni alólad a lap, viszont én akkor kedztem el erre jobban figyelni, amikor egy hóbol kiálló fadarab találta meg a deszkáról lelógó hátsó lábamat és irgalmatlan nagyon zakóztam.
golo
958 élménybeszámolót írt
958
13 éve tag
4 éve
A képeken a bal van hátul, tehát goofy. A probléma pedig éppen az volt, hogy nem tudja állítani a lelógást szimmetrikusra.
Előzmény: (Kálmi 205147)
Kálmi
67 élménybeszámolót írt
67
15 éve tag
4 éve
Ahogyan látom, a bal lábad van elől, azaz regular állású vagy. Az első kötés alaphelyzetben 15 fokot mutat előre, a hátsó kötés 5 fokot mutat előre. Ez az alapállás, ettől el lehet térni, ha úgy jobban érzed Magad. Ez a kis elfordítás már rendbe is teszi a lelógást, arra ügyelj, hogy lehetőleg egyformán lógjon le elől-hátul.
Jó csúszást!
minerel
3724 élménybeszámolót írt
3724
16 éve tag
4 éve
a lapod wide, az jó. A lábad akkora amekkora. Egy kicsit elforgatod 0-ról a kötést és máris kisebb lesz a lelógás amivel szerintem még egyébként is simán elboldogulsz a pályán.
golo
958 élménybeszámolót írt
958
13 éve tag
4 éve
Szia, mutatnál egy képet a tárcsáról is? Ha azt elforgatod 90 fokkal, akkor van rá esély, hogy azzal középre tudod hozni, hogy ne lógjon ki ennyire az orra.
andorandor
5 élménybeszámolót írt
5
4 éve tag
4 éve
Sziasztok!
Nemrég vásároltam össze az első saját snowboard szettemet, és ahogy összeraktam mindent elbizonytalanodtam, hogy méretben passzolnak-e egymáshoz a dolgok.

Lap: Ride Wildlife 2018 – 161W
Kötés: Raven s220 – XL
Bakancs: Head Rodeo Boa – 46
Én 185 cm magas vagyok és 84 kg. Nagyjából közepes szintre tenném a tudásomat.

A kérdésem az lenne, hogy szerintetek a bakancs túlságosan túl lóg-e a lap szélétől? Lemértem és az orr 2,6 cm-el a sarok pedig 2,3 cm-el lóg túl a lapon. (ez a hátsó láb, a kötés beállítás +5 fok) Ez okozhat-e problémát, elakadást csúszás közben?

A másik kérdésem pedig a kötés lenne, hogy itt még vállalható távolságon belül lóg-e ki az orra a bakancsnak? Kb a legegyszerűbb kötés, úgyhogy nem sok állítási lehetőség van rajta, nem lehet a pedál részt kintebb tolni. Mivel XL-es nem is gondoltam, hogy kicsi lehet.

Eddig minden évben béreltem a felszereléseimet és nem igazán figyeltem, hogy mi hogyan volt összhangban.
Jövőhét pénteken megyünk egy hétre csúszni, szeretném, ha még itthon derülne ki, hogy nem stimmelnek a dolgok 😊

Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!
Üdv.
Andor
IMG-20190228-104659.jpg
IMG-20190224-152527.jpg
IMG-20190228-104753.jpg
IMG-20190228-104838.jpg
IMG-20190228-104906.jpg
IMG-20190228-104926.jpg
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.