Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Különbség a síoktatók között

ÜZENETEK (52)Időben csökkenő Időben csökkenő
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.03.09. 07:07
Nem tudom látszik -e! Nem látok a használati utasításban ,,rúgd le a kötést léccel” ábrát! Minden ami ettől eltérő, az a nem rendeltetésszerű használat kategóriájába esik! Gondolom nem a síoktató képzés részeleme egy magasabb szintű képzésnél! Az ábrán jól látható, belépésnél a cipő orra síkban behelyezve, majd a sarok lenyomásával zár a kötés! Kioldásnál a ,,bot” segítségével lenyomva, nem léc talpával élével végigrúgva, sarkunk megemelésével egyszerre egy mozdulattal old a kötés! Az ábrát a nyelvi félreértés elkerülése érdekében minden nyelven értelmezni lehet!
Előzmény: (VÁrpád 218484)
1722A171-B175-4E43-B92C-C1FA59C3A5BA.jpeg
1B7AC0A0-E914-4D35-8926-59AB7E9A97F7.jpeg
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2023.03.09. 01:15
Hat ez szegyen en is hallottam mar hogy bot nelkul tanult sielni...szegyellheti az oktato magat mar ha az ilyen oktatonek hivhato../
Előzmény: (VÁrpád 218484)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.03.08. 21:36
Mai bérlő!
-Síbotot készítsek!
- nem !köszönöm nemkérek!
-az van sajátod?
-nem nincs!
-hogy fogod leszedni a lécet?
-lerúgom!
- szerintem ne tedd mert akkor nem adom ki a lécet!
- de németországban (magyar) síoktató azt mondta így csináljam! Előzőleg is mikor béreltem(nálam) így vettem le! Miért? Megsérült?
- meg!


A kötést felhajtva a skálázott hengeres rész sorjásra rúgva és a sícipő is kritikán aluli látványt nyújt!
Egy kezdő síelő aki a két talpán is alig áll meg, biztos elegáns mozdulattal keresztbe tett léccel előre feszített lábbal pipiskedve sérülésmentesen lebírja venni a lécet!
Nem kívánok rosszat az ilyen ,,oktatónak” csak az egyik tanulója, a síléce lebutított élével , metélje körbe azt az ujját amire nem nőtt köröm haladéktalanul! Remélem ha a garanciát/szavatosságot elutasítják probléma esetén a szétrúgott kötés miatt, akkor bevállalja ő!
Donovalyban leszúrják botjaikat a felvonók aljában míg csak gondot okoz, majd az oktatás részeként felhasználják! Az első leszúrja utolsó összeszedi, majd ezt ismétlik a domb aljáig! A közbensők kanyarodnak közöttük!
A kezükben lévő bottal különböző súlypontáthelyezéseket tanítanak!
Bot nélkül léceiket guggolva, vagy mástól kért bottal távolítják el! Sosem rúgják le! És legfőképpen nem bíztatják, hogy így csináld!

Miért? Miért nem vagyunk képesek minőségi munkát végezni? Ott azért a kevés lóvé nem lehet ok! Vagy tán született bunkók vagyunk? Vagy csak gyakorlók?
Nyilván nem minden síoktató ilyen, nem inge gatyája ne vegye magára!
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.02.12. 21:26
Ausztriában dolgozó magyar síoktatótól vásárolt léc ,kerek 100€. A R 10 sl! Hát ide jutottunk! Ismét a kisebbik százalék! Remélem! Behozták élezni! Mindkét léc bal hátsó részén és jobb első részén elfogyott a kantni, + a csőr dagad a rozsdától! Bizonyos élező gépeknél, aminél forgatni kell a lécel, és a gép szorítja rá a lécet a kőre többszörös oldalsó köszörülésnél, így eszi meg a kantnit! A bekezdést már nem is fotózom! Akik kézzel éleznek sűrűn találkoznak olyannal bekezdésnél megégeti a gép, kiedződik, utána oxidos Arkansas ill gyémánt csiszolóval lehet előcsiszolni, hogy utána vigye a reszelő! Ha mindjárt reszelővel kezdünk, dobhatjuk a szerszámot, rögtön kimegy az éle! A kövek által okozott sérülést a kantnin, ugyan ezzel a módszerrel lehet kezdeni a talp felől és oldalról egyaránt!
A24667A0-1870-4C9A-BBA2-A12B61D081F2.jpeg
A8C3B46B-56B9-40EA-891F-4FE496CE3942.jpeg
34D28FD2-07B7-4B18-B8BD-3BA59D466087.jpeg
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.01.22. 18:26
Kerek hiteles tömör beszámoló! Ez átmegy! Nincs mismás itt járok ott járok nagyszüleim névrokona már látott havat stb! Nincs sértettség sértegetés, csak egy kis irónia, hogy érdekesebb legyen az olvasónak! Szeretem az e fajta kommunikációt! Bedobok egy kavicsot, és figyelem mi történik! Van, hogy felborul a papírhajó, van, hogy elsüllyed, és van amelyik szörfözik!
keskesonka
181 élménybeszámolót írt
181
16 éve tag
2023.01.22. 16:07
Sielni azert nemileg komplexebb mozgasforma mint autot vezetni vagy biciklizni. Pont ezert talaltak ki az oktatokat es az emberek tulnyomo tobbsegenek jot tenne egy normalis oktato, plane amikor kezdenek. A rovid sielesre forditott ido ezt csak megjobban tetezi.

Autodidakta modon akik magas szintre jutnak azok tobbnyire freeriderek meg parkosok, de ok evente nem 1 hetet sielnek, hanem egy szezont, de azt vegig es nagyon jo sielok tarsasagaban.

Mindenhol vannak kontarok, de a sioktato kepzes pont ezt hivatott redukalni. Ha valamilyen papirja (SMSZ, osztrak, stb.) es min. par szezon tapasztalata van az adott oktatonak, jo esellyel egy kezdo dolgat klasszisokkal megkonnyiti es sokkal hamarabb lesz sikerelmenye, biztonsagerzete es alap hibak berogzodeset elkeruli. Nyilvan egy alap oktatoi kepesitessel rendelkezo oktato aki 2 hetet taborozik evente nem ugyanazt a szinvonalat kepviseli mint aki telen az Alpokban nyaron meg Ausztraliaban oktat vagy esetleg edz.

Ha valaki ugy erzi hogy nem fejlodik az adott oktatonal, keressen masikat a fenti dolgok figyelembevetelevel, nem fog csalodni.
Előzmény: (VÁrpád 217390)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.01.22. 14:16
A síoktató is hiányszakma! Ez a fő oka a felhígulásnak mint a kőműves, burkoló, ács, autószerelő, karosszérialakatos, rendszergazda és sorolhatnám napestig! Ezt a szakmát főként az idényszerűség tizedeli! Az egyre rövidülő szezon és a pandémia sem kedvezett a szakmának! Az év többi hónapjában is csak kell valamit csinálni! Egy munkahelyen ha lehetetlenné válik a helyzet akkor kik is maradnak? A szolgálatkész elhivatott emberek az egyik , a másik aki máshol sem boldogul! Tehát marad az alja és a teteje! A középréteg javarésze az amiben ambiciózus emberek továbbálnak mert ki merik próbálni magukat máshol is stb stb! Természetesen van a szintekben átmosódás és nem tértünk ki részletesen különböző okokra és típusokra! Amíg szimplán anyagi megfontolásból végezzük amit végzünk nem biztos, hogy mi vagyunk a legmegfelelőbbek eme munkavégzésre, hisz nem egy gép mellett dolgozunk, hanem emberekkel! Erre írtam lentebb, hogy nem biztos ,hogy passzol a szék a fenekünkhöz! Természetesen tisztelet a kivételnek! Nem inge gatyája ne vegye magára! Én magam inkább hiszek egy vendég ajánlásában mint az elfogult önreklámban!
alitta ygan
7 élménybeszámolót írt
7
2 éve tag
2023.01.22. 13:29
Sziasztok.
Nagyon komoly levelezes megy. Tisztele erte mindenkinek.
Belekostoltam a sielesbe 30 eve. Oktato nelkul. 10 evig probaltam magam elsajatitani. KATASZTROFA.. Utana betagozodtam egy oktatos csoportba, elmondtak mit csinaljak es miert. 6nap alatt többet fejlődtem mint előtte 10 év alatt. Megvilagosodtam. Hallelujah!
Jöttek a gyerekek sorba. Es mit tapasztaltam? A szezonban nem lehetett oktatot kapni a gyerekhez. Hoppa. Ez hianyszakma? Ez volt az egyik ok hogy miert legyek sioktato. Masik a hegyek szeretete telen nyaron. Jol erzem magam ha a hegyeket tapasztalom magam körül. És közeleg a nyugdìj. Szerrtnek nyugdijas csoportot vezetni az Alpok kozt.
Folyt köv. Most
mennem kell
Előzmény: (VÁrpád 217390)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.01.21. 23:36
Amikor a 100% át vesszük a síelőknek , akkor amikor a profiról (nem versenyző szintről beszélünk, inkább egyszerű halandóról aki érzi a lécet) beszélünk az lenne az öt százalék, vagy még annyi se a haladó, és a hezdő osztozik a maradék 95+ százalékon kb fele - fele, vagy 2/3 - 1/3 arányban az én meglátásom szerint rentálosként sportüzletként! Bizonyára vidéki kisüzletként ritkán téved be profi! Az a meglátásom ha valaki mar a profiba tartozik az már nem igazán rentálozik, csak szervizként keres fel ezzel foglalkozókat, az saját belőtt léccel megy, nem szarakodik mindig más évjáratú márkájú fáradt lécekkel ( itt ne értsük félre az újgazdag , minden évbe a legdrágább lécet veszem virítani tipus nem ide tartozik)! És az sem aki kényelmi vagy más egyéb szempontok miatt tart saját lécet! Jómagam is a köztes fél-2/3 ot erősítem es rohadtul élvezem! A sí szeretete a vesztem , nem zárhatok be szezonban! A keves idő amit a pályán töltök nem elég az 5 % hoz! Úgy gondolom lehet jót bringázni kerékpár oktató bevonása nélkül is! ( tényleg ! van olyan?) Azon azért el lehet gondolkodni amikor egy iskolázatlan cigánygyerek aki énektanárt csak képen látott ,jobbat énekel mint egy zeneiskolát végzett agyontanult! Attól, hogy valaki nem ismeri a kifejezéseket, attól még végretudja hajtani autodidakta módon tanult ellesett mozdulatokat, szimplán egyensúly ritmusérzék izommemória és tehetség kombinációjában! És van olyan akit ha agyonversz sem fogja megtanulni! De nem mindenkinek van szüksége arra hogy profi legyen! De xszar lenne ha mind egyformák lennénk! Gondoljunk csak a vezetésre! Hány óra is kell ahhoz hogy jogsi legyen? Azt síoktatóról síoktatóra járunk több tíz órát, hogy egy évben egyszer egy hosszú hétvégére ( besíelni mi?)vagy egy teljesre elmegyünk arcoskodni, puncsozni, majd az év többi napján a fészerben a szerkó! Ne legyünk állszentek! Az autózásnál meg azt sem vesszük észre, hogy lejárt a jogsi! Nem beszélve, hogy amint beszállunk az autóba, kockáztatjuk embertársaink és a saját életünket pár óra vezetés után! Nem kell ebbe többet beletrombitálni mint amennyi van benne! Bizonyára lehet hegyezni, ha sportoló az ember, de a többit csak összezavarja a rövid síelésre fordított idő és kondíció hiánya miatt! Hagy engedtessék meg, hogy jól szórakozzanak a haladó kezdő szinten, hiszen mindenki így kezdte! Sokkal inkább veszélyesnek tartom az állprofi/profi száguldozókat 100km/h + mint a 15km/h hóekést!
WéberF
2040 élménybeszámolót írt
2040
17 éve tag
2023.01.21. 22:12
Való igaz, hogy aki jól síel (vagy hiszi magáról) nem a megfelelő oktató. Ez egy szakma, mint a pedagógusoké. Oktatni csak megfelelő empátiával, a tudás átadásának képességével szabad. Saját példám: sok-sok éves hobbi síelés, amatőr versenyszervezés, néhány verseny-érem, kupa után Ozsiéknál a TF-en szervezett síoktatói tanfolyamon "megbuktam", mert azt még elfogadtam, hogy szerintük az ő normáiknak megfelelően síelni sem tudok, de hogy oktatni biztosan nem fogok (mindezt azok után, hogy képesítés nélkül vagy 80 emberrel szerettettem meg a síelést, meg effektíve 23-at rávezettem, azaz megtanítottam a síelés lényegére). Na ennyit a jó oktató - rossz oktató témához. WFeri
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2023.01.21. 21:15
Sziasztok!

Én indítottam a témát, örülök, ha mást is érdekel a dolog.

Azóta sok helyen jártam, és sok oktatóval találkoztam. Szerencsére a kezdeti csalódás után megtaláltam azt az utat, ami oda vezet, hogy nagyon sok mindent megtanuljak a síelésről. Jelenleg sífelszerelések között dolgozhatok, és sok síelést kedvelővel is beszélek.

Két dolgot láttam az elmúlt években.
Vannak jó oktatók Magyarországon. Nagyon komolyan hozzáértők is. A síoktató jó tulajdonsága nem csak abból áll, hogy jól síel, de a tudást jól is adja át. Nyilván hobbi síelésről beszélek.

A másik, hogy sok ember van, aki azt gondolja magáról, hogy jól síel, neki már nem kell semmi. Kevesen szánnak időt pénzt, hogy "a valahogy lecsúszok a lejtőn" tudástól eljusson a "síelni tudokig". Ki kell menni látatlanban bármelyik pályára, és kicsit figyelni az embereket hogyan jönnek le a pályán.

Amikor a munkám során kérik ajánljak sífelszerelést, az első kérdésem, mi a sítudás. Amikor jön a válasz, hogy tud, akkor belemegyek, hol tart. Hóeke, támasztott lendület, párhuzamos lendület...stb stb. Ilyenkor néznek, miről beszélek. Ekkor már sejtem, melyik "csomagot" ajánljam. ;)

Annyira aktuális ez, hogy akár mai történeteket is tudnék idézni.

Sajnos az összképhez az is hozzátartozik, hogy mint minden szakmába, ide is néhány kókler beszivárog. Én megoldottam, mivel addig mentem, amíg megfelelőt találtam. Ezt javaslom mindenkinek!
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2023.01.15. 15:25
Hat meg kitol milyen szisztemaban ..mert sokszor ezek a magas szinten eloadott "tananyagok" evtizedekkel el vannak maradva...aztan vak vezet vilgatalan sioktatok lesznek ..viszont szep papirjuk van rola...ezt mas sportokban is tapasztaltam sielesben pedig kulfoldon is ...igen nagy aranyban!!
Előzmény: (VÁrpád 217248)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.01.15. 14:13
Nem tudom, hogy mi köze a diplomának a két éves sítudáshoz!
Nem értem az összefüggést!
Lemaradtunk vmiről?
-privát beszélgetés?
-törölt vélemény ?
- ki nem mondott gondolat?
stb?
Lehet tudni? Mi is tanulhassunk- tapasztalhassunk?
Lehet több diplomás? Úgy működhet!
Vaaagy egy TF végzettség+ síoktatói tanfolyam?
Esetleg bármilyen diploma +síoktatói tanfolyam?
Előzmény: (JaniJuli 217234)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.01.14. 06:31
Te találkoztál már olyan diplomázott sitanárral aki 2 éve áll silécen? Ezt nem hiszem el. Meg se kapod a diplomát 2 év alatt szerintem.
Előzmény: (Bubek67 216538)
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2022.12.06. 00:47
Ezzel ki is mondtad a lenyeget amit tanul otthon, ahogy nevelik, amit megengednek neki...En is ezt tapasztalatom mindenhol a normalis ismeroseimnek mindnek normalis gyereke van..aki nem annyira hat ott a gyerek sem..a Sipalyan is ez latszik!!
Előzmény: (VÁrpád 216611)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2022.12.05. 21:33
Meg kell érni rá. Ahogy a kerékpározáshoz is. Egy kerékpár értékesítő/ szerelő /kerékpáros amatőr versenyző barátom fia tíz evesen tanult meg bicózni, az iskolai biciklis kirándulásra autóval hozták. Teljesen egészséges, intelligens, nyugodt gyermek, ( nem tejbetök)ám természetkedvelő( túrázós család). A húga négy évesen ( előbb mint a bátyja, két év van köztük) tanult meg bicózni. Az én kisebbik lányomat hat éves kora óta visszük sielni, felváltva ültünk vele a hütteben, nem érdekelte. Ö is sokat sírt.( Valószínű az egyik magyar oktatás volt számára megrázó lentebb írtam az élményről). Tavaly kilenc évesen, az egyik szlovák pályán végig sírt, úgy , hogy nem erőltettük soha. Nem akart velünk sem jönni, mondván ez nem az ő sportja. Nehezen rávettük, nem kell síelned, a család többi tagja kedvéjért , hogy együtt legyünk, gyere velünk Donovaly ba. (az előző kudarctól három nap telt el). Mikor kiszálltunk a kocsiból, az első kérdése az volt, hogy hoztam e neki is lécet. Hát hogyne! Felcsatoltuk, mintha egy másik gyerek lett volna! Azt csinálta amit mondtam, nem hittem a szememnek. Olyan egyensúly érzéke van, forgolódik közben előre sem néz, a hóekét három csúszás után elhagyta. És soha senkinek a lécére rá nem lép. Sőt sisakon koppintja a botja nyelével, ha valaki túl közel jön. Rend a lelke mindennek. A másik két gyermekem kettő és nyolc évvel idősebbek tőle, könnyebben kezdték, viszont lassabban fejlődtek. A felszerelésüket ők is óvják védik, a pályát és eszközeit rendeltetésének megfelelően használják. Nagyobbik fiamtól nem áll távol kilépni a kötésből, és pár lapát havat dobni a felvonó induló pontján lévő megsüllyedt hóra. ( valaki megtanította neki). Bárhová is megyünk, a körülötte lévő dolgokat magáénak érzi. Ahol lehet hozzátesz nem elvesz.
Előzmény: (Sansovino 216609)
Sansovino
51 élménybeszámolót írt
51
4 éve tag
2022.12.05. 18:56
Csupán példa. Lengyel oktató Ausztriában a Maier sísuli szervezésében. A kb. nyolc éves kölök már kezdéskor síz, zokog, bömböl, de azért amit mondanak neki, azt csinálja. Egészen délutánig. Egyetlen percre sem hagyta abba a szipogást,nyávogást. Bőgött lefelé, zokogott felfelé egy kb. tíz fős hasonló korú gyermek társaságban. Egyedül.
Nehéz kenyér! ☺
Előzmény: (VÁrpád 216606)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2022.12.05. 17:03
Az evidens, hogy nem az oktató fogja megnevelni a gyereket, én is így gondolom. De az is evidens, hogy a sí OKTATÓ az aki OKTATJA a sízés és pálya és felszerelés szabályos használatát.( Nem pedig oktatás címszóval , fűzi az anyukákat nagy arccal önmaga hatása alá esve! Nyilván nem inge gatyája). Bizonyára írott és íratlan házirend minden sportlétesítményben létezik, amit neki kellene betartani és tartatni. De hát minden tanuló a tanára tükörképe. Ha viszont képtelen ilyen körülmények közt érdekeltté tenni a gyereket, az alkalmatlan a feladatára. Aláírom, hogy vannak nehéz esetek! DE MIND? És másnak, hogy sikerül? Hm? Vannak jó oktatók! Itt most a kisebb százalékról beszélünk. Mielőtt félre értenénk!!! De hát hiába is védjük a mundér becsületét, minden szakmának megvan a maga kontárja. Így a pedagógusnak és oktatónak is függetlenül a diploma , és évek számától, (es síelt km-től.)
keskesonka
181 élménybeszámolót írt
181
16 éve tag
2022.11.30. 16:15
A gyereket nem az oktato fogja 3 nap alatt megnevelni, ez azert gondolom evidens.
Előzmény: (VÁrpád 216438)
Bubek67
56 élménybeszámolót írt
56
15 éve tag
2022.11.30. 11:34
Igen van különbség a síoktatók között is. A síiskolákban sajnos nem honorálják, ha képzi magát egy oktató, illetve, nem tesznek különbséget sem. Emiatt nincs is kényszer a fejlődésre, csak belső. Emiatt Ausztriában kaphatsz 60 euroért valakit, aki 2éve áll lécen stb... Meg persze itthon is. Nekem szerencsém volt, csupa jó oktatóhoz volt szerencsém. Igaz utánajártam hova és kihez menjek. Azóta pedig hiszek benne, hogy jutubról és haveroktól nem lehet megtanulni semmilyen sportot. A normális az lenne, ha mindenki egy szezonban egy órát menne oktatóval legalább. Lenne kontroll, kapna ötleteket a javulásra, stb... Mellesleg egy fillért sem sajnálok, amit elköltöttem tanulásra, nagyon élveztem és most még jobban élvezem. Erről ennyit. A gyerekeket viselkedni pedig nem egy síoktató dolga megtanítani, nem nevelő! Persze azért, ahogy Ozsiék mondták, nem csak síelést tanítunk, hanem sikulturát is. Bocs, hogy ez kiszaladt egy oktatóból...
Előzmény: (endre77 216439)
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.