Szlovákia
Martin (Martinske Hole)
síterep infó oldal
ÜZENETEK (93)Időben csökkenő Időben csökkenő
eviktor
25 élménybeszámolót írt
25
11 éve tag
1 éve
Idén március másodikán látogattuk meg Martinské holet. Nagyon szép időt sikerült kifognunk, hétköznap lévén szerencsére tömeg sem volt. A felfelé vezető szerpentin aljánál található sorompónál 10€-t kérnek a parkolásért illetve az úthasználatért (a jegyvásárlásnál 5€-t levonnak). A hólánc kötelező, de a 4x4-es meghajtású autókon nem kellett használni. Sorbanállás egész nap során 2x volt, akkor is max 5 perc,de volt olyan is, hogy egyáltalán senki nem volt előttünk. Az üléses felvonó aljában található büfében elfogyasztottunk egy káposztalevest, sültkrumplit, fél liter kofolát és egy teát, ezért 10 eurót kértek, ami nem olyan vészes szerintem. A pályák nagyon tetszettek mindkettőnknek (nekem ez lett Szlovákiában a kedvencem). A kilátás fentről nagyon szép.
rsebi
79 élménybeszámolót írt
79
15 éve tag
3 éve
Múlt vasárnap Martinky felé vettem az utamat, mert ez volt az első hétvége, hogy az összes pálya kinyitott.

Honlap
Nagyon szuper, csak azt nem sikerült megtalálni, hogy mely pályák lesznek nyitva, azonban az üzemelő felvonók megjelennek rögtön a főoldalon. (továbbá van még négy videó, így virtuálisan is le lehet csúszni)

Utazás
Besztercebánya után elmentem balra át a hágón, mint ahogy három hete Valca felé. Ezúttal továbbmentem egészen Martinig, majd fel a szerpentinen. Pontosabban mentem volna, mert a falú határában mindenkit félreállítottak hóláncot szerelni. A bizonytalanoknak segítőkész helybeli oldotta meg a helyzetet öt euróért. Végül 8:50-re érkeztem meg, és már mentek a liftek. Budapestről 4 óra 10 percig tartott az utazás.

Első benyomás
Átlagosnál hosszabb szerpentin miatt – közel 10 km, mely csodálatos látványt nyújtott - éreztem, hogy jó síterepre jövök. 1200 méteres magasságba érve a parkolóban már a forgalomirányítók csapata irányított a legjobb rendelkezésre álló helyre. A parkolót körülvették a hótól roskadozó óriásfenyők. Míg a pénztár felé mentem több szállót is láttam, aztán megvettem a nem visszaváltható kártyát – a pénztáros rendesen tudott angolul.

Liftek
Parkolóból egy tányéros gyűjtős lift indul, ami egészen a csúcsig száguld, használata kényelmes volt, délelőtt 5 perceket kellett rá várni. Aki nem szereti a tányérosokat, annak egy kis felfelé gyaloglást be kell ütemezni. (Nem vészes csak az első hüttéig kell menni.) Ezen kívül van még két nagyobb tányéros egy az ülőszékes felvonó mellett, ami induláskor nagyot ránt és ugyancsak felmegy a csúcsig, illetve van még egy az erdőben eldugva.
Az ülőszékes modern kétsebességes 6 személyes behúzószalagos buborékos felvonó, panasz nem lehetett rá, a személyzet a kiszállórészt folyamatosan karbantartotta. Várakozási idő délelőtt és kora délután 5 perc volt, aztán elfogyott a tömeg. Ami egyébként érdekes volt, hogy nem tervezték a csúcsig, ez volt az egyetlen negatívuma.

Pályák
Alapjában véve széles, jól kezeltek. A két nagy kék pálya 2-es mely a parkolóból indul, a 3-as pedig az ülőszékeshez tartozik, feltűnően széles főleg a tetején a közös résznél - arra megyek amerre akarok érzés fogott el csúszás közben. Lejtésük kiváló sehol egy törés. Az ülőszékes alatt egy másik viszonylag keskeny piros pálya van, azonban a mellette lévő másik piros (tányérostól jobbra) annál szélesebb, mindkettő lejtése kellemes piros, kb. a közepétől lankásodik kékre. Itt is van erdei pálya (8-as), ehhez fel kell menni a tányérossal és élesen jobbra lefelé. A pálya a tetején nem volt számozva. Így egy darabon elindultam aztán úgy döntöttem, hogy inkább fenyőfákat kerülők. Aztán valahogy visszakeveredtem az erdei pályára. Ez alapján ítélve megfelelő szélességű és lejtésű volt ez is, plusz élményt adott a freeride lehetőség. A síterepen a pályaszámozások pár helyen hiányoztak, ez nehezítette a tájékozódást.
Hó volt bőven, rendesen le is kezelték. Egész nap szépen sütött a nap, jó idő volt. Délutánra a piros pálya tetején elkezdett kissé buckásodni és a jeges felületek is előjöttek egy-egy részen, bár ez nem okozott gondot, mert volt bőven hely kikerülni. Pályán kívül enyhén fagyos volt a hó.

Új Pohorka étterem
Tetszetős modern önkiszolgáló étterem, 4-5 főétel közül lehetett választani- ami csak szlovákul volt a táblára felírva - valamint helyben sütöttek pizzát is. Egy tíz percet azért kellett rá várni. A pincér tudott angolul, bár másodjára amikor hozzám szólt már szlovákul tette. Ettől függetlenül az étel finom volt és megérte az árát.

Összegezve
Hosszú szerpentinnel, hóláncszereléssel számolni kell, továbbá akik nem szeretnek tányérossal menni, azoknak valamelyest szűkül a pályakínálat. Egyébként a pályák nekem nagyon tetszettek, még akkor is, ha nem beszélünk nagy szintkülönbségekről (valamivel több mint 200m), tetszettek a pálya mellett található hütték is. Javaslom több napos túra egyik napjára (pihentető nap), vagy több naposra, ha nem a csúszás kerül a fókuszba.
zombi444
22 élménybeszámolót írt
22
6 éve tag
3 éve
Valaki volt kint mostanában? Milyen a helyzet?
h i r d e t é s
Bata Attila | sielok.hu
2073 élménybeszámolót írt
2073
16 éve tag
4 éve
A kabinosból nem lesz semmi, nagy erre az esély.
ttamas1028
181 élménybeszámolót írt
181
13 éve tag
4 éve
Sziasztok!

Valahol olvastam, hogy készül ide egy kabinos, tud esetleg valaki valamit, hogy abból várható valami?
10 éve voltam itt utoljára, akkor nagyon tetszett, ez az 5 km össz. síelhető terület nem hülyeség?
Ha mindegyik 1 km, akkor is többre jön ki.

Üdv,
Hosszú szezont!
Zagyi
44 élménybeszámolót írt
44
7 éve tag
7 éve
Tegnap itt egy nagyon jót síeltem. Van elég hó (40-50cm műhó) és ami a lényeg, hogy nincs kő. Igaz csak egy pálya működik ami 1560m hosszú, de megteszi. Holnap pedig viszem màr a cslàdot is ės sielünk egy jót. Pàr kép a Martinky-ről tegnapról.
DSC-0130.JPG
DSC-0133.JPG
DSC-0134.JPG
DSC-0129.JPG
TZoli
1116 élménybeszámolót írt
1116
19 éve tag
9 éve
Igen, a hóbiztos hely. Anno husvétkor itt még mindig lehetett síelni. Volt olyan 2 m-es hó, hogy a húzos felvonó oszlopai félig látszottak ki. A sorompónál mindig hólánc szerelés volt, 100 SK úthasználati és parkolási díj, és akkor mehettél fel autóval. De ugye mi mindig későn értünk, hely már csak az út mentén volt.
Aztán felfedeztük Jasenska Dolinát. Mielőtt beérsz Martinba, kb 3 km-rel előtte van jobbra egy út be a völgybe. Tábla jelzi. Aztán átszoktunk inkább oda.
Viri
710 élménybeszámolót írt
710
19 éve tag
9 éve
Akkor úgy látom a Martinske hole-n semmi sem változott, kivéve, hogy lebontották az együléses libegőt, amellyel a buszos csoportok is meg tudták közelíteni a pályarendszert, és építettek pár éve egy 4 üléses felvonót a kék pálya mellé.

Egyébként az utolsó képen, ahol álldogáltok, láthatóak a régi együléses libegő székei. Vas ülőke és háttámla, a szék mellett két horog ahova a léceket rakták. Ebben kellett annó 25 percet utazni a völgyből a pályákig. Hát nem volt nagy élmény és főleg fűtettlen! De legalább volt rá lehetőség, hogy a "gyalogosok" is feljussanak. Igaz a feljutás egy, másfél órába is beletelt, főleg ha sok buszos csoport összeszaladt.
Nem utolsó sorban Martinból helyi járattal is ki lehetett menni.

Amúgy a pályarendszer tényleg elfogadható, s ami az előnye volt, hogy ha a környéken nem volt hó akkor Martinske hole-n mindig lehetett sízni. Persze voltak zökkenők is, mert nem nagyon szerették a magyarokat, az automata elég gyakran leállította "szél" miatt a felvonókat.

Volt egy esetünk, amikor éppen megváltottuk a jegyeinket, s leálltak a felvonók, és nem is volt rá kilátás, hogy beindulnak. Persze mindenki ment, hogy visszaváltsa a jegyeket, a pénztáros azonnal elfelejtett magyarul, s lincshangulat kezdett kialakulni. Szegény alig tudott kimenekülni - a gondolom még most is ott álló - fabódéjából.

Nekem ez volt az első pályám, ahol belekóstoltam a sízésbe, és később is párszor visszajártunk ide.

Hát ez most úgy kibuggyant belőlem, mert a sok sok fejlesztés ellenére sem kedvencem Szlovákia.

Akkor inkább Mátraszentistván vagy Eplény.
Előzmény: (csabor 169149)
csabor
3468 élménybeszámolót írt
3468
13 éve tag
9 éve
Bizony, vissza is fogok jönni jobb időben és nagyobb hóban.

(bocs, de net problémák miatt csak most tudtam néhány képet feltenni)

Csabor az élvezeti síelő
Előzmény: (- Marky - 169107)
SDC18832.JPG
SDC18838.JPG
SDC18841.JPG
SDC18837.JPG
- Marky -
708 élménybeszámolót írt
708
14 éve tag
9 éve
Jó idő esetén érdemes visszatérni! Jó és nem is kicsi pályarendszer ez.

Tényleg nagy köd lehetett, mert mi anno mindent megtaláltunk egy pillanat alatt.
Előzmény: (csabor 169076)
csabor
3468 élménybeszámolót írt
3468
13 éve tag
9 éve
Szlovákiai körjáratunkon ide is eljutottunk. (A környéken sehol nem találtunk nekünk megfelelő terepet)
Az útról lekanyarodva egy aszfaltozott keskeny erdei út vezetett felfelé. Az út kezdetén egy sorompónál egy kedves bácsi figyelmeztetett bennünket, hogy 13 óráig csak felfelé lehet menni, aztán már csak lefelé. Lelkesen vágtunk neki az útnak, mert akkor még nem sejtettük milyen hosszú lesz. Nagyon keskeny volt az út, nem ártott az óvatosság az üzemeltetők részéről, Én szeretek hegyen vezetni, s tudva, hogy szemben nem jön semmi élvezetes utunk volt. Megjegyzem kint volt a hólánc tábla, de szerintem nem volt indokolt, nem is kérték. 800 méteres magasság fölött el kezdett csúszni az út. Az a négykerekes amit korábban utolértem, most szusszanhatott egyet. 1150 méterig kellett kapaszkodni, s a végén már gyakran egy helyben pörgött a kerék.
Még nem mondtam, de rendkívül nagy köd volt. Felérve semmit sem lehetett látni, Nem ismertük a terepet, s a tájékozódás érdekében senki nem helyezett ki egy táblát sem. Találtunk az épületek között vakon kanyarogva valami parkírozó helyet, s körülnéztünk.
Piszok hideg volt, mert fújt a szél is keményen. végül találtunk egy pályát amelyen a ködben vakon csúsztak lefelé néhányan. Pénztárt felvonót nem leltünk.
(végül kiderült, hogy ez egy kék pálya volt, ami levezetett az ülőszékes felvonóhoz. Mondjuk azt nem tudom, mi van, ha valaki lelkesen lecsúszik, s lent nem lel pénztárat, mert azt nem jelölte a térkép. Felengedik?) Volt egy körbár, tömve, aztán egy önkiszolgáló étterem, ahol nem áruétek alkoholt, s így végül egy másik étteremnél kötöttünk ki, ahol volt sör és helyi Apeh ellenőrzés.
Közben láttunk pénztárra emlékeztető faházikókat is. Nagyon kevés hó volt. Lehet, hogy jó időben ez egy remek terep, de mi ebből a ködben semmit sem fedeztünk fel.
Megvártuk a 13 órát s békésen lecsúsztunk a hegyről, kocsival.

Csabor az élvezeti síelő
Ildi0325
13 élménybeszámolót írt
13
10 éve tag
9 éve
Februárban voltunk itt, úgy láttuk, hogy a terepjárókat felengedték. Gondolom, hogy azok összkerekes autók voltak. Tuti biztosat nem állítok, de akkor így volt.
gemesipeter
1 élménybeszámolót írt
1
12 éve tag
9 éve
Van esetleg valakinek tapasztalata összkerekes autóval? Akkor is kötelező a hólánc (Sharan 4 motion)? Így sem engednek fel?
thebiker
2 élménybeszámolót írt
2
10 éve tag
10 éve
HÓLÁNC KÖTELEZŐ!!!!!! ( egy kedves úr feldobta mert látta, hogy sokáig tartana nekem :) )

.... én is úgy látom, hogy nem nagyon favirizáljátok ezt a pályát :) Szóval én most voltam ott 2013.02.09-én és jók a tapasztalataim! Nagyon rendben volt a pálya! A hó minősége kiváló volt. 6 üléses felvonó megy fel amiből a kilépés NAGYON könnyű mert lassít a végén. Biztos van máshol is .....
Van funride pálya és lehet a szűzhóban is nyomulni! Bp-től kb 3,5 - 4 óra!! Szóval aki közelben keres valamit annak ez is lehet megoldás!
Viri
710 élménybeszámolót írt
710
19 éve tag
11 éve
Úgy látom nem nagyon favorizáljátok Martint. Pedig jó kis síterep a maga nemében, s nem utolsó sorban hóbiztos.

A kép amit ide feltöltöttem 1994-ben készült. Korábbi kérdésem erre a felvonóra vonatkozott.

Fönt a martini TV torony látszik.
Előzmény: (Viri 128953)
Martin.jpg
Viri
710 élménybeszámolót írt
710
19 éve tag
11 éve
Minden kiderült.
Sajnos buszos csoportok kizárva, hacsak fel nem gyalogolnak a szerpentinen. Az pedig szívás, mert hólánc nélkül nem lehet!
kócos
1234 élménybeszámolót írt
1234
18 éve tag
11 éve
Próbáld meg szlovák nyelven elküldeni.Többször be vált, hogy magyar szöveget is elküldtem, meg annak gépi fordítását.
Mindig válaszoltak.
Előzmény: (Viri 128473)
Robin
2495 élménybeszámolót írt
2495
16 éve tag
11 éve
Van itt a fórumon egy pár felvidéki magyar akinek ez nem okozna gondot. Kérjük meg őket hogy segítsenek. Hahó,valaki tud segíteni a gyerekeknek??
Előzmény: (Viri 128473)
Viri
710 élménybeszámolót írt
710
19 éve tag
11 éve
Gondolod válaszolni fognak rá, főleg ha magyarul írok? Tótul meg nem tudok.
Előzmény: (mitro 127961)
mitro
1153 élménybeszámolót írt
1153
15 éve tag
11 éve
Javaslom, írj nekik e-mailt: info@martinky.com
Ne add fel, Martin jó kis terep és viszonylag hóbiztos hely.
Én ezer éve voltam ott, így sajnos nem tudok segíteni.
következőutolsó
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.