Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síbiztosítás

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Brockey
209 élménybeszámolót írt
209
17 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Síbiztosítás
2024.01.10. 10:21
A kérdés feltevéséből arra következtetek, hogy félreérted.
Az eszmefuttatás arról szólt, hogy ha nincs EU TB kártyád, de van bejelentett 8 órás jogviszonyod Magyarországon vagy nincs, de fizeted a havi 11.300 Ft-ot, akkor utólag is el lehetne számolni az állam bácsival a kint megfizetett kórház, mentő, műtét stb. ellátást (mentőhelikopter nem tartozik ide, azt utasbiztosítás fedezi).
A linkelt mondat pedig azokra vonatkozik, akiknek nincs bejelentett munkaviszonya itthon (feketén dolgoznak, vagy külföldön dolgoznak vagy nem dolgoznak) és ha fizetik havonta ezt a 11.300 Ft-ot (eü. szolgáltatási járulék a neve), így lesz TB jogosultságuk itthon (és így az EU-ban is), nem etikusan visszaigénylik a kinti baleseti ellátás költségeit. És ez azért nem etikus, mert akinek van bejelentett munkaviszonya, az havonta sokkal többel járul hozzá a közös teherviseléshez. A TB járulék 18,5% (ebből 7% eg.bizt.jár, 10% nyugdíjbizt.jár., 1,5% munkaerőpiaci jár.), 15% Szja és 13% Szochó. Könnyen belátható, hogy még minimálbér esetében is ezen összegek nagysága bőven meghaladja a munkával nem rendelkezők által befizetett 11.300 Ft-ot. És ezért nem etikus, hogy abból a mások által befizetett nagyobb összegekből pont az venné ki a milliós nagyságú összegeket, aki a legkevesebbet tette oda be. De ha fizeti havonta ezt a 11.300 Ft-okat, akkor joga van hozzá.
És ha nincs EU kék TB plaszik kártya, akkor utólag elvileg bárki elszámolhatná az állam bácsival, ha ilyen vagy olyan módon van rendezett magyar TB jogviszonya.
Előzmény: (Lackó 220175)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.