Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Telemark

ÜZENETEK (29)Időben csökkenő Időben csökkenő
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2017.10.20. 15:22
Igen, meglepően korrekt választékuk van, bár nem voltak miatta felhőtlenül boldogok. Még két éve beszélgettem a srácokkal, telemarkban nincsenek otthon, mindenesetre úgy gondolták, hogy nagyobb lesz rá itthon az érdeklődés. Felajánlották a készletet a szövetségnek is, de nem lett belőle üzlet, gondolom azért, mert egyébként is nagy csend van mostanában a hazai telemark életben. Mindenesetre maradt még sok jó felszerelés az üzletben.
Én főleg Szlovákiába járogatok, így könnyű összehozni egy hétvégét, nem kell sokat utazni. Megbeszéljük, ha beköszönt a tél.
Előzmény: (TZoli 196190)
TZoli
1159 élménybeszámolót írt
1159
20 éve tag
2017.10.20. 09:12
Legközelebb köszönj rám, hasonszőrű jóembert megismerni a felszereléséről! :) Tudod, a kezdő telemarkost az utcán az különbözteti meg a normális síelőtől, hogy küzd az össze-vissza lógó rúgós-kábeles kötéssel, amivel nem tud mit kezdeni.
Jó kis bolt, szerintem Budapesten egyedüli választékkal ebben a témában. Jókora türelemmel segítettek összerakni a cuccot. Persze vadi új felszereléseket árulnak máshol is, de a többszázezres indulást el akartam kerülni. A gyári billenős sarokemelős támasz van, de jó így. (Gondolom én, míg ki nem próbálok egy másikat.)
Kedv bőséggel! Szabadidő már nem annyira, de jó lenne találni valami alkalmas időpontot. Nem hiszem, hogy Kaprun környékére idén eljutnék, pedig nagyon szeretnék. Erősen csábítják az embert Stani folyamatos beszámolói is, meg Geri üzenete is (itt köszönöm a biztatást!), de idén nem látok rá reális esélyt.
Viszont le kéne porolni a Targát, úgyhogy ha úgy alakul, hogy elindulnál valamerre, szólj, aztán meglátjuk!
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2017.10.19. 00:04
Az, hogy nem megy le teljesen a sarka a saroktámaszra, nem a baki hibája. A tele bakik, mint a túrasíbakik is kissé hajlított talppal készülnek, ami a járást hivatott könnyíteni. Emiatt a 75mm-es kötések orr-része alatt olyan platni kell, hogy legyen, amivel az orr-rész kissé hátrafelé lejt. Ilyen az összes Voile, 3G és BD kötés is. A Targa Ascentből ezt ki sem lehet hagyni, szóval itt nem lehet hiba. Arra merek még tippelni, hogy a saroktámasz túl alacsony, bár, ha jól sejtem, a Targánál nincs sok variációs lehetőség, ha a gyári billenős sarokemelős támasz van fent a lécen.
Viszont ha van kedved, csúszhatunk majd együtt, én pár éve elkezdtem megtanulni a sportott, de túl messzire sajnos még nem jutottam benne, tavaly pedig nem is volt a lábamon (tavaly előtt sem nagyon).
Előzmény: (TZoli 194133)
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2017.10.18. 23:45
Váhááá, épp mentem tavaly a Sífarmba, amikor szembe jöttél velem a Banditával, néztem is milyen korrekt kis szett!
Előzmény: (TZoli 194109)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2017.07.25. 21:28
Szia Zoli!

Köszi ezt a cikket a telemark-technika nevében!!!

Most már tudom, miért csuklottam annyit... :)


Szuper a beszámolód és megtisztelsz, hogy ennyit emlegetsz.

Sok sikert a további lépésekhez!
Ha esetleg Zell am See környékén jársz, üzenj! Ott megtalálsz.

Üdv. Geri
Előzmény: (TZoli 194133)
TZoli
1159 élménybeszámolót írt
1159
20 éve tag
2017.02.15. 14:15
Szombaton Mátraszentistvánon próbáltam ki a telemark felszerelést. A Síparkban teljes nagyüzem én meg némi aggódással vegyes kíváncsisággal lépek a kötésbe. Ami aszimmetrikus, megkülönböztetve a bal és a jobb láb. Otthon már beállítottam a kötéspántot, mégis elvacakolok vele egy kicsit mire sikerül felcsatolni. Ehhez is kell egy kis gyakorlat. Sarok nincs rögzítve, ez a szabad sarkú síelés. Először szokd meg a sít! Sarkat lent tartva a kötésen igyekszem Geri videójában elhangzottakat követni. A belépőnél található gyengén lankás, kezdőknek ideális 6-osnak jelzett széles lejtőn ereszkedek lefelé. Azt már itt érzem, hogy a Sihu-s síelős ikonom le fogom cserélem kezdőre. A kis tárcsás felvonón is igyekszem a sarkam lenyomni, nehogy induláskor orra bukjak. De semmi gond, ez gyerek felvonó. Lágyan indul és simán megyek felfelé. Ugyanez van a csákányos felvonónál is. Semmi rángatás, probléma nélkül indulunk. Lassan a görcsös tartás is kienged, már nincs bennem akkora feszültség, könnyedén csúszik a havon a léc.
A tanácsoknak megfelelően „a sít besíelni a saját technikával, egy-két jó kör” sarkat lent tartva a kötésen megyek pár kisebb és pár nagyobb kört is. Süt a nap, plusz fokok, a hó kezd a napsütésnek kitett részeken egy kicsit megereszkedni, már buckák is képződnek. A nap közepén vagyunk, gyönyörű idő sok sporttárssal. A felvonóknál jelentősebb sorok alakulnak ki, de nem mondanám vészesnek, gyorsan haladunk. Jobb híján várakozás közben a két botra támaszkodva gyakorlom a telemark tartást. Rúgózok, próbálgatom pontosan középre a beterhelést, a behelyezkedést, az elől lévő lábra és hátul lévő lábra elosztott terhelést, ami nagyjából ugyanakkorának kéne lennie. A botra támaszkodva váltogatom a lábakat, közben keresem a helyes telemark pozíciót.
A feszültség oldódik, egyre bátrabban engedem a sít. Aztán arra leszek figyelmes, hogy valami klaffog mögöttem. A használt, már betaposott bakancsom talpa már egy kicsit görbe, nem teljesen simul le a lécre, alapállapotban is egy kicsit elemelkedik a sarka. Próbálok jobban hátraterhelni, a sarkat erőteljesebben lenyomni, de akkor a sí eleje kezd elszabadulni. Azt hiszem itt az ideje, hogy belevágjak a telemarkozásba. Az egyenesebb részeken lassan hagyom hátra csúszni valamelyik lábam és emelgetem el a sarkamat a léctől miközben próbálkozok fél térdre ereszkedni. Attól, hogy mindezt nem álló helyzetben, hanem lesiklás közben csinálom, egy kissé bizonytalanná válik az egész. Keresem az egyensúlyt, próbálok egyre bátrabb lenni, egyre lejjebb ereszkedni. Néha olyan érzés fog el, mintha a hátra maradó bokámhoz hozzá kötözött volna valaki egy madzaggal egy lécet, és azt hol rángatom magam után, hol bokán verem magam vele. Próbálok arra is terhelni egy kicsit. Rögtön el is megy a lábam más irányba. A pálya felső része hol buckás, hol kint van a jég, résút verekedem át rajta magam, de nem igazán megy a fél térden állás, beterhelés. Ez most nem az a szép táncmozdulatos síelés, amit mindenki csodálni szokott. Ez most a szenvedés. Kint van egy csomó ember a havon és én a legszívesebben elbújnék valamelyik facsoport mögé és ott folytatnám, hogy ne is lássanak. De szerencsére senkit sem érdeklek, folytatom míg a gyerekek nem szólnak, hogy menjünk kajálni.
Ebéd után végig gondolom, milyen tanácsokat kaptam Zsolttól, felidézem mi is van Geri videójában és kezdem az elejétől az egészet. Igyekszem a „meredekebb” (kék teteje) lejtőkön csak simán lecsúszni, inkább csak a lankásabb részeken próbálkozok a telemark pozíció felvételével. Közben tudatosul bennem az a nagyon lényeges különbség az alpesi síeléshez képest, hogy itt a hegy felőli láb megy hátra. Amiről szó is volt, csak teljesen más olvasni és megélni.
A gyerekeknek annyira tetszett a síelés, hogy eredetileg ugyan nem így terveztük, de rábeszéltek, maradjunk estére is. Én sem bántam meg. A kissé leratrakolt pályán nagyon jó köröket lehetett menni. Engem is elcsábított, főleg a 3-as. Egy idő után viszont kijött az, hogy ezzel a kötéssel nagyon tartani kellett a lábat, sokkal erősebben, nagyobb fizikai igénybevétellel tudtam csak nagyokat menni. Egy idő után éreztem is, hogy forrósodik a combom. Ekkor lassítottam, és folytattam a telemark próbálkozást. Az eligazított pályán már egy kicsit jobban ment. A laposon behelyezkedtem a telemark pozicióba és igyekeztem megtartani. Pár kör után a hegy felőli lábbal hátra „belenyomva” már egy-egy ívvel is próbálkoztam. És mintha kezdtem volna érezni, hogy mit is kéne csinálni.
Összefoglalva nem bántam meg, hogy belekezdtem. Első körben a cél az volt, hogy ha ezzel a felszereléssel megyek túrázni, le tudjak siklani. Ez úgy érzem részemről megoldott. A következő, hogy ezt telemarkban. Most úgy érzem, biztos folytatni fogom.
TZoli
1159 élménybeszámolót írt
1159
20 éve tag
2017.02.14. 14:33
Már egy ideje én is szemezgettem ezzel a szabad sarkas síelésnek nevezett mozgásformával, szombaton a Mátraszentistváni Síparkban ki is próbáltam.
A fórum az utóbbi időben egy kicsit leült, az elérhetőségek és lehetőségek már nem azok mint akkor voltak. Sajnos a hazai fesztiválokon sem volt sok érdeklődés eme téma iránt, úgyhogy az utóbbi időben itthon ez a népszerűsítési forma is megszűnt.
A felszerelésről.
A telemark.hu oldalon is 2013-asok az utolsó bejegyzések, viszont nagyon sok hasznos info van magyarul. Én ez alapján próbáltam előzetesen tájékozódni. Sikerült a honlap jelenlegi gondozójával, Varga Zsolttal is felvennem a kapcsolatot. Az induláshoz, a felszerelés vásárláshoz nagyon sok hasznos tanácsot kaptam tőle. Használt cuccokat a Sífarm Budapest, Almássy téri üzletében találtam. Az origi telemark lécről lemondtam, helyette egy 78 mm középső szélességű Rossignol Bandit 174 cm, R17-es lécre lett átszerelve egy Targa Ascent telemark kötés. Ebből lehetett volna olyan változat, hogy a kötés első része, ahová a cipő illeszkedik, fixen rögzített, és csak a cipő engedte hajlítás lehet, valamint olyan is, ami fel tud nyílni a platnitól. Mint megtudtam Zsolttól, a lefixált a kimondottan pályára való és a versenyeken használatos kötés. Mivel nekem alapvető célom a túrázásra is alkalmas felszerelés volt, ezért az utóbbit választottam. A 2. képen a rögzített kötés elsővel lehetséges cipő hajlítás, a 3.-on a fixálás feloldása utáni lépés funkció. Amin meglepődtem, hogy a kötés nem szimmetrikus, külön bal és jobboldali van. A pályán még az elején szoknom kellett, hogy erre odafigyeljek. A kötés hátsó része egy lapos műanyag saroktartó, ami felállítható és ezzel sarok magasság emelő. A bakancs rögzítésére egy állítható bowden (tokos huzal) van, amit egy csattal lehet a saroknál rögzíteni. A bakancsról nem gondoltam volna, hogy ennyire különbözik a sícipőtől. Az elején lévő kötés befogó perem jóval nagyobb, és nekem eggyel nagyobb méretű kellet, mint ami a lábméretem. Harmonikás orrú műanyagban nem volt jó méret, végül egy CRISPI bőr, 4 csatos túrabakancs lett a választás. Kaptam egy szökevénypántot is. Ez már a túrázásból ismert volt számomra, mivel itt nincs hófék, leoldáskor (itt rúgós lábrögzítés sincs, inkább leesésről beszélhetünk) megakadályozandó a léc „elszökését”. Pályán nagyon kínos tud lenni, mélyhóban meg nagyon veszteséges. Ennek a rögzítését lehet látni a 4. képen. Ezzel a felszerelés megvolt, jöhetett a kipróbálása.
20170212TelemarkKotes.jpg
20170212TelemarkLepes.jpg
20170212TelemarkLepesTeljes.jpg
20170211TelemarkFelvonon.jpg
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2015.02.18. 00:00
Szia!

Szerintem először bérelj egy cuccot!
Www.telemark.hu

Utána kezdhetsz video alapján is:
http://www.sitv.hu/videok/195_oktatofilm_a_telemark_sielesrol/4

A lényeg benne van egy próba erejéig.
Ha elakadsz, oktatóra lesz szükséged.
Ha nem, akkor sem árt egy-két fesztivál keretében meglátogatott workshop.

A lényeg: ha telemark tartásban, pozícióváltásokkal már íveket tudsz húzni, esetleg ritmusosan, akkor nagy baj már nem lehet!
hajrá!
Felszerelést csak akkor vegyél/állíts össze, ha már tudod/érzed mi a fontos!
De szerintem egy rendesen ívelt sível jobban jársz.
keskesonka
181 élménybeszámolót írt
181
16 éve tag
2015.01.31. 21:33
Sziasztok!

Nagyon megtetszett a telemark sí, lenne pár kérdésem.
Hogyan érdemes elkezdeni?:D Van otthon egy régi valamilyen jobbfajta pályasí, azt gondoltam arra felrakok egy kötést(nem tudom pontosan milyen lényeg, hogy valami race féle, rádiusz kb 30, nem túl rövid (180 tuti megvan), kb 90-esek végére saccolom, de lehet öregebb, azért nem írtam pontos típust, mert nem vagyok otthon). Na ezzel szerintetek érdemes elkezdeni, vagy szerezzek be valami szépen íveltet? Másik: kötést, meg bakancsot honnan lehet szerezni olcsón, illetve vannak róluk valami főbb tudnivalók? Plusz hol lehet tanulni, vagy érdemes talán oktatóvideók alapján?
Köszi előre is a válaszokat!
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2012.11.13. 12:55
...az fordítva "vizet iszik, bort prédikál"...

Hiába, 29.5 -es cipő helyett 27.0-ban nem hajlik már sem a cipő sem a lábfej...

Röhögjetek csak! Tényleg nem volt őszinte a mosolyom. :)
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2012.11.12. 21:07
Csak azért kérdeztem meg a Bundit , mert ő ugrott be a Gerit helyettesíteni Pitztalon, tehát ha valaki telemarkozni szeretne tanulni, bátran tudom ajánlani Telemárkoktatónak Bundit akit Olaszországban találhattok meg a tél folyamán!;-)
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.11.12. 20:50
Igen igen, pont a fordítottját csinálta, egy picit lehet kisebb is , de azért már fájt neki délben, nem volt őszinte a mosolya...

Amúgy elég gyenge lehet a társaság, ha ennyi ideje van írogatni.
Előzmény: (Ró 143136)
vasssy
1780 élménybeszámolót írt
1780
18 éve tag
2012.11.12. 16:37
Régebben úgy gondoltam, hogy majd ha megtanulok rendesen (alpesi) síelni, akkor majd jöhet a telemark. Aztán már rájöttem, hogy ez gyakorlatilag azt jelenit, hogy soha, de annál azért előbb szeretném... :-)
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2012.11.12. 06:32
Köszi az esemény részleteibe menő köztudatba kerítését!
Ugyanis a Telemark a profi Alpesi-sízés előszobája!
A követekező rész csak néhányunk számára lesz érthető:

"Ami viszont ezzel szemben a telemarkozás mellett szól, az a cipő. Hajlik a talpa, van hely a lábfejnek és lábujjaknak, sőt jobb, ha még egy picit nagyobb is hosszában… egy szintig persze."
Bort iszik és vizet Prédikál :-)
Igaz Bundi?!
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2012.11.12. 00:37
Jelentés Hintertuxról, a FreeHeeler Opening teszt fesztiválról.

Péntek
Bár tudom, a telemarkozás egyelőre keveseket izgat annyira, hogy november elején autóba üljenek, és azért utazzanak 700+ km-t, hogy egy olyan sífelszereléssel küzdjenek a napfényes, porhavas lejtőn, melynek a kötése kissé hiányos. Pontosabban nincs meg a fele, a hátsókötés. Persze azért ez lehet előnyös is a finom porhóval való közelebbi – testközeli - ismerkedés céljából…
Ami viszont ezzel szemben a telemarkozás mellett szól, az a cipő. Hajlik a talpa, van hely a lábfejnek és lábujjaknak, sőt jobb, ha még egy picit nagyobb is hosszában… egy szintig persze.
Na de mindegy… gondoltam írok pár sort a mai napról, mert meglehetősen mozgalmas program alakult itt a hétvégére. Hátha legközelebb időben kedvet kaptok…
Hintertux, verőfényes napsütés, valóban porhó – kivéve a Gefrorene Wand nevű pályát, de ezt neve is jól tükrözi. Viszont síelhető az összes felső pálya a Tuxerferner Hausig, valamint az onnan levezető szakasz is megnyitott már.
Délben kezdődött a program a hegyen, de ilyenkor már a reggeli liftnél tömegével sorakoznak telemarkosok, ismerősök, barátok, barát-jelöltek. Az első besíző körök még lehet, hogy szólóban kezdődnek, de nem jutsz le a pályán úgy, hogy ne szegődne melléd valaki - vagy legalább ne mutatkozna be - aki szintén „hiányos” kötéssel szeli a havat.
(Speciel nekem ma sikerült ezt a „hiányos”kötést úgy kiszakítanom a lécemből a 2. menetben, mintha sose tartozott volna össze a kettő. ) De egy tesztelő fesztiválon nem sok jobb dolog történhet, mint – akár kényszerből – 2 óránként más-más lécet próbálgatni. Mondjuk ma délutánra kaptam egy Atomic teszt sít a Workshopom idejére, így csak ezt a lécet volt szerencsém komolyabban megfuttatni.
Szóval, egy ilyen fesztiválon van lehetőség felszereléseket tesztelni, csoportos oktatás és Workshop keretében telemark sízést tanulni, ismerkedni és bulizni. (Ez az utóbbi majd este lesz hangsúlyos, a rendezvény legfrissebb telemark filmeket bemutató mozi estje után. )

Péntek révén, ma csak egy kezdő, egy haladó, és egy „jobban haladó” csoport jött össze. Én a jobban haladó csoporttal indultam a hegyre. Nagyon jó kis csapatot kaptam. Két síoktató, egy vér-telemarkos, és egy telemark oktató.
A program valóban workshop jellegű volt. Átbeszéltünk jó néhány kérdést terhelésről, él-használatról, nyomás felépítésről, különböző technikákról. De mind erre azért volt időnk, mert levegőt kellett venni a menetek között. Természetesen a túrt terepen kötöttünk ki végül, ahol kissé tömörödött és összetört porhó várt minket… a többit a fantáziátokra bízom.

Röviden a tesztelt síről:
Atomic Aspect 180 cm. 7tm telemark kötéssel.
Igazából azért kerestem sít, mert az enyém feladta. Sok kiállító még nem volt, így az egyetlen kitelepült síléces standnál sí után érdeklődve, kértem a lehető legkeményebb sít. Emberünk mondta, menjek be és válogassak. Jött a sí emelgetés, hajlítgatás, nyomkodás, csavargatás… Mikor az Atomic sít kezembe vettem, első gondolatom az volt, hogy ez túl könnyű ahhoz, hogy bármit is reméljek tőle. (Nehéz szendvics síkhez, D2-höz szoktam.) A keménységét tekintve, mégis ez bizonyult a legígéretesebbnek.
Na, mindegy! Viszem, csak legyen már valami végre a lábamon…

A nagy meglepetés akkor jött, amikor a lefújt, jeges pályán – várakozásom ellenére – megtartott, sőt visszarúgott. Ez a sí tényleg tart a jégen, pedig nagyon könnyű kis darab. A porhavas pályákra érve igazi harmóniát adott a telemarkozásnak. Könnyedén fordult ívről ívre, de az éltartással sem volt komolyabb gondom. Karcolt ívekben és élben kormányzott ívekben is nagyon jól viselkedett. Feltűnően jól tűri az apró élváltási hibákat is, mivel nem harap be a léc eleje agresszíven a bekormányzásnál. (Rocker sí)
Ez utóbbi azért tűnt fel, mert az Atomic GS D2-re szerelt telemark felszerelésemnél kifejezetten fontos az élváltások tisztasága, valamint a terhelések jó elosztása. Mind ezt a legpontosabb időzítéssel. Ha valamiért ez hibádzik, azonnal büntet a sí. Beharap, rángat, ugrál… olyankor már nehéz az ívben korrigálni. Viszont mikor minden passzol…huhúúúú, na az nagyon komoly élmény!!!
Mint korábban írtam, nap végére a túrt, tömörödött, porhavas terepeken kötöttünk ki. A léc – Aspect – nagyon szerette. Szinte bárhol utat lehet törni vele. Szépen fut terepen, rugalmassága és felülete gondoskodik elegendő „trambulinhatásról” ahhoz, hogy a tehermentesítések folyamán könnyedén fusson fel a felszínre. Na, ilyenkor van repülő érzés!
Bevallom, meglepett a sí. Utána néztem a neten, mit ír róla a gyártó. Könnyű famag, titán platni…stb. Igazolni tudom, működik. Alpesi kötéssel nem próbáltam, de telemarkra mindenkinek merem ajánlani. Jó kis darab!


Szombat. Szívás. Főnbetörés. Százas szél…
De, mivel szép időben mindenki tud síelni, nekünk most is menni kell, amíg a liftet le nem állítják! Jöjjön, aminek jönnie kell!
Délelőtt haladó workshop. Öt rettenthetetlen tanítvánnyal. A program első felében – túrt pálya, nulla kontraszt, néha 10m-es látótávolság - az élterhelés, éltartás kérdéseit tárgyaltuk, feszegettük. A program második felére érkezett a vihar nagyobbik része, mely nagy foltokban lefújta a pályáról a havat. A meredek dombhátakon szürkésen világított a kemény, jeges alap a ködben. Hurrá, van valami kontraszt és optikai tájékozódási pont! Így, a program második felében – alkalmazva a workshop kezdetén gyakorolt témákat – szürke jégen tanult a csapat telemarkozni. A résztvevők legnagyobb gondja eleinte pszichés jellegű volt. Elhinni, hogy a léc megtart. Pedig megtartott mindenkit, amint be merte vállalni a tanult mozgás és technika átültetését. Persze, addig volt egy-két pity-puty…
A workshop végére tragikus lett az időjárás. Amikor már komolyabb jégdarabokat ver a szél az ember arcába, nehéz az élvezetet kihozni a sízésből. Liftet a vihar miatt leállították, ami egy dupla köteles kabinostól már nem rossz. A programnak pont vége lett, jöhetett az ebéd. Megérdemeltük.
Ma egy 180-as Dynastar freeride sít teszteltem.
Szendvics szerkezetű, széles sí. Érezhetően nagyobb tömeg volt a lábamon, mint előző nap. Sokkal jobban kívánta az ívek határozott előkészítését és indítását. Éltartásával nem volt gond, hiszen kemény szendvics sí. Vágott/karcolt íveken nem volt lehetőségem kipróbálni, köszönhetően a ködnek, valamint az egyetlen pályára szorult embertömegnek. Terepsízés szintén kimaradt a mai programból, így nem igazán tudtam átfogó képet kialakítani a lécről, csak annyit, hogy nem rossz sí. De, mint tudjuk a „nem rossz” az a „tök szar” kistestvére… (…is lehetne) Több idő és több terepváltozatosság kellett volna, hogy valós véleményt alkossak a lécről. Ha tehetném, holnap visszacsatolnám a lábamra, és ez a lényeg.

Vasárnap.

Szakadó eső lent. Szakadó hóesés fenn!
Tesztelt sí: Kästle 92. 174-es. Hummerhead kötéssel.

Workshop nem volt ma. Inkább kötetlen sízést tartottunk a ködben, és szűzhóban. A szél meglehetősen kellemetlen volt, ha megálltunk a pályán, ezért nem álltunk meg. A sí nagyon jól működött. Jobban tetszett, mint a tegnapi. Az intenzív délelőtti „kilométerzabálás” után, közös ebéddel zárt a nemzetközi csapat, majd lepakoltunk a hegyről. Búcsúzkodás, telefonszám és elérhetőségek cseréje, hazaindulás. A hazaúton már mindenki a következő hasonló programot tervezi - szervezi…
Nagyon jó kis szezonnyitó program volt ez a hétvége. Aki kedvet kap, legközelebb jöhet bátran.
Mindazok, akik előbb inkább telemarkozni tanulnának meg, jöhetnek a Síparkba, vagy egyéb oktatást is felkínáló telemarkos rendezvényeinkre!

https://www.snowsports.hu

http://www.facebook.com/geri.tumbasz#!/pages/snowsportshu/177708185639580

https://www.telemark.hu
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2012.01.19. 16:16
Tele nyílt nap és oktatás lesz a Hófesztiválon MSZI-n 21-én 9:00-tól. Az oktatás ingyenes (a bérlet természetesen nem).
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2011.09.21. 14:53
Szerintem a telemark nagyon szép.
Én sem tudom mi a baj vele. Sokkal több negatív példát fel tudnék hozni más síelés fajtákról.

Csabo aki sajnos már nem tanulja meg a telemarkot
Előzmény: (vasssy 120856)
vasssy
1780 élménybeszámolót írt
1780
18 éve tag
2011.09.18. 23:05
supersport_dude belinkelt felvonós cikkének nyomvonalán továbbindulva találtam ezt: http://unofficialnetworks.com/2010/12/14/still-telemarking-huh/
Most mi a baj a telemarkkal? De tényleg! Nekem akkor is tetszik és egyszer majd megtanulom.
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2010.04.06. 20:13
Március 20-27 között rendezték meg Livignoban, immáron 16. alkalommal telemarkosok egyik vagy talán a legnagyobb fesztiválját. Több mint 1500 an regisztráltak, akiknek a nagy része a szabad sarkas síelés elkötelezett híve. Idei fesztivál a 70-es éveket próbálta megidézni.
Igen csak nagy feltűnést kellettek a pályákon a korabeli ruhákban és lécekkel esetenként még kötéllel is összekötött síelők. A bulikon jó páran ennek a kornak a divatja szerint jelentek meg, nem kis feltűnést okozva. Programokból nem volt hiány, vezetett túráktól, gyorsasági versenyen át, az élőzenés tábortüzes partiig mindenki találhatott magán megfelelő szórakozást.
Üdv
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2010.02.19. 08:04
Halihó!

A síket tekintve ugyanazokat a léceket használjuk mint az alpesi sízésnél, a kötés és a cípő viszont speciális mivel a cipőnek lábfejnél hajlania kell. Ha az új cuccok árait nézzük ugyanott vannak mint az alpesinél, használtban viszont itthon elég szűk a piac. Természetesen itt is van a cipőkben keményebb vagy puhább, itt még találsz bőr bakancsot is, viszont én mindenképpen műanyag bakancsot ajánlanám. A tanulást oktatóval kezd el, akkor viszonylag hamar lesz sikerélményed. Vásárlás előtt mindenképpen érdemes kipróbálnod, itthon többször van rá lehetőség, ingyenes nyílt napokon, ráadásul oktatók segítségével. Látogass el a telemark.hu oldalra ott egy kicsit bővebben van kifejtve ez a téma.

Üdv
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.