Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Olaszország
Alta Badia
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Alta Badia
2012.01.22. 11:01
Üdvözlöm a tisztelt Alta BAdia rajongókat!

Január 14-20 között 7 napot síeltünk ezen a csodálatos síterepen és környékén. Az élményt tovább növelte, hogy tökéletes időnk volt, hideg, napsütéses, szélmentes. Néhány tapasztalatot leírok ide, hátha érdekel valakit (esetleg lusta visszaolvasni a topicban).

Az amúgy elég drága heti síbérlet "költséghatékonnyá" tehető, ha hét naposat vesztek. Így a hetedik nap csak 12 Euró. Hogy ezt a plusz napot ki tudd használni, persze az is kell, hogy odafelé elindulj éjfélkor és egész éjszaka vezess, vagy visszafelé kell sötétben jönni. Az évek során mind a kettőt kipróbáltuk, ízlés dolga, kinek melyik jobb.

Ez az időszak érezhetően nem szezon még. A pályákon kevesen vannak (még a Sella Ronda is szinte üres), a hüttékben ebédidőben is lehet helyet találni. Főleg középkorúak és idősebbek alkotják a síelők zömét, tiniket, de még kisgyerekes családokat is alig látni.

Mint azt már többen is írták a megfelelő topicban, a Sella Ronda közepes vagy még akár az alatti sítudással 4-4,5 ára alatt síelhető végig. A zöld irányban picit könnyebb, a narancssárgán kicsit élvezetesebb pályák vannak.

Kár kihagyni szép idő esetén a Seceda sítúrát. Ehhez jobb sítudás és kondíció kell, mert Alta Badiából St. Christinába eljutni önmagában is komoly kihívás lehet gyengébb síelőknek, onnan a Secedára és vissza 3-4 órát lehet számítani. Cserébe viszont 10 kilométeres, csodálatosan szép, enyhén piros sípályán pihenheted ki a St. Christinába vezető fekete pálya fáradalmait. Azért javasolom a feketét, mert az azt elkerülő piros egyes szakaszai inkább bobpályára emlékeztetnek, mint könnyed sípályára. Mi lehet ott csúcsidőben ?! A feketén legalább sejtheted, mire számíthatsz.
Visszafelé érdemes sietni, nekünk már a liftkezelők jóindulata is szükséges volt a két utolsó felvonóhoz.

Másik, ennél könnyedebb, de legalább ilyen szép sítúra a Lagazoui-ról lejövő nagyon hosszú pálya. Ehhez Armentarolából lehet elindulni kisbusszal (5 €/fő) egy 15-20 perces útra a Falzarego hágóhoz. Reggelente szinte percenként indulnak ezek az iránytaxik. Meseszép völgyben vezet a pálya. Legszebb része a Scotoni hütte után pár száz méterrel fogadja a csodálkozókat megfagyott vízesésekkel. Az alsó szakasz sajnos inkább sífutópálya, de itt lovaskocsi után kötött kötelekbe kapaszkodva lehet legyőzni a leglaposabb részeket, mindössze 2 Euróért.

A régiót - mint az a sítérképről első pillantásra kiderül - a kék pályák jellemzik. Akik a hosszú, kissé nehezebb pályákat keresik, javaslom, hogy a Corvarából induló kiskabinos felvonó fölső állomásánál szálljanak át a Vallonra felvivő liftre. Mielőtt elindulnának, nézzenek körül, mert felejthetetlen panorámában lesz részük. Ezt a pályát feketével jelölik, de inkább csak jó piros. Kis megtorpanás után folytatható az út lefelé a Boé-nak nevezett, hatalmas, nagyon-nagyon szép pályán. Mivel ez a Sella Ronda része, sajnos délutánra eléggé összetúrják, de reggel, "bemelegítésnek" nagyon nagy élmény.

Péntekre (20-ra) egyébként az addigi ideális időjárás megváltozott. Reggel kicsit havazott, később nagyon havazott, délben akkora hóvihar volt, amilyet ritkán látni még a hegyek között is. Csak 15-20 percig tartott, persze éppen nem a hüttében voltunk. Mire sikerült találnunk egyet, lényegesen csökkent a vihar ereje, a levest már napsütésben kanalaztuk.

Rengeteg dolgot lehetne még dicsérőleg leírni Alta Badiával kapcsolatban, de azt kívánom inkább, hogy minden síszerelmesnek legyen módja arra, hogy saját maga tapasztalhassa meg a szépségeit.

Szeretettel ajánlja a pályarendszert mindenkinek: Tamás
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.