Menü ≡

Briancon - Serre Chevalier síterep leírás cikk galéria videó wellness értékelés, élménybeszámolók

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó laponként: összesen 99, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  FanyilasFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.02.03. 12:58
(Üzenetazonosító: 208053)
Fanyilas Hozzászólások: 4
Regisztrált: 2017.11.18.

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni! Magyar síoktatót keresnék holnaptól Brianconban, egy 13 éves kislánynak. Teljesen kezdő szint.

Köszönöm!

Bak János
+36 30 259 1962
Feladó:  petibFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.01.27. 22:59
(Üzenetazonosító: 207872)
petib Hozzászólások: 71
Regisztrált: 2010.02.09.
50 síterepet értékelt

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Sokadik alkalommal töltöttünk el egy hetet Brianconban, a szállásunk ezúttal a L'Aigle Bleu apartmanházban volt. Itt a 4 és 6 fős apartmanok nagyjából a szokásos színvonalúak voltak, ám a 10 fős - amiben én is laktam - meglepően tágas volt. Viszont szobánként egyszerre csak egy eszköz csatlakozhatott az ingyenes Wi-fi-re, ez nyilván 10 fő esetén nem túl előnyös, miként az sem, hogy a sítárolóba maximum 5-6 pár síléc fért be, így a többit kénytelenek voltunk az erkélyen tárolni.

Az elmúlt két évben tovább folytatták a liftek korszerűsítését. Monetierben egy gyors felvonóra cserélték az Eychauda ülőst, és ez, valamint az új Cote Chevalier felvonó jelentősen meggyorsítja a Monetierből Brianconba való visszajutást. Talán még megérem, hogy az Yret és Cibouit felvonókat is egyszer majd gyorsra cserélik :)

Az utolsó havazás decemberben volt, ennek ellenére itt még nem találkoztam ennyire kiváló hóviszonyokkal. A pályák még délutánra sem buckásodtak ki, bár azért nem ártott, ha lécek rendesen meg voltak élezve. Aki már járt itt, az tudja, hogy mit jelent, hogy késő délután a Brianconba levezető Vauban pályán is gond nélkül végig lehetett síelni.

A sok kiváló pálya közül kiemelném az Éduits-et (kár, hogy itt az Aiguilette felvonó elég lassú), a Clot Gauthier-t, a Cucumelle-t (szintén nem buckásodott ki az alja még délután sem), és örök kedvencünket, a retró Etoile felvonó melletti Chaume nevű pályát. Ezen piros pályák mellett jókat lehetett menni a fekete Luc Alphand és Casse du Boeuf pályákon is, de kellemes volt a kék Marteau pálya is. És persze a nap végén mindig a Grande Gargouille és Remparts pályákon pörögtünk, amíg a Stade nevű húzós felvonó le nem állt.

A Galaxy bérlet több más síterepre is érvényes, mi most is Montgenevre-t, illetve a Via Lattea olasz részét látogattuk meg egy-egy nap.

Összegezve, Briancon most sem okozott csalódást, talán csak egy kicsivel több napsütés hiányzott ezúttal.
Feladó:  KorisBalázsFérfiProfi síelőProfi snowboardos
Dátum: 2019.12.13. 09:18
(Üzenetazonosító: 206721)
KorisBalázs Hozzászólások: 9
Regisztrált: 2016.08.24.
20 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Szervusz!
Köszi a remek írást!
Akkor szerintem veletek futottunk össze többször is.

Eszméletlen freeride helyek voltak, és Montgenevre is nagy élmény!
Mi átmentünk az olasz oldalra, és nem bántuk meg.
Bérlet jó, kávé isteni, ingyen croissanttal. Gyönyörű olasz leánykák.
És ha kedveled az erdei ösvényes csúszást (downhill érzés), akkor abban az olaszok nagyon jók!

A francia-olasz határon az az érintetlen völgy pedig rabul ejtő volt.
Idén Les 2 Alpes, helyi járattal La Gravba a terv.
Sok havat nektek!
Balázs
Előzmény: (Orzolja 206028)
h i r d e t é s

Feladó:  KorisBalázsFérfiProfi síelőProfi snowboardos
Dátum: 2019.12.13. 09:12
(Üzenetazonosító: 206720)
KorisBalázs Hozzászólások: 9
Regisztrált: 2016.08.24.
20 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Sziasztok!

2019 februárját kezdtük el itt.
Ezt a terepet úgy képzeljétek el, hogy egy nagy völgy egyik oldalán 4 faluból lehet feljutni a pályákra.
Mi Briancon központban voltunk, a felvonótól alig 150m-re.
Haza csúszni nem tudsz, csak kb 300m-re a házig.

Első nap nem volt szerencsénk, mert kiadós havazásos viharos idő miatt át kellett buszoznunk a szomszéd faluba, hogy feljuthassunk a terepre.
A pályarendszer maga szép nagy, kényelmes, elfér rajta mindenki.
Sorban állás max. a faluból induló felvonóknál, s azok is max. 5 perc.
Aztán felfedeztünk egy készülő freestyle pályát.

Alábbi videót mellékelném:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Ebben az évben sokat sikerült pályán kívül csúszni. Ideális körülmények voltak hozzá.
Szegény barátaimat is rávettem, hogy sétáljunk fel egy csúcsra.
Közben csuklottam rendesen, de az élmény mindenért kárpótolt.
Mindenkinek ajánlani tudom!

A Skilines 1 napra átvisz Montgenevre terepére, használjátok ki, mert ha freerideosok vagytok, akkor az életetek élménye lesz!
Balázs
Feladó:  KorisBalázsFérfiProfi síelőProfi snowboardos
Dátum: 2019.12.13. 09:02
(Üzenetazonosító: 206719)
KorisBalázs Hozzászólások: 9
Regisztrált: 2016.08.24.
20 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Szerintem menny át Montgenevre!
Csúcs hely!
A többi messzebb van, oda külön túrával érdemes.
Az említett terepekre amúgy is kevés egy nap.
Feladó:  morfologusFérfiKezdő síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2019.09.18. 13:50
(Üzenetazonosító: 206049)
morfologus Hozzászólások: 126
Regisztrált: 2012.11.12.

Üdv,

Úgy tudom, hogy a 6 napos serre chevalier bérletben les2alpes, alpe d'huez, puy st vincent is benne van, viszont az iroda csak montgenevre-re visz át. Valaki próbálkozott alternatív közlekedési módszerrel az említett terepek között?
Feladó:  OrzoljaNőHaladó snowboardos
Dátum: 2019.09.15. 16:41
(Üzenetazonosító: 206028)
Orzolja Hozzászólások: 1
Regisztrált: 2019.09.15.
1 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
[Beszámoló 2019.február első hetéről Serre Chavellier/Brianconban]
Illetve Villenouve-ben valójában, mert a szállásunk igazából ott volt, ami egy remek ötletnek bizonyult, innen az egész hegy relatív gyorsan bejárható volt, s a faluban is minden megvolt, ami kellett.
Ami a szállást illeti, Villenouve a franciák Ausztiája, francia mértékkel gigantikus volt a 6 fős szállás (a 4fős kevésbé): külön szoba franciaággyal és hangszigeteléssel (!), a nappaliban kényelmesen elfért a ruhaszárító is. Ami fura volt, hogy az apartmanban vannak állandó lakosok is, őket mondjuk nem irigylem, a sok turistával élni állandóan. Mi pl. az első nap kapásból halálos fenyegetést kaptunk a szomszédban lakó francia bácsitól, hogy ha hangosak vagyunk, ránk küldi az airforce-os volt kollégáit (bárcsak viccelnék).

Hatalmas plusz az Alpe d'huez meg Les kettes alpes-szerű helyekhez képest, h jócskán kevesebben vannak. Sorbanállni említésre méltó ideig kb sose kellett (főszezon előtti utolsó héten voltunk!), a freeride-nál még az utolsó napon is találtunk szűzhavat, pedig nem esett közben hó, s a pályák is élvezhetőek voltak még este is. Kb olyan volt a terep utolsó nap, mint Alpe d'Huez-en nagyjából 4 óra után - mondjuk mielőtt mentünk, leesett egy remek adag hó, szóval ez is hozzájárult azért az élményhez nyilván.

A pályákról a többiek tudnak majd okosabbat mondani, mi majdnem végig freeride-oltunk (de akik velünk voltak és a pályákon csapatták egész héten, elégedettek voltak).
Nagyon durván jó terepek vannak. Van, ahol gyakorlatilag mész amerre látsz, sokadik napon is szűzhavon, meg vannak fantasztikus erdőzős részek. Érdemes valaki olyannal menni, aki járatos a környéken. Pl. minket a tök jófej travellexes szervező arc olyan helyekre vitt el, amiket magunktól fix, h nem találunk meg és oh wow eszméletlen helyeken csúsztunk!

Egy napra elmentem (a társaságunkból egyedül) Mongenevre-be is, 5 juróért odavittek minket, s érvényes volt a Serre chavelier-i bérlet. Ott is őrületes freeride terepeket jártam be (szintén a szervező arccal, aki ezt a terepet is nagyon vágta), kis kanyont, erdőt, mindent - ezek már erősen haladó szintű helyek voltak. Mongenevre viszont kb 1 nap alatt kivégezhető, ha az ember nem akar átmenni az olasz oldalra, márpedig az ember nem akar, kivéve ha jó sok pénze van.

Szóval összességében remek hely, még jobb a vártnál, a pályán síelőknek meg a freerideosoknak is tetszett.

(Csak a viszonyítás kedvéért: én magam 6 éve boardozom, ebből 5 éve freeride-ban tolom. A társaságban viszont volt mindenféle szintű emberke, 2 év tapasztalattól kb 12 évig. Volt síelő és boardozó, freeride-os, freestyle-os és panorámacsúszkáló. Mindenki jól elvolt, meg lehetett találni a nekünk való részeket.)
Feladó:  bertazsFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.02.04. 15:19
(Üzenetazonosító: 204399)
bertazs Hozzászólások: 49
Regisztrált: 2013.01.03.
56 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Köszönöm! Ebben a megvilágításban már teljesen érthető az álláspontod. Én sem a vita kedvéért írtam le az enyémet, hanem, hogy akik ezen írások alapján választanak esetleg síterepet, több szemszögből vizsgálhassák meg a dolgot és utána döntsék el maguk, hogy nekik mi a fontos. Egyébként nagyra becsülöm azokat akik 60 fölött is húzzák az íveket, remélem nekem is módom nyílik rá, hogy ennyi idősen is hódoljak a szenvedélyemnek. Én is még sok-sok jó csúszást és sérülésmentes, élményteli síelést kívánok!
Előzmény: (magnum56 204397)
Feladó:  magnum56FérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.02.04. 14:48
(Üzenetazonosító: 204397)
magnum56 Hozzászólások: 169
Regisztrált: 2008.10.16.
28 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Úgy érzem, hogy egy kicsit különböznek az igényeink, amiben nincs semmi meglepő. Te egy 48 éves fiatalember vagy, én pedig egy 63 éves kissé szívbeteg, kissé gerincsérves idősödő síbolond, aki fél éve kapott csípőprotézist. De annak nagyon örülök, hogy a sízést mindketten imádjuk. Én is minden lehetőséget megragadok, hogy síelhessek és még néhány új helyet szeretnék megismerni én is.

Ha annyi idős lennék, mint te, akkor veled értenék egyet. 15 éve még nekem is fontosabb szempont volt a síterep mérete, magassága, hóbiztossága a pályák hossza, száma, nehézségi foka. Nem problémáztam azon sem, ha a reggeli tömegben egy állós felvonóban kell féllábon állva fél órán keresztül utazni felfelé (mint leutóbb). Vagy egy nyitott libegőn mínusz 15 fokban ücsörögni a szélben és hóesésben.

Ma már nekem fontos a kényelem is. A lecsúszás után jólesik leülni és pihenni egy kicsit, legalább a felfelé úton, egy szélvédett kabinban. Sajnos Franciaországra az a jellemző, hogy vagy nyitottak a libegők, vagy ha zártak, akkor állni kell bennük. Vagy ősrégiek, mint az említett 51 éves lift, amibe cipőkannállal kell beküzdeni magad.

Ennek ellenére Briancon tetszett nekem, és valószínű, hogy jövőre ide szervezik az éves francia sítúránkat. Majd beszámolok a technikai fejlődésről.
További jó sízést kívánok, és sok-sok szép élményt.
Előzmény: (bertazs 204394)
Feladó:  bertazsFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.02.04. 12:48
(Üzenetazonosító: 204394)
bertazs Hozzászólások: 49
Regisztrált: 2013.01.03.
56 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Úgy gondolom, hogy ekkora egybefüggő síterepen mindenféle sífelvonó, (modern, elavult, ülős, kabinos, gyors, lassú, tányéros) megtalálható. Nem sok méretében a franciákkal összehasonlítható osztrák síterep van és a nagyobbak közül is sokszor kényszerből egy nagy "villamossal", vagy egy oda-vissza közlekedő ülős vagy kabinos felvonóval összekötött kis különálló terepek, át nem síelhetőek. Nem hinném, hogy Ausztriában nincs 20-30 éves felvonó, hanem 10 évenként az egész felvonó parkot lecserélik, nem beszélve a nem csekély számú csákányosról, amiből azért már tapasztalt síelőket is láttam kiesni. 51 éveset lehet, hogy nem tudok mutatni, de pl. Mönichkirchenben a St. Coronán leszerelt ülőliftet állították újra üzembe. Briancon liftparkja pl. jóval korszerűbb, mint pl. Risoul-Vars, vagy Les 2 Alpes és teljesen versenyképes az osztrák felvonó parkkal. Az viszont igaz, hogy az osztrákok sokkal többet adnak a kényelemre. Náluk szinte minden új lift nagy, gyors, fűtött, lehajtható szélfogó buborékkal. Az új francia liftek ehhez képest biztosan fapadosnak tűnnek, még az újak is, mert ők erre nem költenek. És bár lehet, hogy elavultabbak (vagy elavultabbaknak tűnnek) a liftek, de mégsem a franciáknál kellett az embereket menteni a bedöglött liftről 3 órán keresztül (lásd Kreischberg, Rozenkrantz). Azért nem tudok azonosulni az általad leírtakkal, mert szerintem nem egy embernek befolyásolja a választását egy olyan dolog, ami szerintem nem a leglényegesebb. Mert azért szerintem nem akkora a különbség, mint ahogyan azt beállítod. Nálam a választásnál biztosan fontosabb szempont a síterep mérete, magassága, hóbiztossága a pályák hossza, száma, nehézségi foka. Szerintem ez előbbre való. Ott van pl. Obertauern, az osztrák viszonylatban is az egyik legkorszerűbb felvonó parkkal (gyorsak, fűtöttek, buborékosak, stb.), 100 km pályával, de majdnem annyit ülsz egy sínap alatt a felvonón, mint amennyit csúszol, mert a pályák rövidek és a felvonók vonalát követik. Lehet, hogy kényelmes, gyors, de alig 2 perc csúszás után már megint egy felvonón találod magad, ezért inkább választok egy olyan pályarendszert, ahol, egy régebbi felvonóval kicsit lassabban feljutva, csúszhatok akár jóval több kilométert is egyhuzamban. Ezért egy nekem szimpatikusabb pályarendszer esetében a liftek koránál fontosabb, hogy a pályakilométer és a felvonó km ne fele-fele, hanem mondjuk kétharmad-egyharmad arányú és nem a felvonó a több :)
Előzmény: (magnum56 203986)
Feladó:  BrockeyFérfiProfi síelő
Dátum: 2019.02.03. 13:31
(Üzenetazonosító: 204368)
Brockey Hozzászólások: 161
Regisztrált: 2007.03.16.
26 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Találtam még egy webkamerát. Aminek személy szerint én azért örülök, mert a hivatalos oldalon található 3 webkamera (amelyek fent, 1905m, 2176m és 2505m-en a pályák képeit mutatják) mellett ez a pályák aljában, Villeneuve-ben, kb. 1400m-en van. Kb. 2 éve linkeltem a villeneuve-i sífutópálya hasonló magasságban elhelyezett webkamerájának linkjét, de az 2017 októbere óta nem frissül.:-( Szerintem hasznos egy ilyen is, és régóta szerettem volna egy ilyent találni mert a szállás körüli-pályák alsó szakaszainak időjárási- és hóhelyzetét lehet ezzel figyelgetni. Hát most sikerült, és szívesen osztom meg az ide utazókkal:
https://stylealtitude.com/serrechev...alierweathercam.html
Illetve korábban már ezt is linkeltem, de ne kelljen keresgélni, legyenek meg egy helyen a webcam-ek linkjei:
5-10 percenként frissülő időjárás Puy-St-Pierre meteorológiai állomáson (1560m-en Briancon felett) Brianconra néző webkamerával, radarképpel,több évre visszamenőlegesen historikus időjárási adatokkal (tableaux) stb. franciául:
http://meteo-serre-chevalier.fr/
Előzmény: (Brockey 194288)
Feladó:  BrockeyFérfiProfi síelő
Dátum: 2019.02.01. 11:42
(Üzenetazonosító: 204306)
Brockey Hozzászólások: 161
Regisztrált: 2007.03.16.
26 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Szakad a hó Brianconban:-) Ma éjjel esett eddig 60-30cm hó, így a hivatalos hóvastagság már 230-60cm. És még most is szakad. Juhúú!
Feladó:  DaddyFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.01.28. 07:53
(Üzenetazonosító: 204133)
Daddy Hozzászólások: 249
Regisztrált: 2005.02.10.
26 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Én erre nem figyeltem, arra gondoltam hogy a topicfelügyelő minősítése. Sajnálom. Az a baj az összeesküvés-elméletekkel, hogy jelentős részük igaz.
Előzmény: (Brockey 204129)
Feladó:  BrockeyFérfiProfi síelő
Dátum: 2019.01.27. 22:07
(Üzenetazonosító: 204129)
Brockey Hozzászólások: 161
Regisztrált: 2007.03.16.
26 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Az előző hozzászólást én állítottam szándékosan offtopikra. A válasznál is benne hagyja a pipát automatikusan, a válaszolónak kell manuálisan kivenni, ha jól látom. Gondolom, nem vetted ki, és a tiéd is offtopik maradt. Én most kivettem és nem lett offtopik.
Ha ezt értetted alatta te is.
Előzmény: (Daddy 204127)
Feladó:  BrockeyFérfiProfi síelő
Dátum: 2019.01.27. 17:30
(Üzenetazonosító: 204105)
Brockey Hozzászólások: 161
Regisztrált: 2007.03.16.
26 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Egy kicsi azért van.:-)
Azt nem értem, miért két olyan régi kabinos lift (Frejus- Aravet, de a Pontillas is ugyanitt van) miatt fogalmazod meg az elavult liftpark kritikáját, amitől kb. 10-20 méterre található egy Casse du Boef nevű modern ülős felvonó, ami 3 perccel gyorsabban visz fel 200m-rel magasabbra (9 perc alatt 2273m-re). Miért választaná valaki a lassú régi kabinost (amihez még le is kell csatolni, lépcsőn felcaplatni, lécet cipelni, 12 perc alatt visz fel 2058m-re, stb.) a magasabbra vivő, gyorsabb, modernebb ülőslift helyett? Nekem nem tűnik túl nagy kompromisszumnak, hacsak nem hóvihar vagy -15 fokok vannak. (Ha meg ilyen időjárás van, akkor az már önmagában nagyobb kompromisszumokat jelent.) Valószínűleg pont ezért nem mentem az itteni kabinosokkal (na jó, a 2 év alatt talán 1-szer mentem valamelyikkel, kb. 10-15-ször meg az ülőssel).
Amikor - ahogy lentebb is írtam - szerintem pont itt (továbbra is csak a középső részről beszélek) van az egyik legmodernebb liftpark, amivel Franciaországban találkoztam (és persze nem láttam mindent).
És persze nyilván nem tökéletes, a kritikáid nem alap nélküliek, ne vond vissza őket, tényleg olvassa el mindenki, aki ide szeretne menni. Viszont az elavult liftpark (te írtad)-nagyrészt modern felvonók (az én véleményem) között elég nagy különbség van.
Előzmény: (magnum56 203986)
Feladó:  magnum56FérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.01.23. 22:03
(Üzenetazonosító: 203986)
magnum56 Hozzászólások: 169
Regisztrált: 2008.10.16.
28 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Úgy érzem nincs nézetkülönbség közöttünk. A francia terepek közül nekem is ez tetszett legjobban. A középső rész különösen jó. Csupán a liftek elavultsága kapcsán bertazs-nak ezzel a mondatával vitáztam: "Ja és a liftek sem rosszabbak mint máshol, csak ők a kényelmi funkciokat annyira nem favorizálják, mint az osztrákok. "
Ahogyan írtad, a Fréjus lift nem is 49 éves (mint ahogyan én emlékeztem) hanem 51 éves, ha 1968-ban épült.
De még ezt a kritikámat is visszavonom, ha mutatsz Ausztriában egy működő 51 éves kabinos vagy ülős liftet.
A fejlesztéseknek és a terveknek nagyon örülök. Remélem ismét eljutok még ide.
Előzmény: (Brockey 203969)
Feladó:  BrockeyFérfiProfi síelő
Dátum: 2019.01.23. 15:42
(Üzenetazonosító: 203969)
Brockey Hozzászólások: 161
Regisztrált: 2007.03.16.
26 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Jön a hó!
http://www.meteociel.fr/observation...s-meteo/radar2.php?mode=1
Mondjuk, rá is fér, mert dec. 22-én esett utoljára.

Én vitatkoznék azzal a kijelentéseddel, hogy elavult a liftrendszer. 3 éve jártál itt, én 3 éve járok ide vissza, illetve az idei lesz a harmadik év március 9-16. között. Szerintem nagy különbség nincs az időpontok között.
A kiválasztás egyik szempontja pont az volt, hogy sokkal modernebb a liftpark, mint azon a 8 síterepen máshol Franciaországban, ahol eddig jártam. Persze, nyilván nem tökéletes, ilyen terep nincs sehol. De ahogyan lentebb írtam, (https://sielok.hu/forum/viewtopic.p...hp?t=4235&onemessageid=201746) az idei szezon előtt adták át a tizedik modern, gyorsíthatós ülősliftet (Cote Chevalier) a középső részen. Középső rész alatt én a Cucumelle és a Prorel csúcs közötti részt értem, azaz a Chantemerle és Villeneuve részeket. A két szélső részen (Briancon és Monetier) 15-20 évvel ezelőtt jártam csak, igazából nekem a 2 középső rész tökéletesen megfelel, szállást is mindig Chantemerle-ben foglalok. Tehát én erről a középső részről beszélek, a 2 szélsőn látom a sítérképen, hogy régebbi ülős liftek vannak, talán éppen ezért sem erőltettük ezeket eddig sem és a jövőben is csak max. kíváncsiságból fogok átnézni. És lehet, hogy ezért érzed te is elavultnak.
Az általam említett középső részen (kb. 150km-nyi sípálya) egyébként 3 helyen van húzós lift (a tanulólifteket leszámítva): az általad említett Méa részen, kicsit feljebb, fekete pályák mellett az Eychauda, és a Chantemerle-i felső részen, piros pályák mellett a Bois des Coqs. Ez szerintem kb. 150km-en elviselhető. Ráadásul a Méa részen is pár év múlva ülős lesz, legalábbis tervbe van véve (már pár éve:-))
Kabinos liftek: ezeket én nem kedvelem annyira, mint az ülőslifteket, én is idősödő síző vagyok sajnos:-), és a kényelem egyre fontosabb nálam is. Ezekhez le kell venni a lécet, általában fel kell caplatni egy lépcsőn, kiszálláskor ugyanez. Ha el tudom kerülni és nincs hóvihar, nem preferálom őket. A középső részen 5db van belőlük, a chantemerle-i 40főssel és a 8-10fős Ratier-vel szerintem semmi probléma, a Villeneuve-ből induló 3db kabinos tényleg nem mai darab, utánanéztem, a 20fős Pontillas 1984-es, a 4-es Aravet 1975-ös, a 4-es Frejus pedig 1968-as gyártású:-). A Pontillas és a Frejus 2019-2020-ban le lesz cserélve 2db 10-10fős (gondolom-remélem) új kabinosra. És akkor már csak az Aravet marad régi kabinos.
Nyilván ezek a fejlesztések a te ottjártadkor még sehol sem voltak, sőt még 1-2 (esetleg 2-3) év, mire megvalósulnak, de én látom a szándékot, és nagyra értékelem. Szóval nem tökéletes a liftpark (mert ilyen nincs), de a tulajok látják a gyenge pontokat, és tervben van, hogy még közelebb legyen a tökéleteshez.
Az én személyes kívánságom pedig az lenne, hogy az egyetlen régi lassú ülőst lecseréljék, mert amellett 2 piszok jó piros pálya van és még félreeső is, ezért nagyon kevesen szoktak itt síelni. Ez az 1988-as Aiguilette lift, de sajnos ez egyelőre még a tervekben sem szerepel:-(.
Amit még ki kell emeljek a középső részt dícsérendő, és tulajdonképpen ezért is járunk vissza ide, az a síterep (felvonók-pályák) földrajzi adottsága, kialakítása, elrendezése. Azaz, hogy nagyon rövid idő (15-20 perc) alatt simán át lehet érni a chantemerle-i és a villeneuve-i rész szinte bármely 2 pontja között. Megbeszélünk egy találkozót egy hütténél, vagy egy kezdő síelőt megnézünk a tanulópályán, vagy este hazacsúszunk a szálláshoz, ez általában 1-2 lifttel megoldható, és ezért még csak nem is kell a csúcsra vivő felvonót használni. A Casse du Boef, a Foret, az Orée du Bois, a Combes, a Serre Chevalier és most idéntől már a Cote Chevalier liftek hegyállomásáról lift használata nélkül lehet Villeneuve vagy Chantemerle aljáig csúszni. De aki a 2 szélső településre szeretne hazajutni, annak is csak egy plusz liftet kell beiktatni, a Prorel és a Vallons tetejéről lift nélkül lehet hazacsúszni Brianconba és Monetier-be.
Szóval lehet, hogy van olyan síterep a franciáknál (Val d'Isere-Tignes, Les2Alpes, Alpe d'Huez, stb. menőbb helyek), ahol jobb a liftpark és a gyors hazajutási-bárhovajutási lehetőségek, de én ilyen helyen még nem jártam. Viszont ha van, szerintem mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni, és Brianconhoz viszonyítva +100km-t autózni egyre beljebb Franciaországban (oda-vissza +200km), vagy 60€ Frejus alagútdíjat még pluszban fizetni.
Számomra a síelés az adott ár/érték arányban a lehető legtöbb sítalpon töltött időt a lehető legkevesebb síliften töltött idővel kombinálva jelenti 6 napon keresztül. És amíg ezt 7éj szállás/6nap síbérlet viszonylatban 210-250 € csomagáron meg tudom kapni január végén, vagy március 10-től, addig nem nagyon fogok más síterepben gondolkodni.
És nagyon remélem, hogy más nem ennyire elégedett ezzel a középső résszel, mint én, mert akkor mindenki ide jönne, és hosszú sorok lennének a lifteknél.:-)
Előzmény: (magnum56 203933)
Feladó:  magnum56FérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.01.22. 15:51
(Üzenetazonosító: 203933)
magnum56 Hozzászólások: 169
Regisztrált: 2008.10.16.
28 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Egyetértünk abban, hogy Briancon egy kiváló síterep. Én 3 éve jártam itt és meg voltam elégedve a pályákkal is és a szállással is. Az is igaz, hogy olcsóbb, mint Ausztria.
De szerintem annak is igaza van, aki szerint a felvonórendszer elég elavult.
Például a Fréjus kabinos (tojás) lift 3 éve volt 46 éves. Négy személyes, de négy felnőtt nem fér bele. Amikor felértünk vele, nem akart kinyílni az ajtó (vagyis nem ajtó, mert maga a tojás nyílik szét.) A következő alkalommal meg nem záródott be rendesen, félig nyitva maradt, amíg felértünk. Ilyen "tojás" volt Szlovákiában is, de már leszerelték. Itt még üzemel. A többi kabinos lift pedig "állós" vagyis nem lehet bennük leülni, ami elég fárasztó egész nap.

Elég sok a húzó lift is. Például a Méa völgyben tökéletes lejtésű csodajó pályák vannak, amelyeket 4 db hosszú tányéros lift szolgál ki.

Természetesen megértem azokat, akik a kedvező ár miatt dícsérik a terepet, de vannak idősödő sízők (mint én is), akiknél már a kényelem is fontos szempont.
Előzmény: (bertazs 203722)
Feladó:  sylvaticaFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2019.01.21. 22:13
(Üzenetazonosító: 203910)
sylvatica Hozzászólások: 1
Regisztrált: 2011.01.31.

Sziasztok!
Január 27- feburár 2-ig leszünk a terepen, de a szervezőnknek nincs saját oktatója. Van esetleg olyan csoport, akihez (természetesen térítés ellenében) lehet csatlakozni?
Köszönjük előre is!
Feladó:  bertazsFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.01.17. 12:54
(Üzenetazonosító: 203722)
bertazs Hozzászólások: 49
Regisztrált: 2013.01.03.
56 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Szerintem Briancon a legjobb francia síterepek egyike. Más francia terepekkel (Pl. Les 2 Alpes, Les Orres) kapcsolatban voltak problémáim, de itt szinte minden tökéletes A pályák száma, minősége, a tájékozódás, a tajékoztatás (lásd korábbi beszámolómat). Ledes kijelzős térképeken pontosan jelzik a felvonó alján és tetetején, hogy melyik lift ill. pálya üzemel. A pályákon 100 méterenként jelzik a táblák hogy milyen hosszú még az adott pálya és hová vezet. Vannak fa határ alatti széles erdei pályák és vannak kopár gleccserszerű hegyoldalak, bőséges off piste lehetőségekkel, 2800-on gyönyörű panorámával. Vannak zöld/ kék átcsúszók, tempós pirosak, és különböző nehézségű feketék. A francia szállásokra szoktak még sokan panaszkodni és nekem is volt már több rossz tapasztalatom, de Brianconban ezzel sem volt probléma. Tavaly 330 eurobol (pályaszállás, 6 napos síbérlet, buszos utazással) el lehetett menni és ahogyan néztem idén is van ennyiért ajánlat. Nem beszélve arról, hogy a Galaxy bérletnek köszönhetöen 2 napra még Sestrierre is át lehet ruccanni és az ottani 400 km! pályán is csúszkálni.Ja és a liftek sem rosszabbak mint máshol, csak ők a kényelmi funkciokat annyira nem favorizálják, mint az osztrákok. Én szeretem a "sógorokat", szezononként többször 3-4 napra el is szoktam látogatni a már jól bevált helyekre, de a közeli pályákra még akár egy napra is, de szeretném, ha valaki mutatna nekem egy osztrák ajánlatot 1 hétre 650 km pályára (vagy legyen csak 250 km mint Briancon) ugyanezekkel a feltételekkel ennyiért. Idén szerettem volna egy 1 hetes nassfeldi sielést összehozni, hogy ne kelljen annyit utazni, de 400 euro/ fő alatt semmi esély 4-5 embernek, úgy hogy a legolcsóbb (20 euro/fő) szállással (10 km-re a pályától) számoltam, úgyhogy idén is marad Franciaország, a másik nekem bejövős síterep Risoul-Vars.

következőutolsó laponként: összesen 99, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »