Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tonale és társai

ÜZENETEK (117)Időben csökkenő Időben csökkenő
salamoncs
21 élménybeszámolót írt
21
11 éve tag
2022.02.28. 16:41
Szia, mi január végén - február elején voltunk a Fiemme-völgyben
Igen, a green pass parktikusan az az eeszt app uniós igazolásaiból az utolsónak a QR kódja. Mi letöltöttük az olasz green pass alkalmazást is (Ital Innovation s.r.l a fejlesztő), de elvileg a magyar is jó, telefonon vagy kinyomtatva. A 2. oltás / hivatalos gyógyult státusz hat hónapig érvényes, ha van 3. is, annak az érvényessége "végtelen".
A dolomitisuperski területen naponta érvényesíteni kellett a bérletet green pass qr-kóddal (ne kérdezd, miért), erre van egy app, vagy a terepen kirakott automaták. Ez reggelente elvett 3 mp-et, cserébe külön ellenőrzés nem volt. Tonaléban lehet más az eljárás. A fenti hüttékben nem nézték, de útközben, faluban étteremben mindenhol fel kellett mutatni, a pincér telefonnal ellenőrizte.

Ffp2 maszkot vigyetek, elvileg az kell a felvonókra, gyakorlatilag nagykabinosokon kérték ezt kifjezetten, máshol a felhúzott sál elég volt.

Beutazáshoz február 1-től nem kell teszt (de ha autóval mentek, valószínűleg egyébként sem állít meg senki.)
Franciska72
1 élménybeszámolót írt
1
8 éve tag
2022.02.28. 15:55
Kedves Síelők!

Szeretnék aktuális infót kérni, mi kell a síeléshez, adminisztr szempontból:

- igazolás eeszt app.ban letöltve az uniós is benne = green pass? ( oltott és gyógyult is vagyok)

- dPLF formanyomtatv kitöltve, kinyomtatva-

- felelősségbizt. megkötve,

- 12 év alatti gyerek beutazás előtt pcr teszt és mi kell még neki? Az elég?

Köszönöm, ha vkinek van aktuális 2022 februári tapasztalata és megosztaná velem.

(Mi majd már.ban utazunk addig még változhst is vmi)
samuu
20 élménybeszámolót írt
20
8 éve tag
2020.03.04. 00:25
Február 9-14 közötti Val di Sole síelésünk első napját terveztük ide a szélcsendre való tekintettel. Aztán a nagy szélre való tekintettel a harmadik napot is itt töltöttük, ugyanis 11-én az egész régióban csak Ponte di Legno tartott nyitva. Utólag kiderült, hogy jól is jártunk, mert ez a fák közötti gyöngyszem végzett a heti síterep toplistánk élén. Keskeny és meredek, sportos síelést igénylő terep ez. Ráadásul Temuban ittuk a környék legjobb capuccinóját.

A gleccseren rövid piros és hosszú zötykölődős pálya van. A levezető árnyékos, széles fekete jól síelhető. A csúcsról 1700 méter szintet lehet síelni egyhuzamban a Ponte di Legno becsatlakozásig változatos körülmények között.

A gleccserrel szemben ipari sízést lehetővé tevő napsütötte hosszabb-rövidebb pályák, valamint a Monte Serodine körüli száguldozós pirosak vannak.
02.jpg
01.jpg
03.jpg
04.jpg
05.jpg
06.jpg
07.jpg
08.jpg
09.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
Kozákferi
14 élménybeszámolót írt
14
11 éve tag
2017.01.29. 20:22
Mivel ebben az évben még senki sem írt beszámolót a siterepről, most egy pár gondolatot megosztok. 2017. január 21-28 között voltunk Tonalén a Gran Baita apartmanházban. Odaúton a német határon a belépő oldalon migráns ellenőrzés van úgyhogy a torlódás miatt 20-30 perces várakozásra kell számítani. A fenti apartmanház Tonale elején fekszik a pályáktól kb 200 méterre. A legközelebbi felvonó a 24-es vagyis a Serodine I. Sétálni nem kellett mert a síbusz a ház előtt áll meg. Nem szoktam soha síbusszal menni de itt nagyon kényelmes volt, mivel 10-15 percenként közlekedtek, és körbe lehet menni vele Tonalén. A pályákon szinte csak technikai hó volt, úgyhogy erősen jegesedtek nap mint nap. Utolsó napokban már volt olyan pálya amit már nem is lehetett használni. Mivel a "nap völgye" rászolgált a nevére, így dél körül megolvadtak a pályák, majd éjjel jegesre fagytak. A Tonalén lévő pályák egyébként könnyűek kezdőknek nagyon ideálisak. A Presena gleccser pálya felső része (41) es elég meredek, de ideális havas körülmények között nagy élmény lehet. A hegyoldalban lévő 37-es pálya viszont nagyon meredek és tényleg csak haladóknak való.A síterep legjobb pályái viszont a Ponte de legno és Temu -ban vannak. A pályákat nem, vagy kevés ideig süti meg a nap és emiatt nem olvadnak és nem is jegesednek. Most itt is műhó volt, de az előbb említett okok miatt a pályák minősége kiváló maradt és mivel aránylag kevesen vannak a siterep ezen részén a zsúfoltság vagy sorban állás sincs. Ami negatívum, hogy a versenyzők edzései miatt a pályák "jobbik" részei nap mint nap le voltak zárva. Maga a síterep mondern-nek mondható, a 20 as felvonó (ha jól emlékszem Alpino) egy vagány sárga-fekete színű 6 üléses (sportüléses) felvonó, ami nagyon jópofa. Sajnos nagyon rövid a mellette lévő pálya és a felvonó is. A síterepen egyébként nem voltak sokan magyarok. Egy fiatalokból álló párfős csoporttal találkoztam a pályán, de "faluban" nem láttam magyar rendszámos autót. Olasz, és Cseh rendszámos autók voltak a parkolókban. Vélhetőleg csehek járnak nagyobb számban a ide mert több helyen láttam kiírva az olasz mellett szláv nyelven az instrukciókat. A szolgáltatások rendkívül jók. Éttermek, ruha, souvenir, sí és snowboard boltok egymást érik az utcákban. Van egy "Spar" üzlet is és reggelente a pékségekben lehet venni zsemlét, bagettet. Eddig télen inkább Franciaországba jártunk, habár drágább, de mivel közelebb van valamint 23 modern és jó felvonó üzemel, jövőre is inkább ide fogok menni.
skioutlet
837 élménybeszámolót írt
837
18 éve tag
2016.04.10. 15:01
Mivel Marilleva 900-ban laktunk és SkiRama síbérletünk volt, egyik nap meglátogattuk Tonale/Ponte di Legno pályákat is.

Bár ezen a napon nem volt szép idő (így képeket sem készítettem), megpróbáltuk egy nap alatt felfedezni ezt a pályarendszert is. Durván három részre osztanám ezt a síterepet. Az egyik Tonalétől északra eső, széles, nagyrészt kék és piros pályarész, sok-sok pályával. Ez a terület a kezdők, középhaladók számára ideális. Nagyrészt ülős liftek, erdőmentes terület. Sokan voltak itt is, tehát bőven van igény az ilyen típusú pályákra is. Tonalétől délre vannak az északi fekvésű sípályák, a Sci Estivo gleccserrel. Biztos, hogy egész más lett volna, ha napos időnk lett volna, de még így is elég élvezetes volt, a gleccserpályák sajátos tulajdonságaival. Ide még vissza szeretnénk egyszer térni, amikor napos idő lesz. A Passo Paradisotól Tonaléba levezető pálya pedig egy komoly, jó hosszú fekete pálya. A harmadik terület Ponte di Legno síterület, ahol változatosabb pályák vannak, nagyrészt erdőben. Tonale és Ponte di Legno síterület összekötése biztos, hogy nagyon jó ötlet volt, mert így gyakorlatilag mindenféle terep összeköttetésben van egymással, 100 km hosszú pályarendszerrel, csaknem 30 lifttel (jellemzően ülős lifttel, összesen csak 4 kabinos és csak 5 darab húzós lift van az egész területen). Nem mellesleg csaknem 2000 méter szintkülönbséggel. Ezen a terepen szinte minden szállás pályaszállás, ez nagy előny.

Április hónaphoz képest mindenhol meglepően sok hó volt, igazából nem is értem, hogy miért nem mennek többen síelni március végén, április elején. Hiszen ilyenkor a legbiztosabb a hó, hosszabbak a nappalok is, nincs téli hideg. A magas hegyek miatt a hó sem igen olvadt, inkább csak délutánra volt puha. Tudom, sokan csak a tökéletesen kifagyott pályákat szeretik. Amikor az már olvadozik, buckásodik, nem tartják igazinak – pedig milyen jó is az! Egyébként jól látszik, hogy a természetes hóval szemben a technikai hó jobban tartja magát, nem olvad olyan hamar. Azt mondanom sem kell, hogy még a gleccseren is technikai hóval segítenek.

A Madonna di Campilio, Pejo, Tonale pályákról szóló beszámolóimat zárom egy kis szállástapasztalattal, olasz konyhával:

Azt mindig is tudtam, hogy az olasz konyha összehasonlíthatatlanul jobb, mint mondjuk a szomszédos osztrák konyha. Magunk részéről idén bevállaltunk egy kis családi szállodát. Nem bántuk meg!

Az első, amit figyelembe kell venni: az étkezés időtartalma - szívesen vállaltuk:)

Nem rohan senki, sehova. A reggelinél még elő-előbújt belőlünk a pályára siethetnék, de láttuk szomszédos asztaltársainkat, hogy bizony egy reggeli időtartalma legalább egy óra kell, hogy legyen. De simán lehet másfél óra is:) A legkülönbözőbb előételszerű tálak kínálata, változatos sajt- és gyümölcstálak, mogyoró, mandula, sokféle reggeli édesség és az elmaradhatatlan olasz kávék széles választéka. Nem rohanunk. Azért sem rohantunk, mert a síliftek nagyon hosszú időtartamban működnek az itteni terepeken (jellemzően reggel 8 órától délután 16:30-ig, helyenként 17 óráig is).

A vacsora pedig külön szertartás. Minőségi idő a családdal. Figyelmesség, odafigyelés a személyzet részéről. Meglepő volt, hogy maguk a tulajdonosok, (egy idősebb házaspár, mindkettő 70 körüli) foglalkoztak a vendégekkel, kiszolgáltak, napjában többször udvariasan előre köszöntek (nehéz volt megelőzni őket). Nem hiszem, hogy csupán a pénzszerzés hajtja őket. Inkább az, hogy így éltek egy életet, és így is fognak élni, amíg csak bírják. Szeretik a munkájukat, ebben élnek. Az unokájuk pedig szépen, diszkréten, feltűnés nélkül segédkezett. Jó volt látni, hogy miként működik egy igazi, régi jó családi szálloda. Gondolom sokan ismerik, milyen egy olyan helyen lakni, étkezni, ahol esetleg egyszerre több száz fő is lakik, étkezik. Az is egy világ. Egyébként meglepően sok kis családi szállodát (albergo) láttunk. Itt valóban működik az „élni és élni hagyni” üzleti elv. Ugyanakkor láttunk hatalmas szállodákat is, viszonylag magasan is (Marilleva 1400).

A vacsoraidő az első este kerek két órát tartott. Ritka, amikor az ember ennyi időt tölt kellemes környezetben, vacsoraidővel. Élveztük! Számtalan fogás, jó olasz (zöldséges, tésztás) levesek, különféle tészták széles választéka…nagyon jó olasz borok. A vacsora átlagban másfél óra, kicsit sietve. Teljesen természetes, hogy a bort és egyéb üveges italokat másnapig az asztalunkon hagyják (a fehér bort hűtve, névre, asztalszámra elteszik). Sört nemigen isznak. Talán azért is látni kevesebb elhízott olasz embert, mint máshol.

A családi szálloda tulajdonosa biztos, hogy hosszútávban gondolkodik. Mondhatom, hogy ár érték arányban sokkal jobbak a családi hotelek étel/ital kínálata, mint a sípályák mellett található büfék, éttermek, melyek – tudjuk - elég magas áron dolgoznak. Az italok, ételek árai, és kínálata is jóval kedvezőbbek/szélesebbek a családi szállodában, mint a sípálya melletti büfékben. És mindezt fehér abrosz mellett, sorbaállás nélkül.
Egyébként meglepően sok olasz sízőt (de németeket is) láttam „termoszozni” és otthoni szendvicseket enni. Senki számára nem volt kellemetlen. Nemcsak síelőbarát, hanem turistabarát helyek is egyben a hegyi „hütték”.

A különböző tésztákról, pizzákról nem írok, azt enni kell. Az olaszok viszonylag kevesebb húst esznek, ha mégis, akkor leginkább a halat. A sajt- és gyümölcstál minden étkezésnél elmaradhatatlan. Édességet nem lehet kihagyni: tiramisu, zepolla, canolo, hegyen pedig a bombardino, ami egy enyhén alkoholos, forró tojáslikőr, tejszínhabbal – elég sok kalóriával!

Nem véletlen, hogy amikor olykor Nassfelden sízünk, akkor a hágónál lévő (már olasz oldalon fekvő) napos teraszon pihegünk/étkezünk az ebédidőben:)
TZoli
1156 élménybeszámolót írt
1156
20 éve tag
2014.12.21. 10:57
Szuper lehetett, mind a 6 nap!
Like.
Előzmény: (RM 175930)
RM
873 élménybeszámolót írt
873
19 éve tag
2014.12.21. 06:11
A FreeSki (bővebben: lásd. Campiglio Dolimiti Di Brenta) síeltünk itt 3 napot. Nagyon jól sikerült. 2000-2500m között megvolt "a ratrakolt pályán pár centi friss havat először én túrom össze" élmény. A gleccseren mindig tökéletes volt a pálya a csákányos mellett. A másik oldalon 2500-ról indulva mindenen lehetett síelni. Kezdődött a porhóval, majd a napsütötte firnes hóval aztán a völgyben jött az árnyékban levő kemény pálya.
201412181537.jpg
DSC03974.JPG
DSC03996.JPG
DSC04028.JPG
DSC04049.JPG
DSC04061.JPG
DSC04111.JPG
DSC04115.JPG
DSC04147.JPG
RM
873 élménybeszámolót írt
873
19 éve tag
2014.12.15. 21:01
Mi a Freeski keretében eljöttünk Olaszországig. Elnézve az osztrák hóhelyzetet megérte. :-)
201412151518.jpg
DSC03770.JPG
TZoli
1156 élménybeszámolót írt
1156
20 éve tag
2014.12.05. 15:38
Megerősíteni tudom Rossi szavait.
Igaz régebben volt, azért pár kép, ami mutatja december elejét.
Az első a völgy a busz ablakából. A második pedig már a hágó. Szép, napsütéses időnk volt és minden pálya működött.
Aztán Vionéből fényképezve a legalacsonyabban fekvő pályák.
Lehet látni, hogy itt is a szállásnál minden zöld és barna, viszont a pálya szépen be van havazva.
Pár kép még Ponte di Legno-i részről. Itt is ugyanaz a helyzet. Pálya fehér, pályán kivül barna.
Tonale ezért jó, mert itt van minden. Gleccser örök hóval. Szemet gyönyörködtető sziklás rész a leghosszabb, 11 km-es pályával. Aztán meg hangulatos fenyős-erdős lejtők Ponte és Temu felé.
Jót síeltünk, a végén még két élménykép a gleccser felőli oldalról. Csak ne lenne olyan messze!
Előzmény: (Bence90 174443)
TonaleF2.jpg
TonaleVolgy.jpg
TonaleHago.jpg
Vione.jpg
PonteLejto.jpg
PonteVolgy.jpg
Ponte.jpg
TonaleF.jpg
Rossi
252 élménybeszámolót írt
252
19 éve tag
2014.12.03. 16:51
Szia! Decemberben nem jártam még arra, csak márciusban, de akkor is egyik évben alig volt hó, másik évben meg több méter, szóval kiszámíthatatlan. Már most látszik, hogy a gleccseren van elég hó, ha nincs hóvihar, szél, az tuti működik (csak kevés és rövid a pálya), most hétvégén nyitnak további pályákat is. Mivel a Tonale hágó magasan van, azzal nem lehet, gond, maximum Ponte di Legno és Temú pályái nem fognak mind menni (merthogy ott barna még minden).
Érdemes itt nézelődni: http://www.adamelloski.com/it/webcam-adamello-ski/
Előzmény: (Bence90 174443)
Bence90
3 élménybeszámolót írt
3
10 éve tag
2014.11.20. 12:38
Sziasztok!
Járt már valaki december közepén Tonaleban?
mire lehet számítani mekkora része üzemel a pályáknak? Most elvileg esett 1 méter kérdés milyen elosztásban a hegyen?
Tapasztalatok a tereppel kapcsolatosan ?
gulac01
16 élménybeszámolót írt
16
17 éve tag
2014.10.01. 10:58
Sziasztok,
Van valakinek tapasztalata a Residence Jolly Resort-ról? Ide szeretnénk menni egy 4 személyes apartmanba, de nagyon kevés infó van. Előre is köszi a segítséget,
Kriszta
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2014.03.21. 12:18
Sokan ilyenkor már temetik, sőt el is temették a szezont. Pedig még nem érdemes a szekrény vagy garázs mélyére dugni a léceket, sok szempontból a legjobb síelések várnak március második felétől. És nem csak a jól megőrzött pályákban érdemes gondolkozni, egy-egy havazás után a freeride is csuda klassz élmény tud lenni tavasszal. Konkrétan itt, Tonale szűzhavas lejtőin is. Olvass tovább a blogon: https://sielok.hu/blog/siriporter/cikk/tonale-freeride/
Esyter
44 élménybeszámolót írt
44
14 éve tag
2013.01.13. 22:00
Köszi szépen a hasznos infókat! :) Remélem jó havunk és jó időnk is lesz! ;)
Graham Hill
46 élménybeszámolót írt
46
16 éve tag
2013.01.13. 12:04
Általában -5 -6 fok körüli a hőmérséklet, többnyire napos de volt már olyan is, hogy egész nap és éjszaka szakadt a hó és reggelre 60 cm esett!
Jártunk úgy is, hogy leégett a bőrünk annyira sütött a nap egész héten (napkrém és labello legyen nálatok!).A déli fekvésű pályákon alig volt hó a hóágyúzás ellenére, az is kásás szinte csak a gleccseren lehetett síelni de ez csak egyszer volt.
A nagy átlagot véve azonban mindig tökéletes pályákon tudtunk siklani.
Jövő héten péntekig mondja a havazást utána napos idő lesz :)
A büfében az árak nem vészesek. Finom a forralt bor(vino brule)a capuccino, bombardino...2 euro körül kapható.
Üdv :Zsolti
Előzmény: (Esyter 150519)
Esyter
44 élménybeszámolót írt
44
14 éve tag
2013.01.12. 23:40
Köszi szépen az infókat! :)
Lenne még egy kérdésem: többségében milyen szokott lennni az időjárás? Mire készüljünk? ;)

Köszi,

Eszter
Graham Hill
46 élménybeszámolót írt
46
16 éve tag
2013.01.12. 19:54
Szia!
Mi is 19.-n indulunk, de a szállásunk Ponte di Legno-ban lesz.
Sokadjára megyek a baráti társaságunkkal Tonale-ba. Hóbiztos jól kezelt, gondozott pályákon tudsz síelni.A Presena gleccser alatti fekete pálya az egyik kedvenc de szinte mindegyik pálya élvezetes. Néhány éve összekötötték Tonale-t Ponte di legno-val egy kis kabinos rendszerű felvonóval, így elég nagy területet tudtok besíelni.
Időjárásról itt tudsz tájékozódni:http://www.ilmeteo.it/meteo/Passo+Tonale
Ha kérdésed van írj bátran amit tudok megosztok szívesen.
Előzmény: (Esyter 150310)
Esyter
44 élménybeszámolót írt
44
14 éve tag
2013.01.11. 11:37
Sziasztok!

Járt valaki mostanában Tonalén? Mi a helyzet arrafelé? Hogy tetszett? Még sosem jártam itt, és 19-én megyünk egy hétre. :)

Üdv,

Eszter
TKata
214 élménybeszámolót írt
214
15 éve tag
2012.02.27. 22:39
Egy napot síeltünk Ponte di Legno pályáin is. Itt a kisváros fölötti hegyoldalon, csodálatos környezetben, fenyvesekkel borított változatos pályák vannak.
Pár éve Ponte di Legno - Temu sípályáit egy kabinos lifttel összekötötték Tonale pályáival, "Egy álom megvalósult" hirdette a lifttársaság. Azóta, jó hóviszonyok esetén egy keskenyebb erdei pályán le lehet síelni idáig, majd a kabinos mintegy negyedóra alatt visz vissza Tonaleba.
Ezt a részt ajánlom azoknak, akik szeretnek változatos tájakon, erdők-fák között síelni. Nekünk is nagyon tetszett. A sok kietlen sziklás terep után igazi felüdülés volt itt csúszni.
Temu
Passo Tonale - Ponte di Legno elágazás
Ponte di Legno 1
Ponte di Legno 2
Ponte di Legno 3
következőutolsó
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.