Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csak nyugateurópa és szlovákia létezik ?

ÜZENETEK (19)Időben csökkenő Időben csökkenő
holotron9323
75 élménybeszámolót írt
75
18 éve tag
2007.02.19. 16:07
Látom hogy rettentően idegenkedtek a balkántól, az egyik ismerősöm mondta hogy tavaly járt szerbiában és nem volt semmi gond. Síelni nem visz ki oda mert ő csak túrasízik, és azt mondta előbb fogyjak 8 kilót, akkor hajlandó csak kivinni. Egyedül nem tudok menni mert az angol sem megy nemhogy a szerb, vagy bármi más nyelv. Valaki nem lenne hajlandó kivinni kopaonikra vagy bukovelbe egy napra, ha fizetem a benzint és a bírságokat ? Igazából nekem segítségre van szükségem hogy nyugateurópán és szlovákián kívül kijussak még máshova is síelni. Nyelvtudás híjján még szállást sem tudnék keríteni. A családomban és az ismerettségi körömben senki nem támogatja hogy nyugateurópán és szlovákián kívül menjek síelni. Mindeki csak ezekbe az országokba hajlandó. Szerintem az ukrajnai bukovel, a szerbiai kopaonik, a boszniai jahorina nem annyira világvégi helyek, hogy ne tudna valaki kivinni egy hétvégére! Nem hiszem el hogy ebben az országban nincs olyan ember aki segítene nekem!
Peter Szekely
360 élménybeszámolót írt
360
9 éve tag
2007.02.18. 05:44
Holotron, ha új kalandra vágysz, tudom ajánlani Erdélyt: http://www.turul-panzio.ro

Egy jóbarátomé ez a panzió, mögötte lehet síelni, és ha szerencséd van (vagy peched...), még medvét is láthatsz. :)

Egyébként én is úgy vagyok a síeléssel, hogy évente jó esetben eljutok kétszer egy hétre, meg 3-4 hosszúhétvégére. A hosszúhétvégéknél még oké, ha nem úgy sikerül (nincs hó, rossz a szállás, egyéb problémák), ahogy szeretné az ember, de az egyhetesnél már tényleg olyan helyre megyek csak, ahol kicsi a valószínűsége az ilyen-olyan problémáknak. Olyan helyen pedig elvből nem szívesen költök egy forintot sem, ahol egy pillanatig is úgy érzem, hogy hülyére vesznek. Én Szerbiában csak átutazóban voltam Törökország felé több mint 10 éve, de soha nem felejtem el a szívózást a határon, és a folyamatos rendőri szívatást útközben. Megállítottak útközben és addig nem engedtek tovább, amíg nem kaptak valamit. Fel kellene fogniuk, hogy versenyben vannak jópár más országgal a turistákért, és az nem elég, hogy a pályán kedvesek, csak éppen odafelé és hazafelé elmegy az egésztől a kedved.

Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2007.02.14. 10:35
Mindenkinek melegen ajánlom a Skiing Around The World könyvet! Irigylésreméltó élete volt/van a szerzőnek, hogy a Világ szinte összes sídesztinációját megjárta. Csodálatos helyeken sízett!
Auszria is szép és jó, de az igazi kalandot nem ott kell keresni.
Engem ami nagyon vonz az Chile, talán majd egyszer. Az elkövetkezőt 3-4 évben viszont mindenképpen szeretnék eljutni Ausztráliába és Andorrába, valószínüleg "skibum"-ként.
Vid
490 élménybeszámolót írt
490
19 éve tag
2007.02.13. 15:46
Nem értek egyet, az élet nagyon rövid, igazából még megjósolni sem lehet hogy mennyire. :)
szendre
1058 élménybeszámolót írt
1058
17 éve tag
2007.02.11. 17:22
Az a baj, hogy a távoli terepekre látogatni családostul annyira nem egyszerű. Szívesen mennék én sokfelé de mostanában ez nem lesz megodható 2 pici gyerekkel.
Szívesen kipróbálnám Új-Zélandot vagy Vailt, Steamboat-ot, vagy a "Canadian Rockies"-t, esetleg Alaszkát is de hát az anyagiak ugye.....ezek nagyon messze vannak. De még hosszú az élet.....
Klara
89 élménybeszámolót írt
89
18 éve tag
2007.02.11. 10:23
holotron 9323! Irigyellek, hogy volt módod megunni az osztrák, olasz, francia, szlovén "ipari síturizmust". Én már több mint 40 éve síelek (nagyon kevés kihagyásokkal, mint szülés, vagy építkezés), de még 8 évvel ezelőtt is azt kellett, hogy mondogassam, "addig nem akarok meghalni, amíg az Alpokban nem síeltem". Amikorra kijutottam, azóta sem tudok betelni vele! Igyekszem is minél többett megismerni közülük. Én inkább úgy vagyok vele, hogy a jót sokkal könnyebb megszokni, már kevésbé élvezném a korábbi körülményeket.
Érdekes módon az Alpokban nagyon sok lengyel szlovák, vagy cseh turistákkal találkozom, pedig nekik otthon is vannak jó síterepei.
Persze a kalandvágy az nagy úr, az előtt én is meghajtom a fejemet.
f80
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2007.02.10. 23:08
Ha valakinek van lehetősége ajánlom a török sipályákat nekem volt alkalmam ankarától nem messze sielni,szuper volt, nagyon olcsó elég jó infrastruktúrával.
holotron9323
75 élménybeszámolót írt
75
18 éve tag
2007.02.09. 16:18
A vonatos megoldás azért csak járható út lenne, hiszen jahorina nincs messze szarajevótól, popova sapka szkopjétől. Már csak a szállásig fuvarozást kell megoldani. Mivel van egy pár ember a környezetemben aki beszél szerbül ezért folyamatosan gyűjtöm az információkat. Nyáron tervezem hogy leugrok jahorinára és popova sapkára vonattal, készítek egy valag képet hogy meggyőzzem az embereket, ide is lehet menni. Más fórumokon azt írták, akik már voltak szarajevóba vonattal hogy egy bosnyák meg egy magyar kocsiból áll, és a bosnyák a modernebb, a vonat tiszta és kevesen vannak rajta. Az igazoltatás gyakoribb, kutyás járőrökkel. Azthiszem a biztonság megvan, és a megfelelő körülmények. A szkopjei vonat nem tudom milyen, majd kiderül.
Az idén már ezeken a helyeken az időjárás miatt nem valószínű hogy jót tudnék síelni, de nyáron megnézem -megpróbálok lejutni ha összejön- és a képekből láthatjátok majd mi van ott.
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
2007.02.08. 16:49
Valószínű, hogy neked még nincs rossz tapasztalatod. Nem is kívánom hogy legyen, de hidd el nagyon "elkeserítő" és "egyedül vagyok" érzés, amikor CSAK ÉS KIZÁRÓLAG azért "szívatnak" mert magyar vagy, vagy magyar rendszámú autót vezetsz.
A sípályák mindenütt ugyanolyan "elvek" alapján működnek. Különbség csak az infrastruktúrában, és a karbantartásra való odafigyelésben van. A "történések" amit el akarunk kerülni gyakorlatilag a sípályán kívűl esnek meg. Persze megértem, hogy ez a vidék neked mást jelent, mint azoknak akiknek ide nincs "kötődésük". Vagy ahogy P. Howard hőse, Fülig Jimmy mondja: "hülye idegenek".
holotron9323
75 élménybeszámolót írt
75
18 éve tag
2007.02.05. 15:30
Látom nagyon mereven elzárkóztok egy szerbiai boszniai macedóniai crnagorai sízéstől. Én már egy ideje írogatok szerb fórumokra szerbül (van egy pár barátom akik tudják a nyelvet mert ott éltek de sajnos nem síelnek), és igen készségesen válaszolgatnak. Durva megynyilvánulást nem tapasztaltam. A barátaim visszajelzése alapján, de a fórumról is megerősítették páran, nincs semmi gond a szerbekkel. Persze a rendőrök más tészta, de állítólag kicsit javult a helyzet, vagy leglábbis javulóban van. Én most a vonattal lejutni dolgon töröm a fejem, pontosabban hogy találjak ott valakit aki az állomásról a szállásig mikróbusszal kiszállít, egyébként ilyen módon kopaonikra is ki lehet jutni vonattal, bár ott jóval messzebb van az állomástól a pálya, és ennek megfelelően drágább lehet a tarifa, de minden csak alku kérdése.
Nézzétek, én már megcsömörlöttem az ipari síturizmustól ami ausztriában, szlovákiában, szlovéniában, olaszországban, franciaországban megy. Hiányzik a változatosság, új hegységekbe akarok menni. A tátra és az alpok már sokszor volt, most kipróbálnék valami mást. Az egész múlt rendszerben korlátozták a jugoszláviába jutást, mi is mindig csak szabadkáig mentünk, ez felkeltette a kiváncsiságomat az azon túli részek iránt, és ez a kiváncsiság még erősebb lett mikor megtudtam hogy jugoszláviában is lehet síelni. Szerintem érdemes lenne legalább egyszer egy jahorinára vagy kopaonikra rászánnotok magatokat, az előbbi ráadásul olimpiai pálya volt!
TZoli
1157 élménybeszámolót írt
1157
20 éve tag
2007.02.05. 11:34
Kedves Maci-Laci! Talán a 48-as szabadságharcra gondolsz, mikor a sógorékkal való borús esztendőket emlegeted? Nem szabad a történelmet felületesen szemlélni. Ebben, ugyanúgy mint pl a Rákóczi-féle szabadságharcban is, többnyire magyarok álltak magyarokkal szemben (meg mindenféle más nemzetiségek szintén mindkét oldalon). Az osztrák népnek a magyar néppel soha semmiféle baja nem volt. Sőt! Sokan támogatták is a szabadságharcot. (Úgy tudom, volt osztrák is a kivégzett tábornokok közt.) Szerintem az, hogy ki kit hogyan fogad, inkább egyén függő.
maci-laci
3532 élménybeszámolót írt
3532
18 éve tag
2007.02.04. 21:05
Fazzoletto gondolatain magam is többször elgondolkodtam és én sem értem miért nem jó nekik,hogy az ember ott költi el a pénzét. Azonban ne feledjük a sógorokkal sem volt mindíg felhőtlen a kapcsolatunk és az idő erre a problémára is gyógyír volt. Remélhetőleg valamikor az összes szomszédunkkal rendeződnek a most még fent álló "súrlódások".
Agent
1646 élménybeszámolót írt
1646
20 éve tag
2007.02.04. 20:30
Igen, de ha a sípályán kedvesek is, akkor is oda kell jutni valahogyan, tehát ha elszigetelten oké minden, azzal nem érnek sokat, sajnos a balkán még nagyon sokáig nem lesz az a hely, ahová nyugodt szívvel indul az ember, érdemes megnézni Szlovákia példáját, a rendszerváltás után nagyon össze kellett kapniuk magukat, hogy szívesen járjon oda az ember, ennek már 17 éve, komoly fejlesztések, stb. és még mindig történnek vendégbosszantó malőrök, pedig igyekeznek.
Fazzoletto
537 élménybeszámolót írt
537
19 éve tag
2007.02.04. 20:06
ez teljesen érthetetlen számomra... a turista hozza a pénzt, ha tetszik neki a hely, visszajár, ha kedvesen viselkednek vele, szívesen költi ott a pénzét. A pályákon alapból kifizeti az ember a bérletet, bemegy a hüttébe, vesz ezt-azt... akkor meg? Télleg érthetetlen ez a hozzáállás:(
boat54
51 élménybeszámolót írt
51
17 éve tag
2007.02.04. 19:59
Tökéletesen igazad van Laci! Ausztriában nem ellenség az ember, hanem VENDÉG. Pár napja a Kubinska Holán voltam és ott is hasonlót éreztem.
Ha a szabályokat betartod senki nem szól hozzád.Ez Szebiára sajnos nem igaz... Fő cél a szivatás, a megfélemlítés és a pénz lenyúlása. Kizárt dolog hogy odamenjek pihenni.
Agent
1646 élménybeszámolót írt
1646
20 éve tag
2007.02.04. 10:47
Mivel az egész évben várva-várt egy két hetet mindenki úgy akarja eltölteni, hogy a pénzéért minőséget kapjon. Senki nem szeret hideg izzadtságban fürödni rendőrt látva, jattolni a határátkelőn, kiszolgáltatva lenni a hatóság kénye-kedévnek, úgy általában "balkáni állapotokkal" találkozni, abból éppen elég itthon is mostanság...más dolog, ha valaki keresi a kihívást és a kalandot, ehhez pedig megfelelő mennyiségű lelkesedéssel, szabadidővel, pénzzel rendelkezik.
maci-laci
3532 élménybeszámolót írt
3532
18 éve tag
2007.02.03. 21:55
Síelés céljából még nem jártam Szerbiában de vásárolni már voltam.A parkoló őr kedvesen mondta,hogy ne kapcsopljuk be a tompított fényszórót mert akkor egyből kikapnak a rendőrök bennünket,mivel utaznak ránk.Itt a fórumon olvastam,hogy valóban ez a tényállás és mindenki kínosan ügyeljen az autó műszaki állapotára.Minden működjön még a rendszám világítás is, meg a kiegészítő dolgok is meglegyenek.Viszont a síterepen egész más világ van itt már nyoma sincs az előbb említett "kedvességnek" ott már tényleges a vendég szeretet.Keressétek meg az írást több infót találtok benne hirtelen ennyire emlékszem.
holotron9323
75 élménybeszámolót írt
75
18 éve tag
2007.02.03. 19:45
Na igen, én is és a környezetem is ezektől a dolgoktól tart. Na de vannak akik vállalják a kockázatot. Azért egyszer csak ki kell próbálni. Én végig akarok menni az összes fontosabb volt jugoszláv terepen. Idegenekkel nem szivesen megyek, most próbálom fűzni az ismerősöket, hogy minden évben látogassunk meg egy helyet. Jahorina és Popova Sapka is elérhető vonattal. De a pályáig taxi kell, a kérdés az hogy a taxiba beférnek e a lécek. Ezért abban gondolkodok hogy keríteni kell egy helyi mikróbuszos ürgét aki a pályaudvartól a szállásig fuvaroz minket. Persze várom azok tanácsait akik már megjárták kocsival, hogy lehet kibekkelni a rendőröket.
holotron9323
75 élménybeszámolót írt
75
18 éve tag
2007.02.03. 16:12
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy miért _csak_és_kizárólag_ a nyugateurópai és szlovákiai síterepeket részesíti előnyben a magyar sízők 99%-a?

Nézzük csak a volt jugoszláviát, olyan pályák amik mo-tól nincsenek is olyan messze: Kopaonik, Jahorina(ahol a 84' olimpiát rendezték, aminek a kabalája Vučko volt). Ezek már kicsit messzebb vannak, de majdnem végig autópálya: Popova Šapka, Mavrovo, és a most épülő Kozuf a görög határ mellett. Ami messze is van meg a kanyargós utak miatt elég hosszadalmas lehet főleg télen odajutni: Zabljak, Kolasin.
Akkor otvannak még a görög terepek, pl az északi rész kaimaktsalan, emberi időben megközelíthető.

Mondjatok nekem indokot arra miért nem látogatjátok többen pl a volt jugoszláv terepeket(szlovéniát kivéve)?
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.