Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bátrak éjszakája: vaksötétben túráztunk a Kékestetői Sípályán

2022.08.26. Banka Zsolt

Alapesetben egy sípálya feladata a téli örömök kiszolgálása. Jó ötletekkel azonban a téli időszakon kívül is teremthető rajta sportélet. Nem is akármilyen, ahogy azt a Bátrak Éjszakája c. programon részt vevők megtapasztalták augusztus 20-án.
Fotó: Mátra Síszerviz, Kékestető
Fotó: Mátra Síszerviz, Kékestető
Magyarország egyik leghosszabb alpesi síelésre alkalmas lejtője Kékestetőről indul nyugati irányba. A pálya eredetileg közzel 2300 méter hosszú volt. Napjainkra hivatalosan ez 1800 méterre zsugorodott és így a Veronika-rétnél ér véget. A kedvező esésvonalhoz tartozó hosszúság nem csak a téli, de a köztes időszakban is rengeteg turista, terepfutó és kerékpáros célpontja.

Bár első ránézésre tényleg azt gondolhatjuk, hogy egy könnyű sétával eljuthatunk a csúcsra a Veronikától, de bizony verejtékcseppek ezrei fogják díszíteni a homlokunkat, mire fotózkodhatunk Kékesen a csúcskővel.

Mindez napközben is igazi kihívás, éjjel pedig különleges élmény. Éjszaka teljesen másképpen használjuk az érzékszerveinket. A finomabb zajokra, jelekre és talajszerkezetre sokkal jobban figyelünk, miközben denevérek és az éjszakai madarak szempárjai kísérnek minket.

A Mátra Síszerviz csapata arra gondolt, hogy a mozgásformák lehetőségét biztosítva, most egy apró versenyszellemmel és egy különleges kalanddal megfűszerezve kihasználja a hosszú sípálya éjszakai lehetőségeit. A széles pályanyomvonal követése az éj leple alatt sem bonyolult feladat. Főképpen úgy, hogy irányadó jelzőfények mutatják a jó irányt. A megfelelő engedélyek és bejelentések birtokában immár második alkalommal került megrendezésre a Bátrak éjszakája Kékestetőn.
Rengeteg család, turista, amatőr sportoló érkezett a hegyre, ahol zumba party és vezetett túra várta a korán érkezőket. A résztvevők széles korfáját regisztráltuk egészen a 2 éves kortól a 79 éves korig, akik túrázva, futva vagy esetleg kerékpárral vették birtokba a sípályát. A mozgásformákra komponált kihívásokban mindenki megtalálta a számára teljesíthető távokat.

II. Bátrak Éjszakája 2022. augusztus. 20. Kékestető - Beszámoló

A hét elején beharangozott kedvezőtlen időjárás anomália ellenére kiváló rendezvényt sikerült lebonyolítani. Az ország számos pontjáról érkezett regisztráció, számokan közel jártunk az 500 fős felső limit határunkhoz. A legtávolabbi vendégünk Angliából érkezett.

A szürke felhők és az ország nyugati részén hulló viszonylag nagy mennyiségű csapadék sok résztvevőt elbátortalanított, hogy elinduljon-e az ország csúcsára. Mindezek ellenére így is több mint 200 résztvevő érkezett a Mátrába futó- és túracipőben, sőt kerékpáros nevezőnk is akadt a Bátrak Éjszakájára.

Szeretnénk kiemelni azt az egyedülálló résztvevőnket, aki tolószékben teljesítette a középtávot. Különdíjban részesítettük a különleges bátorsággal és akarattal felruházott versenyzőnket.
A korán érkezőket zumba party várta az ország csúcsán
A korán érkezőket zumba party várta az ország csúcsán
Késő délutántól már beindítottuk a programcsomagunkat ahol 2x1 órás ingyenes zumba foglalkozás, és ugyancsak ingyenes vezetett túra indult a Sas-kő emlékműhöz. Az ország csúcsán lebonyolított zumba órákra nagy örömünkre széles korfát képviselő, éppen arra sétálgató turisták is bekapcsolódtak. A vezetett túrára sem kellett nagy hírverést csapni, mert arra is voltak érdeklődők. A hegyen 20:00 óra magasságától jelentősen fokozódott a forgalom. Jöttek kicsik, nagyok, családok, sőt az idősebb korosztályt képviselő nagymamák és nagypapák is. A legidősebb 3 nagymama és 3 nagypapa külön díjazásban részesült. A legidősebb nevezőnk 79 éves volt.

Nagy sikere volt egy másik betétprogramunknak, ugyanis játszottunk egy Kahoot játékot ahol a versennyel illetve a Mátrával kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni. A legjobb és leggyorsabb válaszadók díjazásban részesültek.

Kékestetőn az Angyalok tisztásán 21:00 óra körül elfogytak a szabad helyek. 21:15-kor egy jól átmozgató közös bemelegítést tartottunk és 21:30-kor előttük a rajtot. Idén is szenzációs látvány volt a fejlámpákkal felvértezett tömeg, akik megiramodtak a déli-sípálya nyomvonalán. Egy hatalmas Szentjánosbogár-rajzáshoz tudnám hasonlítani a látképet.

A három nehézségi távon leggyorsabban teljesítőket a csúcskő mellett dobogóra állítottuk, érmekkel, oklevelekkel és nagy tapssal ismertük el a kiváló sportos teljesítményt. Nagyon bulis, zenés díjkiosztó volt. :)
Eredményhirdetés korosztályonként
Eredményhirdetés korosztályonként
Nagy örömünkre rengeteg család érkezett sok-sok gyerekkel akiknek egészen biztos, hogy egy klassz szombat éjjeli élményt tudtunk nyújtani. A rendezvény kutyabarát volt, bár a négylábúak nem kaptak külön díjazást, de biztosan jól érezték magukat ők is. Külön szeretnénk megköszönni a fegyelmezett magatartást a résztvevők felé, hogy a szemetet jól kezelték és tiszta maradt a hegy és a környezetünk.

A meghirdetett rendezvényről bővebb infó itt található.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Avar Hotel Mátrafüred csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Vendégeink 5 különböző szobatípusból választhatnak, éttermünk svédasztaláról falatozva kulináris élményeket élhetnek át, felfrissülhetnek több mint 1.000 m2-en elterülő wellness oázisunkban, aktív kikapcsolódásként kétpályás bowling pálya és fitness termünk vár.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Parádsasvári Fakuckó
Aprócska faházikó a Mátrában maximum 4 fő részére fatüzeléses dézsafürdővel! A tetőtérben található a hálószoba, a földszinten kényelmes nappali-étkező, kihúzható kanapéval (2 főre), illetve kis konyha is helyet kap.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Panoráma apartman
6 fős apartman saját wellnessel Parádsasváron. Két, egyenként 3 ágyas szoba, étkező, jól felszerelt konyha és egy fürdőszoba található a házban. Az udvaron elhelyezett fűthető dézsafürdő és szauna remek kikapcsolódást nyújt egy aktív nap után.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.