Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Négy hatékony láberősítő gyakorlat a felkészüléshez

2015.09.04. 2019.08.13. Szászi Bernadett | frissítve: 2019.08.13.

Nem lehet elég korán elkezdeni a felkészülést a síszezonra. Az egyik legfontosabb feladatunk a lábizmok erősítése. Ehhez egy videó segítségével bemutatunk négy egyszerű, bárhol elvégezhető gyakorlatot.
Főleg a kezdők számára fontos az időben elkezdett szárazedzés, de a haladóbbaknak sem árt egy kicsit trenírozniuk magukat az izomláz és a sérülések elkerülése érdekében. Az alábbi gyakorlatok nagyon egyszerűek, nem igényelnek semmilyen segédeszközt és bárhol elvégezhetőek.

A láberősítő gyakorlatok bemutatása

Nyusziugrás

Az első mozdulatsor ránézésre kissé mulatságosnak tűnhet, ám nagyon hatékony a nehezebben megmozgatható csípő és oldalsó combizmok megdolgoztatásához. A nyusziugráshoz egy néhány négyzetméteres sík területre lesz szükségünk. A legjobb, ha puha talajon, vagy füvön csináljuk. Jelöljünk ki egy kb. két méter hosszú vonalat, ami felett ugráljunk egyik oldalról a másikra, folyamatosan haladva előre, majd vissza. Ugrás közben igyekezzünk a felső testünkkel a vonal felett maradni és csak a lábainkat lendítsük ki oldalra! A lábakat tartsuk szorosan összezárva, ez különösen fontos a gyakorlat hatékonyságának eléréséhez.

Sétáló kitörés

A kitörésnek több fajtája létezik, de a síelés illetve snowboardozás előtti tréninnghez leginkább a sétáló kitörés ideális (hely hiányában végezhetünk statikus kitörést is). Tegyük a kezünket a csípőnkre, az egyik lábunkkal lépjünk egy nagyot előre és középen kétszer rugózzunk le a talaj felé! Ez a mozdulatsor egyaránt erősíti a comb-, csípő- és farizmokat és segít az egyensúlyérzékünk fejlesztésében is.

Guggolás

A teljes lábizomzat leghatékonyabb erősítő gyakorlata a guggolás. Nagyon fontos, hogy ügyeljünk a helyes testtartásra, mert könnyen megsérülhet a térdízület vagy a hátizom. Álljunk vállszélességű terpeszben és helyezzük a két tenyerünket az ellentétes vállunkra, hogy biztosan a helyére kerüljön a súlypontunk. Végezzünk egyszerű ülőmozdulatokat, miközben a felsőtestünket egyensúlyozva ügyeljünk arra, hogy végig egyenes maradjon a hát! Figyeljünk arra, hogy a térdünk ne nyúljon túl a lábujjunkon, ugyanakkor a fenék érjen le a térd vonaláig!

Falnak dőlés

A negyedik gyakorlatot azoknak ajánljuk, akik nem szeretnek sokat mozogni, ebben ugyanis csak egy pozíciót kell fixen kitartani. Támasszuk a hátunkat egy sima felületű falhoz úgy, hogy a csípőnk csak egy kicsivel legyen feljebb, mint a térdünk! A hátunk legyen egyenes, a vállunk, és a csípőnk is érjen hozzá a falhoz! A hasunkat húzzuk be és tartsuk ki a pozíciót, egészen addig, amíg el nem fáradunk, vagy remegni nem kezd a combizmunk. Kis pihenés után jöhet az újabb kör. Jó felkészülést kívánunk!
KOMMENTEK
zjuhasz | 2015.09.08. 08:26
nekem a derekam a szűk keresztmetszet, második nap reggel ott van erős izomlázam. Erre kéne valami erősítő gyakorlat...
Gergucs | 2015.09.08. 11:10
Hasizomerősítés a megoldás! A gyengébb hasizom miatt az alsó hátizmok kénytelenek többet dolgozni. Nem a kompenzáló hátizmokat kell tovább erősíteni, hanem a kompenzálást kiváltó okot kell megszüntetni. Egy jó gyógytornász aki sportolókkal is foglalkozik, csodákra képes.
admin2 | 2017.08.29. 08:55
Hasizom és felsőtest erősítésére itt találtok kiváló gyakorlatokat: http://sielok.hu/rovat/felkeszules/...cikk/felsotest-erosites-l...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.