Menü ≡

Freeride versenyek

2005.01.01. | Szerző: Stani
Freeride versenyek Az extrém sízők részére világszerte sok-sok extrém freeride versenyt rendeznek, Európában és a tengerentúlon egyaránt: Winter X Games, Verbier Xtreme Contest, Bovec Freeride Sí verseny, Mad Goat Ride, Red Bull Snow Thrill és az Észak Amerikai Freeride sorozat.
h i r d e t é s

Bár nem kimondottan freeride, azaz mélyhavas verseny, de extrémnek mindenképpen extrém a minden év telén Amerikában megrendezésre kerülő Winter X Games. Ennek nyári megfelelője a Summer X Games. A Sorozat az ESPN védjegye alatt 1995-ben kezdődött a Summer X Games-el, majd 1997-től minden évben megrendezik A Winter X Games-et, ahol a sí és snowboard mellett számtalan egyéb téli sport helyet kapott, így snowbike, motoros szán és így tovább. Az első x gamesnek 1997-ben a kaliforniai Snow Summit síparadicsom adott teret, majd a továbbiakban Colorado és Utah síterepeire költözött a rendezvény. Kevin Sansolan, Jimi Scott, Aleisha Kline vagy éppen Schaun Palmer, hogy csak néhányat említsünk a legnagyobb közül a winter x sorozatokból.
2005-ben január 29 és február 1 között kerül megrendezésre a Winter X Games Aspenben.

Európában, de világszerte híres extrém körökben a Verbier Xtreme Contest, amelyen sízők és hódeszkások egyaránt részt vehetnek. Mivel ez a verseny különösen nehéz, így tényleg csak a legjobbak kaphatnak meghívást, s ők szállnak küzdelembe az első helyért, na meg a pénzösszegért. Míg a sízők között 10 000 dollár, addig a boardosoknál 50 000 dollár kerül kiosztásra. A verseny a Verbier környéki Bec des Rosses hegy (3222 m) északi oldalán kerül lebonyolításra. A terep rendkívül nehéz; 45-55 fokos meredekségű lejtők, szűk utak, változó hóviszonyok, magas sziklák jellemzik, s mindezek 500 m-es szintkülönbségen keresztül. A zsűri több szempont alapján pontoz; így milyen nehézségű utat választ ki, kontroll a sí/board felett, folyamatosság, agresszivitás, technika. De nézik a szép sízést/hódeszkázást is, az ugrásokat, az érkezéseket is.

A résztvevőknek nem csak fizikailag kell megfelelniük és a lehető legjobb tudással rendelkezniük, hanem szellemileg is ott kell lenniük. Mert ha ez hiányzik, akkor úszott az egész verseny. Ilyenkor ki kell tudni kapcsolni, s a minden gondolatukkal csak is a versenyre koncentrálniuk. Pontosan ezért már egy héttel a nagy megmérettetés előtt megérkeznek a helyszínre, ahol közösen tanulmányozzák a hegyet és mindenki kiválasztja, hogy melyik részen fog lejönni. Ezeknek a részeknek feltétlen tartalmazniuk kell meredek lejtőket, technikás részeket és sziklaormokat, ahonnan minél látványosabb ugrásokat kell bemutatni. Majd a verseny napján egy több mint egy órás mászás vár rájuk a 3222 m-es Bec des Rossesra és indulhat is az őrület! Természetesen, mint minden hasonló versenynél, itt is nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra. Így a rendezők a tél folyamán többször is ellenőrzik a helyszínt, hogy egy esetleges lavina kialakulást minimálisra csökkentsék. A résztvevőknek kötelező többek között a bukósisak, gerincvédő, lavinakészülék használata. Továbbá egész idő alatt egy helikoptert, orvosokkal és hegyi mentőkkel is biztosítanak a szervezők. Bár nemzetközi rendezvényről van szó, de a versenyzők legtöbbje svájci, francia, osztrák és amerikai; csupán egy-két síző vagy snowboardos érkezik más országokból, így Kanadából vagy valamelyik Skandináv államból.

Szintén az Alpokban, azonban hazánkhoz jóval közelebb rendezik meg a Bovec Freeride Sí versenyt, ahol férfiak és nők (nyilvánvalóan külön kategóriában) egyaránt indulnak. A boveci freeride rendezvény voltaképpen egy kvalifikációs verseny az egykori Snow Thrill of Chamonix-ra, amelynek most egy új helyet keresnek. A nemzeteket nézve itt már jóval szélesebb a paletta, így német, brit, szlovén és újzélandi sízők egyaránt megtalálhatóak. Egyébiránt a 2004-es Bovec Snow Thrill-t a nőknél az osztrák Lorraine Huber nyerte, míg a férfiaknál az újzélandi Andrew Gowans állhatott a dobogó legfelső csúcsára.

Egy másik európai verseny a bulgáriai Mad Goat Ride, amit Banszkóban rendeznek meg évről évre. A sízők a Pirin hegységben lévő Todorka hegy (2748 m) északi oldaláról startolnak, de előtte nagyjából fél órát másznak felfelé, egészen a csúcsig. A szintkülönbség ezen a versenyen 330 m. Összesen 45 síző és 15 boardos (férfiak és nők egyaránt) vághat neki a Todorka hegynek. Közülük a 16 legjobb férfi, illetve a 4 legjobb női versenyző kvalifikálja magát a döntőbe.

Természetesen világszerte még számtalan freeride versenyt rendeznek, ilyenek pl. Alaszkában a Red Bull Snow Thrill, vagy a kanadai Whistlerben az Észak Amerikai Freeride sorozat.

Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó oktatók:
Kapcsolódó kontinensek:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »