Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Gletscherwelt Weißsee - Háromezresek bűvöletében

2010.02.20. Stánicz Balázs

Gletscherwelt Weißsee - Háromezresek bűvöletében A valamivel több mint 20 km-es pályarendszerével, húzóliftjeivel és duplaülésesével aligha veheti fel a versenyt Ausztria nagyjaival. De a legtöbben nem is a pályákért utaznak ide, hanem a hamisíthatatlan magashegyvidéki táj lebilincselő szépsége húzza ide a sízők és hódeszkázók szívét.
Hétköznap délután érkezünk Uttendorfba, a kabinos aljához, ahol letesszük kocsinkat. Nyáron egészen a Rudolfshüttéig (leendő szállásunk) felmehetünk, télen az út zárva van, így gépjárművünket a völgyben kényszerülünk hagyni és a kabinossal továbbutazni. A köd és az erős hóesés nem sejtet sok jót, de hál’ Isten másnap csodaszép napsütésre ébredünk, ráadásul az este folyamán 30 cm friss hólepel varázsolta, ha lehet még téliesebbé a környéket. Vezetőt itt is lehet fogadni, s bizony érdemes is, hiszen a helyismeret sokat számít, és olyan hegyoldalakat fedezhetünk fel, amit „privátban” aligha tennénk. Az első nap némi pályán való bemelegítés után a mélyhóba igyekszünk, miközben újra és újra felbukkan a szemünk előtt a Hocheiser piramisa, ami 3205 méteres magasságával uralja a környéket. A második nap a liftek kényelmét mellőzzük és egyből a szállótól a befagyott Weißsee partjáig csúszunk le. Majd a mellettünk emelkedő Rotkogelschartét (2533 m) tűzzük ki célul. A kissé fárasztó hegymenet után az Olympiahangon megyünk lefelé. Nevét az 1960-as években nyaranta itt edző osztrák síválogatottról kapta. A visszahúzódó gleccser miatt napjainkban már aligha lehetne itt nyáron sízni, de ami manapság már történelem, az 40 éve még valóság volt a Weißenseekeesen.

A harmadik napon egy magasabb hegy mellett tettük le a voksunkat, a 2943 méteres Hochfillegg szerepelt a mai menüben. Mínusz 15 fok ide vagy oda, de a Sonnblickkeesen (Kees=gleccser) bizony mindenki verejtékezett, de hát valamit valamiért. Fentebb aztán már érezhetően hidegebb lett, a csúcson néha metsző hideg szél hűtötte le társaságunkat. S végre irány lefelé! A porhóban, rajzolva a nyolcasokat mindenki gyorsan elfelejtette a „mászás” fáradalmait, érdekes volt látni a közeli távolban a Kitzsteinhornot is, de ezúttal hátulról és nem a sokak által megszokott perspektívában. A negyedik napon aztán ismételten kissé magasabbra helyeztük a mércét, s ezúttal a 2970 m-es Granatschulter szerepelt a listánkon. Egy viszonylag hosszú hegyút várt ránk, részben a Sonnblickkeesen keresztül egészen a fentebb említett csúcsig. Korábban a csúcstól egyből belevethette az ember magát a szűzhavas lejtőbe, de a gleccser visszahúzódása miatt az első métereket kötélen leereszkedve kell megtennünk, hogy aztán a Granatspitze vastag hóval fedett jégfolyamán elindulhassunk a völgy irányába. Útközben felbukkan a Grossglockner és a környező hegyei, így a Johannisberg. Ezek a háromezresek egy igazi, felejthetetlen élményt nyújtanak az egyébként is csodás lesiklás közben. Végül egy újabb kis emelkedő következik, majd a hotelig sízünk le. Aki ide tervez, annak mindenképpen ajánlható a túravezető. Bár egyedül is nekivághatunk a környező hegyeknek, de helyismeret hiányában lehet, hogy épp a legjobb hegyoldalakat fogjuk kihagyni. Érdemes hótalpat magunkkal vinni, vagy sítúralécet (hódeszkásoknak értelemszerűen hótalp), hiszen a felfelé vezető utat csak ezek segítségével tudjuk megtenni. Bakancsban gyakran derékig süllyednénk a hóban, ami jelentősen megnehezítené a feljutást, különösen léccel, deszkával a hátunkon. Ezt a megoldást természetesen nem csak ide, Weißensee-re javaslom, hanem úgy általában a többi freeride „központra” is. Persze kivételek akadnak, így a Raxalpe vagy éppen a Krippenstein, ahol a felvonók segítségével elérhetjük a várva várt lesiklási útvonalakat.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.