Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szeszélyes időjárás: nyár Norvégiában

2005.11.08. Bata Attila

Az időjárás az évszaknak megfelelő - nálunk. Túl sok biztatóval nem szolgálhatunk azoknak, akik a közeli havazásban és lehűlésben bíznak. Bár nem mindenhol az enyhe időjárás jelent gondot, van ahol a túl hideg miatt maradnak el rendezvények mostanában.

Az Alpok és környéke síterepeinek üzemeltetői lázasan fürkészik a hosszútávú előrejelzéseket és nem boldogok attól, amit látnak. Néhány síterep már be is jelentette, hogy elhalasztja a november közepére tervezett hivatalos idénynyitó rendezvényeket.

Évek óta ilyenkor Norvégia síterepei számítottak a slágernek, biztosan hozták a szokásos hómennyiséget és ilyenkor már a hőmérséklettel sem volt gond. Természetesen idén ez is megváltozott. A statisztikák szerint 150 éve nem volt ilyen meleg ősz Norvégiában. Síterep üzemeltetők, síelők és a téli sportok szerelmeseinek hatalmas csalódás a mostani időjárás. A síversenyek nagy részét már törölték, és ezt a meleget az élővilág többi része sem nagyon érti, például a szamócák újra virágba borultak, nyolc hónappal korábban a szokásosnál. Természetesen a rekordok is megdőltek, az előző héten errefelé kifejezetten nyáriasnak mondható 21 C fokot mértek.

Máshol a hideg okoz gondokat. Mostanában rendezik az alaszkai sífutó versenyt, amelynek szabályzata szerint -20 C fok alatt nem lehet futamot rendezni. Nos, két napig csak rostokoltak a versenyzők és reménykedtek, hogy végre a határ fölé kúszik a hőmérő higanyszála. Az enyhülés bekövetkezett, de a futamokat nem mindig lehet az eredetileg tervezett helyszíneken lebonyolítani, mert sok helyen hiányzik a hó.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.