Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Helyi viták miatt késik a szezonkezdet Martinban

2005.12.22. Bata Attila

Legfrissebb információ:
A mai napon (december 28) elkezdődött a síszezon Martinban. A pályát kiváló minőségű hó borítja, 170 cm természetes hó. A pálya környékén még vannak szabad szálláshelyek.

Korábbi cikkünk után, amelyben a szlovák pályákról írtunk, számos levelet kaptunk Martinnal (Martinské Hole) kapcsolatban. Megpróbáltunk utána járni annak, hogy mikor lehet leghamarabb síelni ezen a remek adottságú síterepen (1150-1456 méter). Jelenleg 80 cm hó borítja a pályát, amely síeléshez tökéletes, de sajnos a háttérben olyan dolgok zajlanak, amelyek miatt jelenleg nehezen lehet megmondani, hogy mikor kezdődik meg az idei szezon a martini síterepen.

A síterepet üzemeltető vállalat bérli a pályákat a földtulajdonosoktól és minden évben megállapodik velük a bérleti díjban. Az előző évekhez hasonlóan most is törekedtek arra, hogy a bérleti szerződéseket időben megkössék, és idejében kezdődhessen a szezon. Az üzemeltetők szinte az egész terepre megújították a szerződéseket, két pályarész kivételével, amelyek a Pro Ski társaság tulajdonában vannak. A hírek szerint a megállapodás a bérleti összeg nagyságán bukott meg, a tulajdonosok által kért összeget túlzottnak tartják az üzemeltetők.

Arról is szólnak a hírek, hogy az üzemeltetők korábban vitába keveredtek a Pro Ski vezetőjének feleségével és az ügyet bíróságra vitték, ahol 1,2 millió korona (kb. 8,3 millió forint) kártérítésre tartanak igényt. Érdekes mellékszál még a történetben, hogy a Pro Ski vezetője egyben a szlovák sí szövetség elnöke is. A Pro Ski novemberben nagy mennyiségű faanyagot hordott a tulajdonában lévő területre, azt állítva, hogy építkezéseket kezdenek a területen. A farönköket pontosan úgy helyezték el a pályán, hogy azon síelni ne lehessen, ezzel teljesen megakadályozva a pálya használatát.

December 6-án az önkormányzat döntést hozott, hogy a pályát eltorlaszoló farengeteget a tulajdonosnak három napon belül el kell szállítania, amit nem teljesített. Többszöri halasztás után végül az üzemeltető cég emberei az előző hétvégén elvitték a fákat a pályáról, amely nem ment egyszerűen, mert a tulajdonos által fizetett biztonsági emberek megpróbálták ezt megakadályozni. Végül a rendőrség segítségével sikerült a rendet fenntartani.

A fákat ugyan sikerült elszállítani, de a tulajdonos emberei továbbra is akadályozzák az üzemeltető cég dolgozóit munkájukban, úgyhogy nehéz pontosan megjósolni, hogy mikor lesz vége a történetnek.

Megkerestük a martini üzemeltető céget, ahol Michal Vanko szóvivő elmondta, "hogy lassan haladnak a dolgok a megegyezés felé. A mostani helyzet szerint valószínűleg december 27-én kezdődhet meg a téli szezon Martinban. Sajnos ez még nem a végleges döntés, mert nagyon sok dolog közbejöhet még."

A késői szezonkezdet rengeteg bosszúságot okoz a helyieknek (vendéglősök, büfések, szállásadók, stb.), akiknek a tevékenysége szorosan kapcsolódik a síterephez. Ne felejtsük el, hogy számos honfitársunk is foglalt szállást Martinban az ünnepekre. Azt ígérhetjük, hogy a fejleményekről mindenképpen beszámolunk.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.