Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Helyi viták miatt késik a szezonkezdet Martinban

2005.12.22. Bata Attila

Legfrissebb információ:
A mai napon (december 28) elkezdődött a síszezon Martinban. A pályát kiváló minőségű hó borítja, 170 cm természetes hó. A pálya környékén még vannak szabad szálláshelyek.

Korábbi cikkünk után, amelyben a szlovák pályákról írtunk, számos levelet kaptunk Martinnal (Martinské Hole) kapcsolatban. Megpróbáltunk utána járni annak, hogy mikor lehet leghamarabb síelni ezen a remek adottságú síterepen (1150-1456 méter). Jelenleg 80 cm hó borítja a pályát, amely síeléshez tökéletes, de sajnos a háttérben olyan dolgok zajlanak, amelyek miatt jelenleg nehezen lehet megmondani, hogy mikor kezdődik meg az idei szezon a martini síterepen.

A síterepet üzemeltető vállalat bérli a pályákat a földtulajdonosoktól és minden évben megállapodik velük a bérleti díjban. Az előző évekhez hasonlóan most is törekedtek arra, hogy a bérleti szerződéseket időben megkössék, és idejében kezdődhessen a szezon. Az üzemeltetők szinte az egész terepre megújították a szerződéseket, két pályarész kivételével, amelyek a Pro Ski társaság tulajdonában vannak. A hírek szerint a megállapodás a bérleti összeg nagyságán bukott meg, a tulajdonosok által kért összeget túlzottnak tartják az üzemeltetők.

Arról is szólnak a hírek, hogy az üzemeltetők korábban vitába keveredtek a Pro Ski vezetőjének feleségével és az ügyet bíróságra vitték, ahol 1,2 millió korona (kb. 8,3 millió forint) kártérítésre tartanak igényt. Érdekes mellékszál még a történetben, hogy a Pro Ski vezetője egyben a szlovák sí szövetség elnöke is. A Pro Ski novemberben nagy mennyiségű faanyagot hordott a tulajdonában lévő területre, azt állítva, hogy építkezéseket kezdenek a területen. A farönköket pontosan úgy helyezték el a pályán, hogy azon síelni ne lehessen, ezzel teljesen megakadályozva a pálya használatát.

December 6-án az önkormányzat döntést hozott, hogy a pályát eltorlaszoló farengeteget a tulajdonosnak három napon belül el kell szállítania, amit nem teljesített. Többszöri halasztás után végül az üzemeltető cég emberei az előző hétvégén elvitték a fákat a pályáról, amely nem ment egyszerűen, mert a tulajdonos által fizetett biztonsági emberek megpróbálták ezt megakadályozni. Végül a rendőrség segítségével sikerült a rendet fenntartani.

A fákat ugyan sikerült elszállítani, de a tulajdonos emberei továbbra is akadályozzák az üzemeltető cég dolgozóit munkájukban, úgyhogy nehéz pontosan megjósolni, hogy mikor lesz vége a történetnek.

Megkerestük a martini üzemeltető céget, ahol Michal Vanko szóvivő elmondta, "hogy lassan haladnak a dolgok a megegyezés felé. A mostani helyzet szerint valószínűleg december 27-én kezdődhet meg a téli szezon Martinban. Sajnos ez még nem a végleges döntés, mert nagyon sok dolog közbejöhet még."

A késői szezonkezdet rengeteg bosszúságot okoz a helyieknek (vendéglősök, büfések, szállásadók, stb.), akiknek a tevékenysége szorosan kapcsolódik a síterephez. Ne felejtsük el, hogy számos honfitársunk is foglalt szállást Martinban az ünnepekre. Azt ígérhetjük, hogy a fejleményekről mindenképpen beszámolunk.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.