Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Még mindig hiányzik a hó az olimpiai pályáról

2006.01.16. Bata Attila

Amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Athénnak ítélte a nyári játékokat és Torinónak a téli játékokat, akkor sokan a szívükhöz kaptak, hogyan fognak ezek időben elkészülni mindennel? Nos a déli népek legendásan hanyag szervezése sokáig téma volt az athéni játékok előtt és Torinó is kap kritikákat bőven.
Most nem térünk ki az infrastrukturális, pénzügyi és jegyeladások körüli nehézségekre, hanem csak azzal az apró, de fontos körülménnyel foglalkozunk, hogy az olimpiai férfi lesiklóversenyek színhelyén egy hónappal a verseny előtt még nincs hó.

A FIS illetékesei a héten tettek látogatást a helyszínen és legenyhébben akkor fogalmaztak, amikor kritikusnak minősítették az állapotokat. A sok világverseny előkészületeit ellenőrző bizottság abban reménykedett, hogy az idei katasztrofális olasz tél ellenére lesz egy kis hó a pályán, de a pálya felső részén egyetlen hópihe sem árválkodott. Nem is emlékeztek olyan esetre, hogy az olimpiai bejáráson a kapukat a földbe kellett szúrni közvetlenül.

A FIS felszólította az olasz szervezőket, hogy haladéktalanul kezdjék meg a hóágyúzást és helikopterrel szállítsanak havat a pályára a szomszédos hegyekből. Az már csak enyhe figyelmeztetésnek minősült, hogy a versenyzőket szállító csákányos nyomvonalán túl sok a balesetveszélyes kő. A férfi lesiklást egyből az olimpia második napján, február 11-én rendezik majd.

Az olasz szervezőbizottság visszautasította a kritikákat és szerintük minden a terv szerint halad. Mindenesetre a hóágyúzás tényleg megkezdődött a környéken síelő vendégek bánatára, hiszen az összes hóágyú az olimpiai pályára tüzel, a többi pálya állapota pedig csak romlik. Több mint 120 önkéntes, pályamunkás és katona segít a pályán, a hószállító helikopterek is beindultak.

Az olasz szervezők valószínűleg az utolsó pillanatig bíztak a természetben, de az a tavalyi évhez hasonlóan idén sem kényeztette el túl sok hóval a helyieket. Sőt az utóbbi napok enyhe időjárása még a hóágyúzást sem tette lehetővé.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.