Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chamonix-ra figyel hétvégén a sívilág

2006.02.02. Bata Attila

Mondhatni a főpróba következik az alpesi síelők számára a február 10-én kezdődő torinói Olimpia előtt a franciák egyik kultikus síparadicsomában Chamonix-ban. A helyszín még abban is kötődik az olimpiai mozgalomhoz, hogy itt rendezték meg 1924-ben az első téli játékokat.

Sajnos az időjárás nem fogadta kegyeibe a résztvevőket, hiszen a legelső keddre tervezett edzés elmaradt, mivel a versenybíróság nem engedte fel a pályára a versenyzőket, mivel az enyhe időjárás miatt olyan állapotban volt, hogy egy esetleges edzés komoly károkat okozott volna a túlságosan is puha és vizes hóval borított pályán.

Pénteken rendezik meg a szuperkombinációt, amely még fiatal versenyszámnak tekintető, és idén Val d'Isere és Wengen után ez lesz a harmadik ilyen típusú verseny. A szuperkombináció lényege az lenne, hogy kiderüljön ki a legsokoldalúbb síelő, mivel a két legtávolabb álló versenyágat, a lesiklást és a szlalomot kell teljesíteniük a versenyzőknek.

Mivel limitált azon síterepek száma, ahol ezt a két teljesen eltérő szervezést és domborzati viszonyokat igénylő versenyszámokat le lehet bonyolítani, nem volt meglepő, hogy az évek óta ilyen versenyeknek otthont adó Chamonix-ra esett a választás.

A hétvége fénypontja valószínűleg a szombati lesiklás, a tradicionális Kandahar verseny lesz, amely pontosan azt jelenti a franciáknak mint a wengeni Lauberhorn a svájciaknak vagy a kitzbüheli Hahnenkamm az osztrákoknak. A versenyre körülbelül 35.000 nézőt várnak, akik részére extra parkolóhelyeket jelöltek már ki.

A verseny megrendezése összesen mintegy 1 millió euróba kerül. Ebből az összegből kell többek között biztosítani a tűzoltókat, a készültségbe helyezett kommandósokat, a 200 fizetett pályamunkást (mellettük dolgozik még 400 önkéntes is!), és a pálya mellett felhúzni húsz kilométernyi védőhálót, amelyre a korábbi tapasztalatok alapján feltehetően idén is nagy szükség lesz, hiszen a szerdai lesikló edzésen is történtek már bukások.

A 3,8 kilométeres pályán megtartott edzést a liechtensteini Marco Büchel nyerte és a franciák nagy örömére Antoine Deneriaz végzett a második helyen. Az osztrák favoritok csak mögöttük végeztek, Hermann Maier például a 13. lett. Az osztrákok részére különleges jelentősséggel bír a hétvégi verseny, hiszen a négyfős olimpiai lesiklócsapatból már három hely elkelt (Maier, Strobl és Walchhofer), és a kiadó negyedik helyért pedig a sestrierei olimpiai pályához igencsak hasonló pályán rendezett verseny lenne hivatott dönteni. Bode Miller kihagyta az edzést, mivel csak utána érkezett meg dubai pihenéséből.

Az Eurosport a lesiklást pénteken és szombaton is élőben közvetíti reggel 11 órától.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.