Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hihetetlen: három és fél méter hó esett egy hét alatt!

2006.11.28.

Hihetetlen: három és fél méter hó esett egy hét alatt! Ezt már tényleg nem lehet szó nélküli hagyni. Eddig csendesen és a siralmas európai viszonyok miatt egy kicsit irigykedve is figyeltem, hogy vastagszik a hóréteg napról-napra az amerikai Mt. Baker terepén.
Most már egyre hihetetlenebb, ami odaát történik: egy hét alatt 360 cm friss hó esett! És most is havazik.

Mondhatnánk, hogy ez annyira nem meglepő, hiszen ez a hely tartja a hivatalos hórekordot. Az 1998/1999-es szezonban összesen 28,96 méter hó hullott a síterepre. Egy év alatt, az előző év júliusától, a következő év június végéig. Valami egyedülálló mikroklíma működhet errefelé, hiszen a síterep csak 1300 méter magasan fekszik, igaz a legfelső pálya 3285 méterről indul.

Természetesen ez a síterep tartja az egy hónap alatt lehullott hómennyiség világcsúcsát is 772 centiméteres hihetetlen eredménnyel, és természetesen a saját korábbi rekordját döntötte meg. A nagyszerű hóviszonyoknak több oka is van. Errefelé a tél a legcsapadékosabb időszak. A Csendes óceán közelében fekvő hegységen a szinte állandóan erős széláramlatok haladnak, amelyekből az óceánt elhagyva rendszerint hegyen csapódik ki a nedvesség. A téli hónapokban a fagyhatár állandóan 1000 méter körül van, amely szokatlanul alacsony más helyekhez viszonyítva.

Ma hajnalban a síterep weboldala szerint 343 cm volt a hóréteg vastagsága, az előző négy napban összesen két méter friss hó hullott. Felhívják a síterepre érkező vendégek figyelmét, hogy csak csoportosan síeljenek és állandóan kommunikáljanak a többiekkel, és ne tévesszék szem elől társaikat. Az észak-amerikai síelés egyik sajátossága az erdei síelés, amikor a fák között, a mély és érintetlen porhóban jönnek le a hegyről. El lehet képzelni, hogy micsoda élmény lehet ez több méteres hóban.

Egy rövid megjegyzés, mielőtt valaki már szervezné ide a következő síelését. Teljes garancia nem létezik a hóbiztosságra. Még ez a csúcstartó síterep is megszenvedett 2004/2005-ben, amikor csak pár centi hó esett az egész szezonban!

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.