Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Helyzetjelentés a szlovák pályákról

2006.12.23.

Helyzetjelentés a szlovák pályákról Hol van már a tavalyi hó? A mostani szezonkezdet lassan minden várakozást alulmúl. Természetesen a szlovák pályákat is kedvezőtlenül befolyásolja az egész Európát sújtó hóhiány.
Néhány pályát azért sikerült használhatóvá tenni, de ezek várhatóan nem tudnak majd ellenállni az ünnepekre érkezett hatalmas emberáradatnak.

Először is fussunk végig a nyitva tartó terepeken. A korai szezonban a csorba-tavi pályákra mindig lehetett számítani, mostanra azonban itt sem rózsás a helyzet. Biztató novemberi idénykezdet után a meleg és száraz időjárás keresztülhúzta a számításokat. Jelenleg egy pálya üzemel, jelentős zsúfoltsággal.

A Nyugati-Tátrában is lehetett síelgetni egy-két napot novemberben, majd jött egy majdnem egy hónapos szünet. Mától újra megnyitott Zverovka-Spálená síterepe, igaz itt is csak ízlelgetni lehet a síelés örömeit, hiszen egy lift működik összesen. Egy pályát sikerült használhatóvá tenni javarészt a műhavazásnak köszönhetően.

Szintén csak a mesterséges havazás tartja üzemben Drienica síterepét. Itt már napok óta üzemel egy húzólift. Sajnos az Eperjestől (Presov) északra található pálya kicsit távolinak tűnik, hogy egy síelés meg lehessen kockáztatni, és az egy működő lift sem tűnik biztatónak.

Szintén mától síelhető Jasenská dolina terepe. Itt két liftet lehet egyelőre használni a Martintól 12 kilométerre található síterepen. Természetesen itt is a mesterséges havazás miatt lehetett kinyitni az ünnepek alatt.

Szokás szerint a karácsonyi ünnepekre nyitott ki az ország vélhetően legtovább üzemelő síterepe, a Lomnici nyereg. Jelenleg 130 centiméter a hó vastagsága. Öröm az ürömben, hogy Tátralomnic környékén jelenleg csak ez a rész használható. A TLD kezelésében lévő többi Tátralomnic és Ótátrafüred környéki alacsonyabban fekvő pályák december 26-án kezdik meg hivatalosan a szezont.

Egyéb helyeken is lehet jelenleg síelni északi szomszédainknál. Információink szerint az alábbi síterepek nyitottak ki korlátozott üzemmódban: a Besztercebánya mellett található Ski-Blanc Ostrý Grún; a Vratna völgyében Chleb síterepe, valamint Tále és Certovica. December 24-én lehet először síelni a zdiari Strednica pályáin, december 26-án kezdi meg a szezont Velka Raca.

Továbbra is csak várjuk a jó híreket Chopok, Donovaly, Rózsahegy, Martin és Korompa pályáiról. Sajnos ilyenkor a nagyobb rendszereket sokkal tovább tart hóágyúzni, így fordulhatott elő, hogy a kisebb síterepek kisebb pályáikkal hamarabb elkészültek. A következő napokban jelentős havazás sajnos Szlovákiában sem várható.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.