Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fennakadást okozott Svájcban a május végi tél

2007.05.28. Stánicz Balázs

Fennakadást okozott Svájcban a május végi tél Ki gondolta volna ezt múlt héten a májusi nyár közepette? Feltételezem nem sokan! Az elmúlt hét forrósága után ismételten visszaköszönt a tél az Alpokba, ezúttal már komoly fennakadásokat okozva a közlekedésben és a mindennapi életben.

Vasárnap estétől szinte megállás nélkül havazik Franciaországban és Svájcban. A hóhatár elég változó, átlagosan 1200 m körülire tehető, de helyenként 500 méterig is "lehavazott", ami bizony a sokat tapasztalt helyieket is meglepte. Ott ahol néhány nappal ezelőtt még vígan strandoltak és napoztak az emberek, most elővehették a hólapátokot!

A közepes, azaz kétezer méter körüli magasságokban vasárnap este óta közel fél méter, helyenként 70 cm hó esett! A magasabban fekvő régiókban ennél még több. A svájci meteorológusok további havazásokkal számolnak, egyes területeken még további 50 cm is eshet.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a mai nap folyamán Wengen, Grindenwald, Lauterbrunnen és Mürren is el volt zárva a külvilágtól. Grindenwaldnál a völgyben is havazott, ami azért meglepő, mert 500 m körüli magasságban fekszik. Hasonlóan alacsony helyezkedett el a hóhatár Interlakenben is (570 m), itt a múlt héten még strandoltak.

A hó súlya alatt több fa is az utakra dőlt. A hó és a kidőlt fák miatt számtalan svájci út továbbra is zárva van. A lavinaveszély miatt a magasabb svájci hágókat átmenetileg lezárták, így a híres Gotthard hágót is. Le kellett állítani a Jungfrau vasutat is, mivel a folyamatos havazás miatt képtelenek tisztántartani a sínpárt.

A havazás a mai nap folyamán már elérte Ausztriát is, igaz egyelőre még csak a nyugati tartományokat, Bregenzben  már csak 8 fokot mutatnak a hőmérők. Az osztrák meteorológusok a hegyekben kiadós havazást jósolnak, a hóhatárt 1100 méterre teszik.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.