Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Saalbach: virágzik az illegális szobakiadás

2007.10.10. | Szerző: Bata Attila
Saalbach: virágzik az illegális szobakiadás A salzburgi régió egyik legjobb síterepén egyre jobban burjánzik a szálláshelyek illegális kiadása. Ezek a vendégágyak nem szerepelnek egyetlen hivatalos bevallásban sem, így tulajdonosaik nem fizetnek adót a bevételeik után, de a síterep is elesik a vendégéjszakák után járó idegenforgalmi adótól az egész szezonban.
h i r d e t é s

A majdnem háromezer lakosú település körülbelül 18 000 vendégággyal büszkélkedhet, amelyeken egy szezonban átlagosan másfél millió vendégéjszakát regisztrálnak hivatalosan. A polgármester szerint körülbelül 16 000 vendégággyal nincs gond, ezek jellemzően szállodák, ifjúsági szállások és panziók üzemeltetésében működnek. A gondot az apartmanok és az egyéni szállásadók jelentik, akik gyakran elfelejtik bejelenteni vendégeiket.

A jelenség természetesen nem új, és nem csak erre a síterepre jellemző, de a kieső haszon nagysága már aggodalommal tölti el a helyi önkormányzatot. A polgármester szerint szezononként egyre több az ilyen jellegű "szobáztatás" és a helyiek már meg is nevezték a hollandokat, mint a törvények elsődleges megszegőit. A hollandok az interneten foglalnak szállást, a fizetés is holland bankokon keresztül zajlik egy összegben, teljesen nyomtalanok a helyi nyilvántartásban. Szinte lehetetlen, hogy a helyi önkormányzat ilyen esetekben hozzájusson az idegenforgalmi adóhoz.

Az is bonyolítja a helyzetet, hogy rengeteg holland vásárolt apartmant vagy kisebb ingatlant Saalbachban. Egyrészt ők sem fizetnek adókat, másrészt a hozzájuk érkező "ismerősök" sem járulnak hozzá az önkormányzat bevételeihez. A polgármester szerint, amennyiben ez az állapot továbbra is fennmarad, a síterep évente körülbelül 1000 darab vendégágy után nem tudja beszedni a helyi adókat.

Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »