Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hatalmas havazás tombol az osztrák terepeken

2007.11.12. Stánicz Balázs

Hatalmas havazás tombol az osztrák terepeken Bár a novemberi havazás kétségtelenül nem megy ritkaságszámba a szomszédos országban, de ilyen mennyiségben és ebben az időpontban még is szokatlannak számít. Az osztrák meteorológusok szerint 30-50 éve nem volt a mostanihoz hasonló időjárás Ausztriában, legalábbis november első felében.

A tél már a hét elején bemutatót tartott az osztrák hegyekben, de az igazán nagy havazások inkább péntektől érték el az országot. Lezárt utak, lavinaveszély és rekordmennyiségű hó, ez jellemezte Ausztriát a hétvégén és várhatóan ezen a héten is kitart a télies időjárás.

Nem egy helyen 48 óra leforgása alatt másfél méter friss hó esett, a Dachsteinen az elmúlt öt nap során két méteres hó hullott alább. Stájerországban csak szombaton 120 cm-el növekedett a friss hó vastagsága, ugyanez az érték Alsó-Ausztriában 90 cm volt. Ha ehhez hozzáadjuk a csütörtöki és pénteki hómennyiséget is, illetve a mai nap folyamán leesett havat, ami nem egy helyen 45 cm, akkor másfél, illetve két méter havat kapunk!

Hasonlóan rekordmennyiségű hó zúdult le Ausztria többi tartományára is; a Kitzsteinhorn gleccseren vasárnap estig 50-80 cm friss havat vártak.

Az intenzív havazások következtében több utat és hágót részlegesen vagy teljes egészében le kellett zárni. Lech és Zürs településeket tegnap elvágta a külvilágtól hó, azóta már mindkettő megközelíthető.

A Brenner autópálya teljesen bedugult, mivel a még nyári (!) gumival közlekedő egyes kamionok és személyautók a havas és csúszós úton nem tudtak továbbjutni, a felső-ausztriai Pyhrn hágót lezárták, a tartomány déli részein folyamatos áramkimaradások nehezítik meg a lakosság mindennapjait.

Salzburgban biztonsági okokból lezárták a Hochkönig főútvonalat, vasárnap délelőttig Gerlost sem lehetett megközelíteni.

Természetesen a hirtelen jött nagy mennyiségű hóval drámaian emelkedett a lavinaveszély, általában négyes fokozat van érvényben, egyes hegységekben terülteken azonban a lehető legmagasabb (ötös) lavinaveszéllyel kell számolnunk.

Az előrejelzések szerint a jövő héten is folytatódik a télies időjárás; hideggel és ismétlődő havazásokkal.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.