Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Biztatóbb volt az ősz eleje Ausztriában, mint tavaly

2007.11.03. Bata Attila

Biztatóbb volt az ősz eleje Ausztriában, mint tavaly Természetesen fogalmunk sincs, hogy milyen havunk lesz az idei szezonban. Még az sem biztos, hogy messzemenő következtetéseket kellene levonni abból a tényből, hogy az idei ősz első két hónapja Ausztriában jóval több havat és hidegebb hőmérsékleteket hozott a szokásosnál, de ettől még bizakodhatunk.

Októberben mintha két részre szakadt volna Ausztria - az időjárás szempontjából. A nyugati országrészben szinte alig hullott csapadék, átlagosan csak az egyharmada hullott az ilyenkor szokásos mennyiségnek. Ugyanakkor a hozzánk közelebb eső keleti területeken volt ahol háromszor annyi csapadékot mértek, mint egy átlagos októberi hónapban.

A hatalmas havazásnak köszönhetően számos kelet-osztrák síterep nyitott ki az előző héten. A természetes hóra alapozó felső-osztrák sípályák ugyan azóta már nem üzemelnek, de az is csoda, hogy pl. Feuerkogel síterepén 75 cm hó esett. Az esemény ritkaságát mutatja, hogy majdnem 50 évvel ezelőtt fordult elő hasonló a környéken, igaz akkor még egy kicsivel nagyobb havat, 110 centimétert mértek.

Kevesebb hó esett, de a hóágyúk is besegítettek Schladming környékén. Itt is rég volt rá példa, hogy lehessen síelni az október végi ünnepeken. Utoljára 1974-ben fordult elő, hogy Planai síterepe kinyitott októberben.

Szerte Ausztriában alacsonyabbak voltak az októberi átlaghőmérsékletek az előző év hasonló időszakával összehasonlítva. Az osztrák települések közül a leghidegebbet a tiroli Seefeldben mérték október 21-én mínusz 7,4 fokkal. Csak halkan tesszük hozzá, hogy az október végi enyhülés Ausztriában is nyárias hőmérsékletet hozott, volt ahol 25 fokot is mértek.

Amíg a keleti oldalon a csapadékos idő volt a jellemző, addig a tiroli és vorarlbergi hegyek a napsütésben fürödtek. Errefelé a napsütéses órák száma haladta meg a szokásos átlagot.

Mindenesetre a november is hideghullámmal indít a hétvégén és remélhetőleg egyre kevesebb meleghullám vagy esőzés fogja tönkretenni ebben a hónapban az eddig lehullott hóréteget. A gleccsereken továbbra is biztató a helyzet, a többi síterep pedig várja a novemberi havazásokat.

Számos síterep bejelentette, hogy nem fogja mindenáron erőltetni a korai szezonnyitást még megfelelő hóviszonyok esetén sem. Hiába van jó hó, ha még nincs elég hadrafogható pályamunkás, vagy teljesen üresek a környékbeli szálláshelyek.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.