Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hatalmas havazás tombol az osztrák terepeken

2007.11.12. Stánicz Balázs

Hatalmas havazás tombol az osztrák terepeken Bár a novemberi havazás kétségtelenül nem megy ritkaságszámba a szomszédos országban, de ilyen mennyiségben és ebben az időpontban még is szokatlannak számít. Az osztrák meteorológusok szerint 30-50 éve nem volt a mostanihoz hasonló időjárás Ausztriában, legalábbis november első felében.

A tél már a hét elején bemutatót tartott az osztrák hegyekben, de az igazán nagy havazások inkább péntektől érték el az országot. Lezárt utak, lavinaveszély és rekordmennyiségű hó, ez jellemezte Ausztriát a hétvégén és várhatóan ezen a héten is kitart a télies időjárás.

Nem egy helyen 48 óra leforgása alatt másfél méter friss hó esett, a Dachsteinen az elmúlt öt nap során két méteres hó hullott alább. Stájerországban csak szombaton 120 cm-el növekedett a friss hó vastagsága, ugyanez az érték Alsó-Ausztriában 90 cm volt. Ha ehhez hozzáadjuk a csütörtöki és pénteki hómennyiséget is, illetve a mai nap folyamán leesett havat, ami nem egy helyen 45 cm, akkor másfél, illetve két méter havat kapunk!

Hasonlóan rekordmennyiségű hó zúdult le Ausztria többi tartományára is; a Kitzsteinhorn gleccseren vasárnap estig 50-80 cm friss havat vártak.

Az intenzív havazások következtében több utat és hágót részlegesen vagy teljes egészében le kellett zárni. Lech és Zürs településeket tegnap elvágta a külvilágtól hó, azóta már mindkettő megközelíthető.

A Brenner autópálya teljesen bedugult, mivel a még nyári (!) gumival közlekedő egyes kamionok és személyautók a havas és csúszós úton nem tudtak továbbjutni, a felső-ausztriai Pyhrn hágót lezárták, a tartomány déli részein folyamatos áramkimaradások nehezítik meg a lakosság mindennapjait.

Salzburgban biztonsági okokból lezárták a Hochkönig főútvonalat, vasárnap délelőttig Gerlost sem lehetett megközelíteni.

Természetesen a hirtelen jött nagy mennyiségű hóval drámaian emelkedett a lavinaveszély, általában négyes fokozat van érvényben, egyes hegységekben terülteken azonban a lehető legmagasabb (ötös) lavinaveszéllyel kell számolnunk.

Az előrejelzések szerint a jövő héten is folytatódik a télies időjárás; hideggel és ismétlődő havazásokkal.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.