Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Arnoldstein: magyar orvos mentette meg a síelő életét

2008.02.26.

Arnoldstein: magyar orvos mentette meg a síelő életét Múlt héten adtunk róla hírt, hogy Arnoldstein síterepén egy tányéroslift majdnem megfojtott egy szlovén síelőnőt. Egyik fórumtársunk, Szuchovszky Endre, éppen a helyszínen tartózkodott, és pontosításából az is kiderül, hogy az osztrák hírforrásokkal ellentétben egy magyar orvosnő mentette meg a szlovén hölgy életét.

Nem a tányér akadt bele a hölgy sisakjába, hanem a csiga fém háza, amiből a kötél kijön. Az odalapátolt hótól ugyanis a beszállásnál pont fejmagasságban van. (Az egyik társunk pont a hölgy mögött állt a felvonónál sorban, így szemtanúja volt az esetnek) A másik fontos dolog, hogy a hölgy újraélesztését egy magyar orvos ismerősöm (Dr. Meszlényi Ildikó, urológus) végezte, nem pedig egy szlovén ápoló. Ildikót egyébként tavaly ismertem meg itt a fórumon, amikor egy megüresedett helyre jelentkezve csatlakozott csapatunkhoz. Elmondása szerint pont jókor érkezett oda, mert így viszonylag könnyen vissza lehetett hozni az akkorra már pulzus és légzés nélküli sérültet.

Az ott töltött egy hét első négy napjában mindennap volt helikopteres mentés, mivel elég nagy tömeg verődött össze a karintiai síszünet miatt.

Mások okulása kedvéért megosztanám még a február 17-én (ez volt az első napunk) a felvonó leállása után történt esetet, aminek sérültje sajnos egy magyar gimnazista lány volt, aki szintén a csoportunkhoz tartozott. (Egy gimnázium szervezésében járunk ide immáron 7 éve, és ezen belül szervezem ide az én kis csapatomat. A szervező tanárok 17 éve hozzák ide a diákjaikat és ismerőseiket és ez volt az első baleset.) A lány engedély nélkül leszakadt a csoporttól, akikkel együtt csúszott, és a pálya alsó szakaszán egyszerűen beesett a fák közé. Komoly problémát okozott a kiemelése. Neki tudomásom szerint combnyak sérülése lett, amit még aznap meg is operáltak. A körülményekhez képest jól van és a hét elején hazaszállították.

Az még hozzátenném az beszámolóhoz, hogy rengeteg osztrák sincs tisztában a pályán alkalmazandó szabályokkal. Egy helyi snowboardos, 16 év körüli srác, miután majdnem elütött minket (szabályosan, látható és nagyon széles helyen, a pálya legszélén vártuk a többieket) illetve közöttünk ment el nagy tempóval, komolyan veszélyeztetve egyik társunkat, aki akkor érkezett oda. Centimétereken múlt az ütközés. A vége egy ugratás, egy esés és egy nyílt hüvelykujjtörés lett.

Közben, négy nappal az ominózus eset után, újabb baleset történt ezzel a lifttel. Szombat délután a felső megállóban visszaforduló vonszoló leakadt a drótkötélről és eltalálta az ott dolgozó liftkezelőt és egy olasz síelőt. Az üzemeltető társaság szerint a két baleset között nincs összefüggés, a nyolcvanas évek végén épült lift műszakilag megfelelő állapotban van.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Haus Lavendel
Családias hotel 25 barátságos, vintage stílusban berendezett szobával és apartmanokkal, félpanziós ellátással, Gerlitzen síterepétől 10 km-re, Arnoldstein síterepétől 35 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Haus Im Hochtal
Haus im Hochtal 3 háziállatmentes, szépen berendezett, modern 4 fős apartmant kínál a karintiai Bad Bleibergben.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.