Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

95 éves a Magyar Sí Szövetség

2008.07.15. Schäffer János

95 éves a Magyar Sí Szövetség 95 évvel ezelőtt, 1913. július 15-én megalakult a Magyar Sí Szövetség! Az alakuló közgyűlést a budapesti Magyar Világ Kávéház különtermében (IV. ker. Kossuth Lajos u. 18.) tartották a 14 egyesület részvételével. A résztvevő egyesületek össz taglétszáma megközelítette a 400 főt.

A megalakulást megelőző években történt hazai és külföldi sí események indokolták a hazai önálló szövetség megalakítását.

A Skandináv országokban már korábban is működött a sísportot összefogó szervezet, Közép Európában a század első évtizedében kezdtek alakulni a sí szövetségek. 1904. november 20-án Svájc elsőnek alapított Sí Szövetséget, 1905-ben megalakult a Német és az Osztrák, 1908-ban az Olasz Sí Szövetség, és ez években alakultak kisebb szövetségek, mint pl. a Cseh Sí Szövetség elődje a Skiverband für das Königreich Böhmen.

A Norvég Sí Szövetség 1910-ben nemzetközi sí kongresszusra hívta meg a már működő nemzeti szövetségeket, melyet a következő években: 1911-12-13-ban is megismételtek. A III. kongresszus 1913 március 20-21-én fontos határozatokat hozott többek között a legfontosabbat: "minden képviselt országnak csak egy szavazat jár ki, melyet csak az illető ország nemzeti szövetsége gyakorolhat."

Ilyen nemzetközi előzmények közepette 1910-ben vetődött fel a hazai önálló sí szövetség megalakítása, ekkor azonban - bár a hazai sísportnak már sok lelkes művelője volt - csak két sísporttal foglalkozó egyesület működött. 1910-13 között sorra alakultak újabb sí egyesületek és szakosztályok, és időszerűvé vált a hazai sísportot összefogó és szabályozó szervezet megalakítása. 1913-ig a M.O.T.E.Sz. - Magyar Országos Torna Szövetség - igyekezett a sísportot összefogni, azonban más testedzési ágak mellett erre sem anyagiak, sem kellő idő nem állt rendelkezésére. Az új nemzetközi szabályok értelmében a MOTESZ nem is képviselhette a magyar sísportot a nemzetközi szervezetekben, és ezért halaszthatatlanná vált a Sí Szövetség megalakítása.

A Magyar Sí Szövetség megalakításában a legnagyobb érdeme Dr. Serényi Jenőnek van, aki a szervezési munkát és a klubok összefogását tudatosan végezte, a már működő szakági szövetségek, és a külföldi szervezetek munkáját tanulmányozta, és Dr. Schwicker Richárddal a szövetség alakulását előkészítette. Kisebb nehézségek persze akadtak, pl. megkeresték az erdélyi szász egyesületeket is, akik azonban kikötötték, hogy csak akkor lépnek be az alakuló Magyar Sí Szövetségbe, ha a magyar mellett a német is hivatalos nyelv lesz. Így az akkor legnagyobb létszámú Brassói sí egyesület az osztrák sí szövetséghez tartozott.

Mindez a szervezőknek nem szegte kedvét, az alapszabály tervezetet megvitatták, folytatták a szervezési munkát, és ennek eredményeképpen 1913. július 15-én az alakuló közgyűlésre a meghívókat postázták . A közgyűlést a Magyar Világ kávéház különtermében ( Nemény Béla, IV .ker . Kossuth Lajos u 18.) tartották a következő 14 egyesület részvételével:

  • Magyar Turista Egyesület sícsoportja
  • Körmöcbányai Korcsolyázó Egyesület sícsoportja
  • Magyarországi Kárpát Egyesület Kassai Osztálya
  • Alba Sí Klub
  • Selmecbányai Atl. Klub turista szakosztálya
  • Magyar Sí Klub
  • Budapesti Egyetemi Turista Egyesület
  • Magyarországi Kárpát Egyesület központja
  • Ferencvárosi Torna Club síosztálya
  • Magyar Jogász Sportegyesület síosztálya
  • Magyar Általános Hitelbank S.E. sícsoportja
  • Munkás Testedző Egyesület sícsoportja
  • Magyar Országos Takarékpénztár sportegyesületének sícsoportja
  • Természetbarátok Turista Egyesületének síosztálya

A résztvevő egyesületek össz taglétszáma megközelítette a 400 főt.

A Közgyűlésen a Magyar Sí Klub igazgatója Hiesz Jónás elnökölt, és a megjelentek az alapszabály tervezet elfogadása után egyhangulag elhatározták a Magyar Sí Szövetség megalakulását. Ezt követően megválasztották a Tanács tagjait

A Szövetség elnöke Sacelláry György országgyűlési képviselő lett, ismert bőkezű sportbarát, Alelnökök Hiesz Jónás, Dr.Karafiáth Jenő és Dr.Schwicker Richárd lettek. Főtitkár Dr.Serényi Jenő lett, aki a legtöbbet tett a MSSZ megalakulása érdekében. A többi tisztséget és tanácsi beosztásokat az alakító egyesületek sportbeli jelentősége alapján osztották fel.

A megválasztott szövetségi tanács szeptember 10-én tartotta alakuló ülését, amelyen több határozatot hoztak, többek között dr. Schwicker Richardot megbízták az ügyvezető alelnöki funkcióval, és határoztak az 1914-ben tartandó országos versenyek és nemzetközi verseny rendezéséről. Október 21-én megtárgyalták az új versenyszabály tervezetet melyet a tanács 1913. december 20-án jóváhagyott. Ez a versenyszabályzat 1920. november 20-ig érvényben volt.

Külföldön a szövetség megalakulását kedvezően fogadták, egyes sí szaktekintélyek - pl. Bilgeri Luther, Gomperz - levélben fejezték ki örömüket és jókívánságaikat.

A már meglévő hazai szövetségek vegyes érzelmeket tápláltak az akkor még új sportról, a MOTESZ határozottan zokon vette a szövetség megalakulását. Talán a szintén 1913-ban alakult Magyar Turista Szövetség volt igazán partner, rokonszenvük a mai napig tart.

A Magyar Sí Szövetség munkája elkezdődött, igen rövid idő alatt tekintélyt szerzett a hazai sísportnak nemcsak a versenyzők eredményei, hanem szervezettsége okán is. Az eltelt 95 év alatt szövetséget a történelem viharai is megtépázták - Trianon elvette magas hegyeinket, melyek egy része 1938-45 között ugyan visszatért, de 1945-ben ismét elvesztettük (elvették) - de a magyar sízők optimizmusa és megújuló képessége megmaradt. Ma többszázezren gyakorolják ezt a gyönyörű sportot, a sízés egyike a legnépszerűbb hazai tömegsportoknak, és ebben az eredményben láthatatlanul ott van a mindenkori Magyar Sí Szövetségi vezetés ének sokszor szidott és lenézett, de mégis folyamatot teremtő és elismerésre méltó tevékenysége.

95 éves a Magyar Sí Szövetség, és 5 év múlva 100 éves lesz. Lehet kezdeni a készülést és a szervezést, hogy az első száz évünket méltóképpen ünnepelje ország-világ!

Összeállította: Schäffer János
Források: dr. Schwicker Richárd írásai, Sí évkönyvek

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.