Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Évtizedek óta nem volt ilyen hideg tél Ausztriában

2010.02.26. Bata Attila

Február végével véget érnek a téli hónapok. Az osztrák meteorológiai intézet adatai szerint majdnem harminc éve nem volt ilyen hideg a tél Ausztriában. A hó nem oszlott el egyenlően, a keleti részeken több esett a szokásosnál, míg a nyugati oldalon az idei télen az átlagnál kevesebb csapadék hullott.
A sok enyhe tél után végre elégedettek lehetnek az osztrákok az idei téllel. Az idén végre jó hideg volt, sokáig megmaradt a hideg időjárás, és ennek is köszönhető, hogy utoljára majdnem 30 évvel ezelőtt, az 1980/1981-es szezonban volt ilyen hideg telük az osztrákoknak, mint most. Az örökranglistán is jó helyet foglal el az idei szezon, az eddig mért 159 téli időszak közül az idei a 34. leghidegebb tél Ausztriában.

A télen két komolyabb hideghullám érte el Ausztriát. Az egyik néhány nappal Karácsony előtt, akkor mínusz 23,3 fokot mértek Karintiában. A másik nagyon hideg időszak hozta meg az idei rekordot az alsó-ausztriai Gars am Kamp településen mínusz 27,6 fokkal 2010. január 27-én. Az idei szezonban jóval több olyan napot jegyeztek fel, amikor a hőmérséklet nem emelkedett nulla fok fölé. Ilyen napokból Bécsben az idén kétszer annyi volt, mint a korábbi években.

A hó eltérően oszlott el az idén Ausztriában. Tirol kivételével a legtöbb tartományi székhelyen jóval több volt a havas napok száma, mint korábban. Kiemelkedik Bécs és Lienz, ahol az idén az átlagosnál 25 nappal többet jegyeztek fel, amikor összefüggő hó borította a várost. Kicsit megbolondult a havazás, a kevésbé havas Alsó-Ausztriában több helyen is 20-30 cm hó borította a településeket, ennek az ellentéte, a tiroli Innsbruck, ahol egész szezonban nem tudtak ilyen vastag havat mérni.

Alig hihető, hogy a tiroli Serfaus síterepe alatt található Landeck településen az idén 4 cm volt a legvastagabb hóréteg, normális esetben legalább tartósan 20 cm. A szokásos csapadék mennyiségének csak az 50 százaléka hullott le Arlbergtől Mariazellig (Stájerország). Tirol híres síterepén, St. Antonban is elég szárazra sikerült a tél, a szokásos csapadéknak csak a 32 százaléka hullott le az idei télen.

Ami hiányzott Tirolban, az többlet lett Burgenlandban, Bécsben, Dél-Stájerországban, Karintiában vagy Kelet-Tirolban, vagyis a hozzánk közelebbi régiókban. Itt számos helyen a sokéves átlag másfélszerese hullott le. Az idei szezonban a legtöbb csapadék a karintiai Weissen-tó melletti síterepre hullott, összesen 239 mm, bár ez nem mindig havazás formájában érkezett.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Waldhäuschen apartman
2023-ban felújított romantikus 60 nm-es házikó az Erlaufsee közelében, az erdő szélén, a Bartelbauer Gasthof üzemeltetésében. A Gasthof és a Mariazell-St. Sebastian-i sípálya 1,9 km-re található a házikótól.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
R&R Residenzen Hotel
Igényes, modern 4 csillagos szálloda wellness részleggel Mitterbach am Erlaufsee központjában, gyalogosan mindössze 450 méterre Gemeindealpe síterepétől! Mariazell: 3,5 km, Annaberg: 17 km.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Aktivhotel Weisser Hirsch csillagcsillagcsillagcsillag
A szálloda Mariazell központjában, 150 méterre az új kiskabinos lifttől, 55 szobával, wellness részleggel várja Vendégeit. Egyágyas, kétágyas, családi vagy akár összenyitható szobák is foglalhatók, büféreggelivel vagy félpanziós ellátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.