Menü ≡

Évtizedek óta nem volt ilyen hideg tél Ausztriában

2010.02.26. | Szerző: Bata Attila
Évtizedek óta nem volt ilyen hideg tél Ausztriában Február végével véget érnek a téli hónapok. Az osztrák meteorológiai intézet adatai szerint majdnem harminc éve nem volt ilyen hideg a tél Ausztriában. A hó nem oszlott el egyenlően, a keleti részeken több esett a szokásosnál, míg a nyugati oldalon az idei télen az átlagnál kevesebb csapadék hullott.
h i r d e t é s
A sok enyhe tél után végre elégedettek lehetnek az osztrákok az idei téllel. Az idén végre jó hideg volt, sokáig megmaradt a hideg időjárás, és ennek is köszönhető, hogy utoljára majdnem 30 évvel ezelőtt, az 1980/1981-es szezonban volt ilyen hideg telük az osztrákoknak, mint most. Az örökranglistán is jó helyet foglal el az idei szezon, az eddig mért 159 téli időszak közül az idei a 34. leghidegebb tél Ausztriában.

A télen két komolyabb hideghullám érte el Ausztriát. Az egyik néhány nappal Karácsony előtt, akkor mínusz 23,3 fokot mértek Karintiában. A másik nagyon hideg időszak hozta meg az idei rekordot az alsó-ausztriai Gars am Kamp településen mínusz 27,6 fokkal 2010. január 27-én. Az idei szezonban jóval több olyan napot jegyeztek fel, amikor a hőmérséklet nem emelkedett nulla fok fölé. Ilyen napokból Bécsben az idén kétszer annyi volt, mint a korábbi években.

A hó eltérően oszlott el az idén Ausztriában. Tirol kivételével a legtöbb tartományi székhelyen jóval több volt a havas napok száma, mint korábban. Kiemelkedik Bécs és Lienz, ahol az idén az átlagosnál 25 nappal többet jegyeztek fel, amikor összefüggő hó borította a várost. Kicsit megbolondult a havazás, a kevésbé havas Alsó-Ausztriában több helyen is 20-30 cm hó borította a településeket, ennek az ellentéte, a tiroli Innsbruck, ahol egész szezonban nem tudtak ilyen vastag havat mérni.

Alig hihető, hogy a tiroli Serfaus síterepe alatt található Landeck településen az idén 4 cm volt a legvastagabb hóréteg, normális esetben legalább tartósan 20 cm. A szokásos csapadék mennyiségének csak az 50 százaléka hullott le Arlbergtől Mariazellig (Stájerország). Tirol híres síterepén, St. Antonban is elég szárazra sikerült a tél, a szokásos csapadéknak csak a 32 százaléka hullott le az idei télen.

Ami hiányzott Tirolban, az többlet lett Burgenlandban, Bécsben, Dél-Stájerországban, Karintiában vagy Kelet-Tirolban, vagyis a hozzánk közelebbi régiókban. Itt számos helyen a sokéves átlag másfélszerese hullott le. Az idei szezonban a legtöbb csapadék a karintiai Weissen-tó melletti síterepre hullott, összesen 239 mm, bár ez nem mindig havazás formájában érkezett.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »