A hó fogságából kell kiásni a sílifteket Kaliforniában

2023.03.16. Bata Attila

Amíg itthon a második, Ausztriában a hatodik legenyhébb telet zártuk, addig Észak-Amerikában, de főleg Kalifornia síterepein sokáig emlékezni fognak az idei hóban gazdag szezonra.
Kép: Bear Valley
h i r d e t é s
Az amerikai síterepek és meteorológusok egyik kedvenc mérőszáma a szezonra összesített hómennyiség. Ez körülbelül azt jelenti, hogy szeptember 1-tól a következő szeptemberig minden egyes lehullott centiméternyi (vagyis ott inkább hüvelyk) havat összeadnak, és az így kijött mennyiség azt mutatja mennyire havas volt a szezon. A síterepek is szeretik a nagy számokat, mert az a hóbiztosságukat mutatja.
A lakott területeken is túl sok a hó
Kalifornia ismertebb síterepein (Bear Valley, Mammouth Mountain, Palisades Tahoe vagy Heavenly), idén eddig kb. 15-16 méter hó hullott összesen szeptember óta. Már sok helyen megdőlt a szezonális rekord, a legtöbb helyen pedig csak hetek kérdése. Mivel néhány európai (alpesi) síterepről is elérhetőek ilyen adatok, így lehet viszonyítani. Gyenge szezonokban, mint pl. a mostani 2-3 méter hull egy szezonban, átlagos szezonban a hóbiztosabb síterepek 7-8 métert mérnek. 10-13 méternél már kiemelkedő szezonról beszélünk, ilyenkor van tele az internet havas képekkel. Innen is látszik, hogy a 16 méter tényleg „nagy szám”, legutóbb a 2016-17-es szezon volt ennyire havas, a legtöbb rekordot akkor jegyezték fel Észak-Amerikában.

A 16 méter természetesen nem marad meg szeptember óta, az utóbbi hét nagyobb havazásainak köszönhetően jelenleg 5-7 méter közötti a hóvastagság ezeken a síterepeken.

Ilyen hóviszonyok mellett nem csoda, hogy a síterepek sorra jelentik be a szezon meghosszabbítását. Néhány (nem gleccser) síterepen annyi hó hullott, biztosak benne, hogy a július 4-i nemzeti ünnepig is kitart a hó. 
Kép: Mammouth Mountain
Kép: Heavenly
Kép: Mammouth Mountain
Kép: Northstar
KOMMENTEK
nógrád | 2023.03.16. 20:35
Mit mondjak. Elképesztően irigylem őket ezért a havazásért!
magnum56 | 2023.03.16. 21:06
Ennyi havat még nem láttam.
Én is szeretem a havat, de nem biztos, hogy örülnék, ha a házam körül ekkora lenne. Hóból is megárt a sok.
endre77 | 2023.03.17. 01:10
Hat ez kemeny de meg a keleti oldalon is esett 1 meteres ho az elmult hetekben!

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.