Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria 2., Svájc a 3. legmelegebb nyarán van túl

2019.09.03. Bata Attila

Az idei nyár elég melegre sikeredett az Alpok hegyeiben is. Elolvadt a tavaszról megmaradt vastag hótakaró, hamarabb zártak be a gleccserek, mindhárom hónap az átlagnál melegebb volt.
Sonnblick, 3105 m, webkamera szeptember elsején
Sonnblick, 3105 m, webkamera szeptember elsején
Ausztriában 253 éve mérik hivatalosan a hőmérsékleteket, az idei nyár az azóta eltelt időszakban a második legmelegebbnek számít. Csak a brutálisan meleg, Európában rengeteg áldozatot hozó, a gleccser síterepeket megtizedelő 2003-as nyár volt eddig melegebb. Az sem sokkal.

Ausztriában az idei nyár átlaga 2,7 fokkal melegebb az eddigi nyaraknál. Alig, csak 1 tizeddel, marad el az emlékezetes 2003-as forró nyártól. A hegyekben is rosszabbodott a helyzet. A legmagasabb mérőállomáson (Sonnblick, 3105 m) a fagyos napok száma (amikor az adott napon 0 fok alá csökken a hőmérséklet) egy átlagos nyáron 43. Ezzel szemben az idén csak 18 ilyen nap volt. A téli napok száma (amikor az adott napon végig 0 fok alatt marad a hőmérséklet) is jelentősen csökkent. Az idén augusztusban nem is volt ilyen, egész nyáron csak egy ilyen napot regisztráltak, szemben az nyarankénti 11-12-es átlaggal.

A Sonnblick mérőállomáson a melegben a hóréteg augusztus 21-re elolvadt, ugyanakkor (augusztus 19-től) a Mölltal-gleccser is (ideiglenesen) bezárt a meleg miatt. A francia gleccserek idén sem bírták ki a tervezett időszak végéig. Franciaországban új melegrekord született.

Svájc, az előzetes adatok alapján, a harmadik legmelegebb nyarán van túl. Itt is a 2003-as nyár a legmelegebb, a 2015-ös nyár a második. A helvéteknél a június hozott szokatlan meleget. 50 mérőállomáson dőlt meg a júniusi rekord, és 15 állomáson jegyezték fel minden idők legmagasabb hőmérsékletét.

Sajnos minden évben leírjuk, a klímaváltozást nem egy-egy szélsőséges időjárási periódus mutatja, hanem a tendencia. A legmelegebb nyarak között már szinte csak az utóbbi 20-30 év nyarait találjuk.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.