Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: hol lehet még síelni?

2012.04.23. Stánicz Balázs

Ausztria: hol lehet még síelni? Egy igen hógazdag szezon ér hamarosan véget az osztrák síterepeken. Igaz, a legtöbben már bezártak, azonban a gleccsereken és a magasabb, még nyitva tartó terepeken remek hóviszonyokkal várják a téli sportolókat; az elmúlt héten is többször havazott, helyenként 60 cm.
Húsvét után valósággal kiürülnek a síparadicsomok, a legtöbben már a nyarat tervezik, síelésre minél kevesebben gondolnak. Holott érdemes, hiszen a hóban gazdag téli hónapoknak és az átlagnál eddig hűvösebb, a hegyekben télies áprilisnak köszönhetően továbbra is nagyszerű hóviszonyok fogadják a késői síelőket.

60 cm friss hó a hegyekben

A múlt hét inkább a téliesebb arcát mutatta Ausztriában, olyannyira, hogy hétfőn este még Schladming völgyében is havazott, majd a hétvégén újabb hidegfront érkezett, ami ismét havat hozott a völgyekbe, igaz tartósan csak a magasabb térszíneken maradt meg az áprilisi hó. Péntek és vasárnap közti időszakban a salzburgi hegyekben 40-60 cm friss hó hullott, elsősorban a Tauern hegységben (Weißsee, Kaprun).

Tirolban jellemzően 20-30 cm a friss hóréteg vastagsága, azonban a Tuxi és Zillervölgyi Alpokban (Hintertux) 50-60 cm-nek is örülhetnek a szerencsések. Karintiában jóval kevesebb; 5-10 cm hullott, azonban az észak-nyugati vidékeken helyenként 40 cm is leesett. Kelet felé haladva folyamatosan csökken a friss hó mennyisége, Stájerországban 10-20 cm.
Kaltenbach (Tirol) a múlt héten
Kaltenbach (Tirol) a múlt héten

Kedden ismét havazás

Alig szálltak el a hófelhők, helyüket újak követik; kedden a nyugati tartományokban újabb 20-30 cm friss hóra van kilátás a magasabb síközpontokban.

Hol lehet még síelni május 1-ig ?

A nyolc osztrák gleccsersíterep mellett még továbbra is nyitva állnak néhányan. Hochkar az idén a jó hóviszonyok ellenére április 22-ével bezárt, így idén nem lesz májusi szezonzárás. Obertauernen május elsejéig síelhetünk, azonban itt a legtöbb felvonó nem jár; csak a Gamsleiten 1-2 ülőfelvonók, a Grünwaldkopfbahn négyüléses és a Zehnerkarbahn kabinos üzemel. Ennek megfelelően a bérletárak is mérsékeltek. A pályákat 160-230 cm hó fedi.

Stájerországban a Dachstein gleccser várja a síelőket több, mint hat méteres hóval, igaz kevés pályakilométerrel. Karintiában Turracher Höhe tartja magát, – a nyitva tartó osztrák terepek közül a legkevesebb hóval - ahol a Kornockbahn ülőfelvonó tart nyitva és a hozzá tartozó pár kilométernyi sípálya.
Arlberg (Tirol) április 22-én
Arlberg (Tirol) április 22-én
Ezzel szemben Mölltalon három méter feletti a hóvastagság és az összes felvonó megy. Salzburgban a korábban említetett Obertauern mellett Sportgasteinen (250 cm) és Kaprunban (300 cm) síelhetünk. Tirolban az öt gleccsersíterep (Hintertux, Stubai, Sölden, Pitztal, Kaunertal) mellett üzemelnek a felvonók Ischglben (150 cm) is.

Milyen idő várható ?

A keddi havazás után jön a tavasz és vele együtt a jó idő, a május elsejei hosszú hétvégén sok napsütésre és száraz időre van kilátás.
KOMMENTEK
Sörapu. | 2012.04.24. 18:15
Mi talponsíelők Mölltalon zárjuk ezt a sok havat hozó szezont. Nehéz lesz átvészelni a most következő 6 hónapot.
Zoltan1985 | 2012.04.26. 08:02
Mi megyünk még június 2-től 9-ig Hintertuxra :) várom már nagyon... Remélem lesz még egy kevés havacska fent :)

Szállástippek
Tauernresidence Radstadt
Új építésű apartmanház 2-8 fős apartmanokkal és közös wellness részleggel Radstadt síterepétől mindössze 1,5 km-re. Kocsival néhány perc alatt Schladming sírégió, Flachau/Wagrein és Obertauern is elérhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension zur Heiligen Krone
A panzió 50 fő befogadására alkalmas, 7 db 4 ágyas stúdió jellegű apartman és 5 db 2 ágyas szoba várja a vendégeket büféreggelivel, saját étteremmel. A panzió teljes személyzete magyar.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Lüftenegger Panzió csillagcsillagcsillag
Felújított panzió Mauterndorf szívében, Grosseck felvonóitól 1,5 km-re, de Obertauern, Katschberg, Fanningberg is pár perc alatt elérhető. Kétágyas és családi fenyőburkolatú szobák, szauna, gazdag büféreggeli!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.