Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Ausztria: nagy havazással érkezik a tél

2017.09.18. | Szerző: Stani
Egy közelgő hidegfrontnak köszönhetően szerda estig jelentős mennyiségű hóra van kilátás az osztrák hegyekben, helyenként a méternyi friss hó is összejöhet. Vasárnap óta szinte az összes gleccseren üzemelnek a hóágyúk.
Igencsak igyekszik a szeptemberi időjárás kiegyenlíteni a hosszú, forró nyarat. Régóta nem volt ennyire télies az ősz első hónapja.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A vasárnap megérkezett hidegebb levegőt kihasználják az osztrák gleccser síterepek, tegnap óta üzemelnek a hóágyúk a teljesség igénye nélkül Söldenben, Tuxon, Mölltalon, Kaprunban, Pitztalon. A folyamatos hóágyúzás várhatóan csütörtökig folytatódhat.
A hóágyúk mellé ma estétől Holle Anyó is besegít, erős havazás kezdődik, Bécset és Burgenlandot leszámítva mindegyik tartományban havazás lesz a program, igaz a határ közeli síterepek közül csak a legmagasabbakon várható hó, így Hochkaron és Stuhlecken.
Jóval alacsonyabb hóhatárra számíthatunk a nyugat-stájer hegyekben és Salzburgban, akár 1000-1100 méterig is lehavazhat. Pontosan ezért holnapra az osztrák meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki, ugyanis a magasabb hegyi utakon, beleértve a hágókat kifejezetten télies útviszonyok fogadhatják a közlekedőket.

Kaunertal hétfő reggel

A jelenlegi számítások szerint a legtöbb hó a Salzburg-Linz közti sávban várható, de jelentős mennyiséggel számolhatunk a Zillertali-Alpokban és a szlovén-osztrák határon emelkedő Karavankákban is.

Stubai ma reggel

Az osztrák gleccserek közül a legtöbb hó Hintertuxon, Kaprunban és a Dachstein gleccseren eshet, akár 60-90 cm-t is elérheti szerda estig. A többi tiroli gleccseren, továbbá Mölltalon 30-50 cm friss hóra van kilátás. Az alacsony hóhatárnak köszönhetően sok síterep befehéredhet, számos salzburgi, stájer, karintiai síterepen 20-40 cm hullhat, így Obertauernon, Hochkönigen, Nassfelden és Schladmingban is.
2017.09.18. 21:12:41 stelvio
Azért a végeredményre kíváncsi leszek, mert 10 centit meghaladó hó legfeljebb 2000 méter felett várható. 1500 méter alatt pedig egyáltalán nem várható megmaradó hó, hiszen a csapadékzóna elvonultáig 2 fok alá nem megy a hőmérséklet.
2017.09.18. 21:49:23 Stani
Múlt Péntekre virradóra helyenként 1500 méter alá süllyedt a hóhatár, ami egy darabig meg is maradt.

A mostani helyzet abban más, hogy
1. sokkal több hó várható, különösen a cikkben említett régiókban
2. hidegebb lesz

2000 méteres magasságban helyenként 20-40 cm is előfordulhat, persze lesznek olyan részek, ahol 10 cm, vagy még annyi se esik.
1500 méter alatt pedig szerintem senki se vár decemberig megmaradó havat, az még 2000 méteren is kisebbfajta csoda lenne.

A mostani havazások a gleccsereknek előnyös.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 228 vendég és 19 regisztrált felhasználó látogatja.