Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: nagy havazással érkezik a tél

2017.09.18. Stánicz Balázs

Egy közelgő hidegfrontnak köszönhetően szerda estig jelentős mennyiségű hóra van kilátás az osztrák hegyekben, helyenként a méternyi friss hó is összejöhet. Vasárnap óta szinte az összes gleccseren üzemelnek a hóágyúk.
Szinte az összes gleccseren hóágyúznak, a képen Kaprun - Fotó: Stánicz Balázs
Szinte az összes gleccseren hóágyúznak, a képen Kaprun - Fotó: Stánicz Balázs
Igencsak igyekszik a szeptemberi időjárás kiegyenlíteni a hosszú, forró nyarat. Régóta nem volt ennyire télies az ősz első hónapja.
Hintertux ma - fotó: facebook
Hintertux ma - fotó: facebook
A vasárnap megérkezett hidegebb levegőt kihasználják az osztrák gleccser síterepek, tegnap óta üzemelnek a hóágyúk a teljesség igénye nélkül Söldenben, Tuxon, Mölltalon, Kaprunban, Pitztalon. A folyamatos hóágyúzás várhatóan csütörtökig folytatódhat.
Hajnali hóágyúzás Mölltalon - fotó: schultz webcam
Hajnali hóágyúzás Mölltalon - fotó: schultz webcam
A hóágyúk mellé ma estétől Holle Anyó is besegít, erős havazás kezdődik, Bécset és Burgenlandot leszámítva mindegyik tartományban havazás lesz a program, igaz a határ közeli síterepek közül csak a legmagasabbakon várható hó, így Hochkaron és Stuhlecken.
Jóval alacsonyabb hóhatárra számíthatunk a nyugat-stájer hegyekben és Salzburgban, akár 1000-1100 méterig is lehavazhat. Pontosan ezért holnapra az osztrák meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki, ugyanis a magasabb hegyi utakon, beleértve a hágókat kifejezetten télies útviszonyok fogadhatják a közlekedőket.

Kaunertal hétfő reggel

A jelenlegi számítások szerint a legtöbb hó a Salzburg-Linz közti sávban várható, de jelentős mennyiséggel számolhatunk a Zillertali-Alpokban és a szlovén-osztrák határon emelkedő Karavankákban is.

Stubai ma reggel

Az osztrák gleccserek közül a legtöbb hó Hintertuxon, Kaprunban és a Dachstein gleccseren eshet, akár 60-90 cm-t is elérheti szerda estig. A többi tiroli gleccseren, továbbá Mölltalon 30-50 cm friss hóra van kilátás. Az alacsony hóhatárnak köszönhetően sok síterep befehéredhet, számos salzburgi, stájer, karintiai síterepen 20-40 cm hullhat, így Obertauernon, Hochkönigen, Nassfelden és Schladmingban is.
KOMMENTEK
stelvio | 2017.09.18. 21:12
Azért a végeredményre kíváncsi leszek, mert 10 centit meghaladó hó legfeljebb 2000 méter felett várható. 1500 méter alatt pedig egyáltalán nem várható megmaradó hó, hiszen a csapadékzóna elvonultáig 2 fok alá nem megy a hőmérséklet.
Stani | 2017.09.18. 21:49
Múlt Péntekre virradóra helyenként 1500 méter alá süllyedt a hóhatár, ami egy darabig meg is maradt.

A mostani helyzet abban más, hogy
1. sokkal több hó várható, különösen a cikkben említett régiókban
2. hidegebb lesz

2000 méteres magasságban helyenként 20-40 cm is előfordulhat, persze lesznek olyan részek, ahol 10 cm, vagy még annyi se esik.
1500 méter alatt pedig szerintem senki se vár decemberig megmaradó havat, az még 2000 méteren is kisebbfajta csoda lenne.

A mostani havazások a gleccsereknek előnyös.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
Hotel Bon Alpina csillagcsillagcsillagcsillag
Felújított szálloda Innsbruck külterületén, Iglsben, a Patscherkofel kabinos lifttől 400 méterre. A wellness részleg szolgáltatásai: fűtött kültéri medence, beltéri medence, gőzszauna, finnszauna, fitneszterem, szolárium, masszázs.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Hotel Grauer Bär csillagcsillagcsillagcsillag
Az Innsbruck központjában lévő Hotel Grauer Bär 196 felújított szobával várja vendégeit karnyújtásnyira az óvárostól. A környékbeli sípályákra a szálloda előtt megálló síbusszal juthatunk el, a Nordpark síterephez vezető fogaskerekű vasút pedig 200 m-re található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Sporthotel Cristall csillagcsillagcsillagcsillag
A magyar alkalmazottakkal üzemelő szálloda a Stubai-völgyben, Fulpmesben található, 1,5 km-re Schlick 2000-től, a gleccser pályáitól pedig 23 km-re. Kétágyas szobák, családi apartman és hatalmas lakosztály várja a vendégeket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.