Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Osztrák hegyek: régen volt ilyen havas szeptember

2017.10.01. Bata Attila

Tíz éve nem volt ennyire hideg a szeptember Ausztriában. Azonban, ha csak az osztrák hegyeket nézzük, akkor azt látjuk, hogy 16 éve volt utoljára ilyen alacsony a hőmérséklet. Ehhez még havazás is társult többször a hónapban. Az egyik karintiai mérőállomás rekordmennyiségű havat mért.
Szeptember 17-én 3454 méteren (Kép: Erzherzog Johann Hütte - Adlersruhe / Facebook)
Szeptember 17-én 3454 méteren (Kép: Erzherzog Johann Hütte - Adlersruhe / Facebook)
Ausztriában az átlagosnál hidegebb és csapadékosabb szeptemberen vannak túl és ennek megfelelően jóval kevesebb napsütéses órát élvezhettek a helyiek.

Kezdjük a hőmérséklettel. Az utóbbi három évtized átlagánál 1,5 fokkal volt hidegebb az alsó régiókban. Utoljára 2007 szeptemberében mértek ilyen alacsony adatokat. A hegyekben még jobban vissza kell menni az időben hasonlóan hűvös szeptemberért. Utoljára 2001 hozott ilyen hideg szeptembert.

A csapadék országosan átlagban 30-40 %-kal múlta felül a szokásos mennyiséget. Ezen belül kiemelkedett Karintia, ahol a szokásos szeptemberi csapadék duplája hullott le. Sokszor hóban is. Érdekesség, hogy a 2164 méteren található Villacher Alpe mérőállomáson egész hónapban összesen 78 cm friss hó hullott, amely szeptemberi rekord. Itt 1925 óta tartják nyilván a hóadatokat, azóta nem volt ennyire havas a szeptember.

Karintia, szeptember 19-én, szálloda Gerlitzen közelében 1900 méteren (Kép: Erwin Truskaller / Facebook)
Karintia, szeptember 19-én, szálloda Gerlitzen közelében 1900 méteren (Kép: Erwin Truskaller / Facebook)
Szeptemberben rengeteget írtunk az osztrák havazásokról. Nehéz összeszámolni, hogy pontosan hányszor is havazott. A Sonnblick csúcsán (Salzburg, 3105 méter) 10 olyan napot regisztráltak szeptemberben, amikor a hóvastagság meghaladta az előző napit.

A kapruni gleccsertől légvonalban nem messze található Rudolfshütte mérőállomása (2317 méter) a szokásoshoz képest, arányaiban a leghidegebb szeptemberi értéket mutatta egész Ausztriában. Itt az átlagosnál 2,7 fokkal volt hidegebb a szeptember.

A szeptemberi havazásnak köszönhetően (is), az összes osztrák gleccser síterep ki tudott nyitni már szeptemberben, többen egy-két héttel korábban a tervezettnél.

Sajnos a síelők számára kedvező szeptemberből nem lehet komoly következtetéseket levonni a téli szezonra. A most lehullott hó csak a gleccsereken hasznosult a pályákon. Ha az előző évekkel ellentétben, novemberben is az átlagnál hidegebb és havasabb értékeket mérnének, akkor nem lesz gond a szezonkezdettel.

Forrás: ZAMG
KOMMENTEK
Stani | 2017.10.01. 09:45
Pontosan 10 éve volt szeptemberben egy komoly havazás, akkoriban a határ közeli terepeken is jelentős hó esett, Niederalpon (Mürzsteg felett) 120 cm hó hullott szeptember első hetében. Az azt követő 07/08 szezon átlagos volt.

2011-ben szeptember 19-én a nyugati tartományokban volt nagy havazás, Zelli tó partján 8-10 cm hó esett, fenn a hegyekben óriási mennyiségek. Az azt követő szezon az elmúlt időszak egyik leghavasabb szezonja volt Ausztriában (11/12) :)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.