Ausztria: itt a tél, akár méteres hó is eshet

2023.01.09. Stánicz Balázs

A tavaszias évkezdet után a január bekeményít. A hétfő Ausztria nagy részén téliesen kezdődött a hegyekben és a folytatás is sok havat ígér.
Szépen fehéredik Obertauern - Fotó: foto-webcam.eu
A hétfő hajnalban érkezett front kezdetben csak 1500-2000 m felett hozott a havat, de már a reggeli órákban 1000-1300 m közé csökkent a hóhatár. Egy átmeneti csapadékszünet után ismét beerősödik a hóesés, ezúttal akár 600 méterig is lehavazhat, azaz kedd reggelre a legtöbb alpesi völgy fehér ruhát ölthet.
Az elkövetkezendő két hét egyik havazás hotspotja lehet Warth (Vorarlberg)
A nyugati szelek a héten sok hóval kecsegtetnek, különösen 1500-1800 méter felett. A legtöbb hó várhatóan az Arlberg térségében (síterepek: Sonnenkopf, Arlberg és Warth), továbbá a Magas-Tauern hegységben, a Hochkönig és a Dachstein vonulatai közt eshet. Az említett hegyekben péntekig 50-100 cm hó is összejöhet. Mivel nyugatias az áramlás ezért a hóhatár is változóan alakul, hol egészen a völgyekig lehavazik, hol inkább csak 1500 métertől számíthatunk vidáman táncoló hópelyhekre.
A gleccsereken mélytél, Kaprunban eddig 30 cm friss hó esett
Így szerdán egy átmeneti enyhülés lesz, az estétől kezdődő hóesés 1600 méterről gyorsan 900 méterre csökken. A jelenlegi előrejelzések az elkövetkezendő 10-15 napban a magasabb hegyekben hatalmas, 1-2 méteres havat sem tartanak kizártnak.
20 cm hó eddig a vorarlberi Furkajochnál, a java még hátra van
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Covid-19-re is Útlemondás Extrém sportok Téli sportok Sportfelszerelés Gépjármű asszisztencia
Hova utazol?info
Bezárás Az ország nevét a legördülő listából kell kiválasztanod. Kezdd el írni, hogy hova utazol, majd kattints az ország nevére a listában!
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.