Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A tavaszias hetek után hétfőtől havazás várható Ausztriában

2023.01.08. Stánicz Balázs

Miközben az alacsonyabb síterepeken továbbra is hiánycikk a hó, a magashegységi síterepeken, beleértve a gleccsereket, továbbra is porhavas pályákon síelhetünk a januári tavasz kellős közepén. Jó hír, hogy nagyobb havazás jöhet Ausztriába a következő héten.
A gleccsereken most is porhóban síelhetünk. Kaprun január 4-én  - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
A gleccsereken most is porhóban síelhetünk. Kaprun január 4-én - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Tekintsünk egy kicsit vissza. Míg november második felében és december közepéig jellemzően télies - de legalábbis késő őszies - időjárás uralkodott három hideghullámmal is, addig karácsonytól gyökeresen megváltozott az időjárás. A decemberi ropogós hideg reggelek, amikor is több helyütt a völgyekben -20 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, sőt egy alsó-ausztriai kis falucskában -24 fokot is mértek, már a múlt ködébe veszik.
Ischgl január 5-én - Fotó: Sigi Fink
Ischgl január 5-én - Fotó: Sigi Fink
Mindenesetre az akkori zimankós viszonyokat kihasználták az osztrák hómesterek és kellő mennyiségű havat gyártottak. Valljuk be, enélkül most aligha lehetne síelni Schladmingban, Hochkönigen, Saalbachban vagy éppen Zell am See-ben és természetesen a legtöbb osztrák síterepen.
Hajnali hóágyúzás január 5-én Mölltalon - fotó: foto-webcam.eu
Hajnali hóágyúzás január 5-én Mölltalon - fotó: foto-webcam.eu
Karácsonykor megjött az enyhülés, olyannyira, hogy 1900-2000 méterig eső esett, Vorarlbergben (Ausztria legnyugatibb tartománya a svájci határnál) még ennél is rosszabb volt a helyzet, ott 2300 méteren az eső szakadt. Az ezt követő átmeneti hideg először jégkorcsolyapályává változtatta a 2000 méter alatti sípályákat, majd az enyhülés "javított" a helyzeten. Ebben a magasságokban hőmérséklettől függően tavaszi hó vagy "ratrakolt jég" fogad bennünket.
Heiligenblut felső része január 4-én
Heiligenblut felső része január 4-én
Határozottan jobbak a viszonyok a magashegységi síterepeken, ahol eső helyett hó esett és a hőmérsékletek is kellően alacsonyan alakultak ahhoz, hogy megmaradjanak a porhavas pályák. A nyolc osztrák gleccseren kívül (Dachstein, Mölltal, Kaprun, Hintertux, Stubai, Sölden, Pitztal, Kaunertal) optimálisak a hóviszonyok a karintiai Heiligenblut felső részein, vagy éppen a tiroli magasabb síparadicsomokban, így Ischglben, Kühtaion, Serfauson és az Arlbergi sícirkuszban.
Hintertux december utolsó napjaiban - Fotó: Hintertuxer Gletscher
Hintertux december utolsó napjaiban - Fotó: Hintertuxer Gletscher
Hogy ne menjünk annyira messzire, még Obertauern is elfogadható és legalább a pályák mellett is hó van.
Ne feledkezzünk meg Ausztria kicsiny szegletéről, a Karni-Alpok térségéről, ahol téliesebb arcát mutatja a táj. A mostani hóviszonyok jelentősen javulhatnak, ugyanis hétfőtől nagyobb havazás kezdődhet Ausztriában, erről egy következő cikkben számolunk be részletesen.
KOMMENTEK

Szállástippek
Hotel Sonnhof Rauris csillagcsillagcsillag
A 45 szobás Hotel Sonnhof Rauris egy magyar családi tulajdonban lévő, sí- és motorosbarát szálloda a festői Rauris üdülőfaluban. A hotelben bár, medence, fallabda pálya, szauna áll a vendégek rendelkezésére.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Angela Apartment & Chalet
Főként nagyobb családok és baráti társaságok részére ajánlott apartmanház, 3 db 110 m2-es méretű, egyenként 8-10 fős lakással és egy új, 8 fős chalettel. A környékbeli sípályák 6-12 km-re találhatóak. Szolgáltatások: WIFI, sítároló, parkoló, játszótér, éttermek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Tauernsuites Mitterwirt
30 db modern apartman (33-158 m², 2-10 fő részére) Piesendorf településen, Kaprun/Kitzsteinhorn síterepétől 4,5 km-re, Zell am See-től kb. 6 km-re. A főépületben wellness részleg és egy étterem is található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.