Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Azt már tudjuk, mely hazai sípályák nem nyitnak ki idén

2022.12.02. Wesselényi Andrea

A drasztikusan növekvő energiaárakat látva minden síelő kíváncsian várja, hol és mennyiért síelhetünk 2022/23 telén Magyarországon. A bérletárakról még nem érkezett infó, de azt már tudjuk, mely sípályákon nem indítják be a lifteket.
Kékestetőn ezen a télen sem fog üzemelni a csákányos felvonó
Kékestetőn ezen a télen sem fog üzemelni a csákányos felvonó
Jelenleg 9 hazai sípályán van működőképes felvonó, ezek közül három helyen biztosan nem lesz síszezon, de ennek oka nem az energiaárak drágulása.

A Kékestetői Sícentrum technikai okok miatt nem tud kinyitni. A történet hosszú és szövevényes, de a lényeg, hogy nem tudják megoldani a hóágyúk vízellátását, ezáltal a sípályák behavazását. A mátrai síterep már a 2021-22-es szezonban sem tudta fogadni a síelni vágyókat, csak a síiskola mini köteles felvonója üzemelt fenn a Toronynál.
Kékestető sítérképe: csak az 5-ös számmal jelzett tanulólift fog működni
Kékestető sítérképe: csak az 5-ös számmal jelzett tanulólift fog működni
Végtelenül szomorú ez, ismerve a hely kivételes adottságait. Az 1014 méteres Kékestető az ország csúcsa, innen indult egykor hazánk leghosszabb, és sokak szerint a legjobb sípálya, melyen egykor a Veronika-réten túl egészen Mátraházáig csúszhattunk. Ez sajnos már úgy tűnik, örökre a múlté.

Dobogókő évek óta hóhiánnyal küzd, a síelés lehetőségét csak intenzív hóágyúzással lehetne újrateremteni. Jelenleg átmeneti állapot van, a régi liftet már megszüntették, de új építése még nem kezdődött meg, tehát itt biztosan nem lesz idén síszezon. A régi tányéros felvonó oszlopai még állnak, de a drótkötélpályát és a fordítókorongot lebontották. A közeljövőben ülőlift építését, hóágyúrendszer üzembe helyezését és további fejlesztéseket terveznek itt, ahogy ezt egy korábbi cikkben megírtuk.

Ma kaptuk az információt, hogy a szilvásváradi kis sípálya sem fog megnyitni 2022/23 telén.

A többi hazai pálya, Eplény, Mátraszentistván, Visegrád, Sátoraljaújhely, Bánkút és Pécs készülnek a téli szezonra. Nagy lehetőséget kaptak a magyarországi síterepek (is) azáltal, hogy hosszabb lesz a téli szünet: december 22-től január 8-ig fog tartani. Január első hetében biztosan a szokásosnál is többen keresik majd fel a sípályákat.

Az energiaválság idején a téli hónapokban felértékelődnek a kültéri sportolási lehetőségek, hiszen a fűtött edzőtermekkel, sportcsarnokokkal, uszodákkal összehasonlítva egy sípálya üzemeltetése a hóágyúzással együtt is fenntarthatóbb és megtérülőbb lehet.
KOMMENTEK
skioutlet | 2022.12.02. 17:00
A cikkben említett három sítereppel kapcsolatban szeretnék kiegészítést tenni, illetve a cikkben nem említett további három hazai sítereppel kapcsolatban információt adni.

Kékestetőn várhatóan ugyanaz lesz az üzemelés menete, mint a tavalyi síszezonban, vagyis a felső kis tanuló felvonó, a síiskola és a vendéglátó egységek továbbra is várják a látogatókat, ahogy tavaly.

Dobogókőn ugyan a sífelvonó idén sem fog működni, viszont igencsak jó hír, hogy csodálatosan megújult a Zsindelyes vendéglő, és valóban vannak tervek új sífelvonó megépítésére is.

Szilvásváradon az előző három szezonban sem működött a felvonó, ez sajnos nem változik ebben a szezonban sem.

A legjobb hír, hogy a Normafánál, pontosabban a Szaniszló-réten elkészült a 15 darab hóágyúval megtervezett sífutópálya (és szánkópálya). További jó hír, hogy a Vasas Síház is teljesen megújult. Várhatóan már az idei síszezonban a nagyközönség használhatja ezeket. További részletek december hónap második felében várhatók.

További jó hír, hogy a Sopronban lévő Vasfüggöny sífutópályát a FÁBER Sífutó, Botsport és Természetjáró Közhasznú Egyesület lelkes tagjai teljes mértékben előkészítették, felkészülten várják a havat.

Nagy-hideg-hegyen ugyan még bizonytalan az idei szezonkezdés, viszont itt is van jó hír: rendbe tették a ratrakot és két sífelvonó is üzemkész állapotba került.

Eplény, Mátraszentistván, Visegrád, Sátoraljaújhely, Bánkút és Pécs felkészülten várja a síszezont.

Fehér Gyula
Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter
elnöke
TZoli | 2022.12.02. 18:14
NHH-n eddig nem volt üzemkész a felvonó? Az itt megjelenő hozzászólások szerint eddig nem ez volt a probléma, hanem a tulajdonjog és az üzemeltetési szándék. Ezek szerint ez megoldott? És mi van a megközelítéssel? Vagy síelő-sítúra kombó lesz? Nekem tetszene.
misibottlik | 2022.12.02. 21:36
Felesleges erőltetni a Magyarországi síelést. Egyszerűen az ország nem alkalmas rá, mint ahogyan banántermesztésre vagy mélytengeri horgászatra sem. Mivel nincs se hegy, se hó... Ez a 2 pedig nem árt ugye a síeléshez.
Az a néhány pár 100 méteres kék pálya ami néha üzemel max. kis gyerekeknek és teljesen kezdőknek lehet jó az első héten. EL kell engedni....
Bélapó | 2022.12.03. 07:00
Nagyon nem értek egyet misibottlik-kal! Természetesen nem a kéthetes üdülésemet tervezem hazai síterepre, de az egy-napos családi programokra tökéletesen alkalmasak a magyar síterepek.
Konrád Leo | 2022.12.03. 08:46
"El kell engedni..." Kérlek ezt a kifejezést töröld a szótáradból. És ez nem csak a síelésre vonatkozik.
Igen tudja mindenki, hogy nincsenek 2000- ek. De a jó szemlélet az, hogy 1-1 napra príma kikapcsolódást jelent a hazai kékpálya is.
bouquetk | 2022.12.03. 15:04
Konrád Leo, mondjuk egyáltalán nem mind1, hol laksz. Pl. Pécsen két éve nem ment a felvonó, mert nem volt hó. Nyilván nem fogok egy napra elmenni Eplénybe, mert Maribor nem sokkal több, és micsoda különbség. Ha véletlen lejön a Mecsekben 30-40 centi hó, akkor persze megyek, de ez jó ha pár évente előfordul. Erre meg üzletileg rentábilis vállalkozást nem lehet alapozni. Normális felvonó, pályakarbantartás, hóágyú, ez olyan beruházás lenne, ami sohasem térülne meg. Még az Alsó Ausztriai kis pályák is a túlélésért küzdenek.
misibottlik | 2022.12.03. 22:03
OK kedves Leo, értelek. Ha az adatlapod nem csal, te 18 éves vagy! (de jó neked...!)
Én pedig 53 múltam... Majd csak figyeld meg, 35! év múlva már neked sem lesz kedved becuccolni , autóba ülni, odavezetni stb. az 1 db. 300 méteres "lankáért". De szerintem már 5 év múlva sem, ha addig fogsz síelni valódi sípályákon is nem csak "honi" domboldalban. Pláne, hogy nekem pl. Donovaly (ami szintén nem egy nagy szám, de azért már síelésre alkalmas) közelebb van mint Eplény. Ezzel együtt persze kívánom, hogy mindenki érezze nagyon jól magát a magyar lankákon, akinek ez megfelelő.
rockenstein | 2022.12.04. 07:16
Horvátországban lassan 20 éve rendeznek alpesi sí világkupa versenyeket. Ennyit arról, mire alkalmasak az ország adottságai. A legnagyobb problémát egyébként nem is a hóhiány jelenti itthon, hanem a meleg telek. Advent második vasárnapja van, és még nem fagyott Budapesten...
skioutlet | 2022.12.04. 14:37
A hazai síélettel kapcsolatban most jelent meg Jeszenszky Géza írása:
https://divany.hu/onido/sieles-magy...arorszagon/
leni | 2022.12.04. 15:05
Köszönjük a cikket. Érdekes, hogy Kékestető nem jelenik meg benne, pedig a potenciálja messze a legnagyobb lenne.
Persze a jelenleg nincs akarat az üzemeltetésre, és ez szomorú.
misibottlik | 2022.12.04. 19:03
Horvátországon végig húzódik a Dinári hegység (legmagasabb csúcs : Dinara, 1831m) ami az Alpok déli nyúlványa. Gyakran mentem úgy le a Dalmát tengerpartra hogy még áprilisban ! is friss, 40 cm es hó volt a hegyekben !
rockenstein | 2022.12.04. 20:33
És mégis, a világkupát egy alig 1000m magas "dombon" rendezik Zágráb mellett!
FeketeZoli | 2022.12.05. 13:23
Sziasztok! Tényleg azon múlik, hol lakik a sielö. Ha Pécsett laknék hétvégére (2 napra) én is Szlovéniába mennék, de Budapest mellöl már inkább Donovaly. Veszprémböl meg már a közeli osztrák terepek. Viszont egy napra Eplény és Mátraszentistván a reális opció Magyarország nagy részéröl. Én személy szerint hálás vagyok a magyar sielési lehetöségekért, egy napi sielesert nem szivesen vezetek 6 órát.
damoczi | 2022.12.06. 08:37
"Eplény, Mátraszentistván, Visegrád, Sátoraljaújhely, Bánkút és Pécs felkészülten várja a síszezont."
Nem tudom a felkészültség mit jelent, de ha valaki megnézi sátoraljaújhelyi sípálya webcam képét,akkor nem sok hóágyút tud felfedezni rajta.
HofEE | 2022.12.20. 14:59
Pécsen sincsenek hóágyúk de ez a kisebbik baj, viszont legalább egy csákányos vagy tárcsás felvonó lehetne

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Parádsasvári Fakuckó
Aprócska faházikó a Mátrában maximum 4 fő részére fatüzeléses dézsafürdővel! A tetőtérben található a hálószoba, a földszinten kényelmes nappali-étkező, kihúzható kanapéval (2 főre), illetve kis konyha is helyet kap.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Avar Hotel Mátrafüred csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Vendégeink 5 különböző szobatípusból választhatnak, éttermünk svédasztaláról falatozva kulináris élményeket élhetnek át, felfrissülhetnek több mint 1.000 m2-en elterülő wellness oázisunkban, aktív kikapcsolódásként kétpályás bowling pálya és fitness termünk vár.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Panoráma apartman
6 fős apartman saját wellnessel Parádsasváron. Két, egyenként 3 ágyas szoba, étkező, jól felszerelt konyha és egy fürdőszoba található a házban. Az udvaron elhelyezett fűthető dézsafürdő és szauna remek kikapcsolódást nyújt egy aktív nap után.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.