Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csoda Ausztriában: 90 percet élt túl a lavina alatt

2015.01.29. Bata Attila

Meglehetősen szerencsésnek mondhatja magát az a német állampolgár, akit a saját maga által indított lavinából mentettek ki az osztrák Vorarlberg tartomány egyik síterepén, pályán kívüli síelés után. A német síelő másfél órát töltött két méter mélyen a hó alatt, amíg a hegyimentők megtalálták.
Egy német síelő szerdán 11:20 körül indított el lavinát pályán kívül az ismert vorarlbergi síterep, Lech hegyei között. A közel 200 méter hosszú, 10-20 méter széles lavina két méter mélyen betemette a német síelőt. Óriási szerencsével maradt életben.

Először is egyedül indult el csúszni, de szerencsére két távolabbi síelő észrevette, amint elsodorja a lavina, így ők értesítették a rendőrséget. Másodszor. Ugyan volt nála jeladó, de az nem működött, mert az elemek lemerültek, így az ötvenfős keresőcsoportnak másfél órájába telt, amíg megtalálták.

A helyszín: lavinaomlás és mentőhelikopter (Kép: Bergrettung Lech)
A helyszín: lavinaomlás és mentőhelikopter (Kép: Bergrettung Lech)
Harmadszor. Ennyi időt ritkán bírnak ki a hó alatt. A település polgármestere szerint ez az eset csodával határos, a rendőrség szóvivője hatalmas szerencséről beszélt.

Tegnap reggelre Ausztriában sok helyen 20-40 cm friss hó hullott. A friss hó sok helyen okozott lavinát több tartományban is. Legalább öt komoly sérüléssel járó esetről érkezett hír, sajnos egy halálos eset is történt a felső-ausztriai Innviertel régióban. Itt két túrázó közül az egyiket olyan szerencsétlenül sodorta el a hótömeg, hogy nekivágta az egyik fának, a kiérkező mentőegységek már nem tudtak semmit sem tenni érte.
KOMMENTEK
Chopoker | 2015.01.29. 11:51
Isten éltesse sokáig a szerencsés sporttársat!

Jó lenne, ha nem csak a szenzációt hordozó hírekből, hanem a túlélők későbbi nyilatkozataikból is lenne módunk tanulni. Nem azt sokallom, hogy ennyi ilyen és még szomorúbb hír jelenik meg hétről-hétre, hanem azt hiányolom, hogy később már legtöbbször semmi infó sincs a túlélőkről.

Minimum jó lenne tudni, hogy milyen sérüléseket szenvedtek (volt-e maradandó sérülés), mennyi időbe telt a felépülés, milyen költségek merültek fel a mentés során, azokat ki fizette stb.?

Sokkal hitelesebb lenne, ha később a túlélők is nyilatkoznának, sokkal többet lehetne ezekből tanulni szerintem.

A cikket és a hasonló híreket mindezektől függetlenül is külön köszönöm!
nyugiba | 2015.01.29. 16:22
Szerintem is érdemes lenne ennek utánamenni. Pl. a tavalyi kötélpálya akrobatikát bemutató honfitárs hölgy helyzetéről és tanulságairól.
Bata Attila | 2015.01.30. 05:19
megúszta kihűléssel és tüdőzúzódással, hétvégén már kiengedik a kórházból

http://www.swr.de/landesschau-aktue...ll/bw/bodensee/singener-s...
bitera | 2015.01.30. 20:23
oriasi mazli! ennyi ho alatt legüreg nelkül max. 10-15 percet birt volna ki. az meg extra luzerseg, h elviszi magaval a piepset,d e nem ellenörzi, h valoban müködik-e...

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.