Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fekete évkezdet: eddig nyolc lavinaáldozat Tirolban

2015.01.20. Bata Attila

Nagyon rosszul indul az idei év baleseti statisztikája az ausztriai Tirol tartomány hegyei között. Az utóbbi három hétben rengeteg lavinabaleset történt. A számos sérült mellett ezek a hóomlások eddig nyolc halálos áldozatot követeltek. Legutóbb két német vesztette az életét tegnap délben.
Ebben a cikkben csak Tirolról lesz szó, de az idén más osztrák tartományokból (Salzburg, Vorarlberg) is sorra érkeznek a hírek a lavinabalesetekről. Más országokban sem jobb a helyzet. A hétvégi hatalmas havazás után különösen figyelni kell most az olasz hegyekben, de svájci és francia esetekről is naponta kapunk híreket.

Hatfős német sítúrázó csoport vágott neki tegnap a tiroli hegyeknek (St. Anton). Előzetesen minden megtettek a biztonságukért. Helyi vezetőt béreltek, mindenkinek teljes volt a felszerelése lavinaveszély esetére és mind a hatan remek fizikai állapotban voltak. 2800 méteres magasságban (Valluga) egyenként csúsztak át a hegyoldalon, amikor a negyedik lavinát indított és a 800 méter széles lavina három sítúrázót elsodort. Ketten meghaltak, a harmadikat súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

A hegyimentők vezetője szerint „ez egy népszerű útvonal, a jelen viszonyok között óvatosnak kell lenni, a csoport jól felkészült a túrára. Ilyen bármikor megtörténhet.”

Jelenleg az ötfokozatú rendszerben a 3-as figyelmeztetés van érvényben. A statisztikák szerint ilyenkor történik a legtöbb baleset. A magasabb fokozatú figyelmeztetések általában jobban elriasztják a túrázókat.

Az idei év halálos esetei között böngészve, azt láthatjuk, hogy már január elsején meghalt egy sítúrázó Kühtai felett. Január 3-án egy snowboardos Obergurgl felett. Január 5-én a két amerikai válogatott síelő Sölden felett. Január hetedikén a hochfügeni síterep alkalmazottja vesztette életét, amikor lavinaveszély vizsgálat közben a hórétegek minőségét ellenőrizte. Január 16-án egy holland sítúrázót sodort el a lavina Nauders felett, egy nappal később a kórházban halt bele a sérüléseibe. Ehhez a listához jön a tegnapi két áldozat. 
KOMMENTEK
Kálmi | 2015.01.21. 21:38
Nagyon szomorú, hogy valaki a kedvenc időtöltése közben válik szerencsétlenség áldozatává. A Jóisten nyugosztalja Őket!
Peter Szekely | 2015.01.22. 01:24
Tegnapelott Livignoban is meghalt egy srac lavinaban, nagyon szomoru. http://www.ilovelivigno.com/liv/201...5/01/aggiornamento-sulla-...

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.