Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Drónvideó az új eplényi pályáról és ülőliftről

2018.02.10. Bata Attila

Tegnap újabb ülőlifttel gazdagodott az Eplényi Síaréna. Eddig nem ismert érzésben lehetett része a magyar síelőknek. Csodás időjárásban, nagyszerű pályákon két ülőlift is szállította az utasokat egy magyar síterepen. A szezon hátralévő részében érdemes kipróbálni ezt az élményt.
Az új A7-es pálya drónnal fényképezve | Fotó: sielok.hu
Az új A7-es pálya drónnal fényképezve | Fotó: sielok.hu
A tegnap reggeli eplényi sajtótájékoztatóra igyekezve azt tűnt fel először, hogy az addig hómentes országút Eplény előtt megváltozott, a falu előtt már fehérbe borult a táj. Önkéntelenül is beugrottak a korábbi poénok, már megint annyira járatták a hóágyúkat, hogy az egész falu fehér lett.

A tegnapi cikkben leírtakhoz képest új információ, hogy az újonnan felépített lift az ausztriai Ski Arlberg (Stuben) tavalyelőtti hatalmas fejlesztése után lecserélt kétüléses liftje. A liftre elég sűrűn szereltek székeket, összesen 190 darabot, amely azt jelenti, hogy egyirányban egyszerre 190 utast szállíthat a lift. Ha kihasználnák a leggyorsabb sebességét, akkor ideális esetben óránként 1580 utast tudna szállítani.

Az új lift és az új pálya | Videó: Simig Csaba (sielok.hu)
Ehhez persze a maximális sebesség kellene és az, hogy ne maradjanak üres ülések a liften, így Ebele Bálint, a síterep vezetője szerint az a reális, ha óránként kb. 1300 utassal számolunk. Az alsó rész füvesítése az idei szezonban már nem készülhetett el, jövőre pótolják, akkor még szebben fehérlik majd a pálya. Az üzemeltetők azt is elmondták, hogy az első napon nem közlekedett teljes sebességgel a lift. Erre a jövőben is sor kerülhet, mert a kezdők nagy száma miatt valószínűleg erre szükség lehet.

Átadás után az első utasok. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Átadás után az első utasok. MTI Fotó: Krizsán Csaba
A teljes A7-es pálya ideális a még a síelés elején járók részére. Széles, kellemes ejtésű, és tegnap látszott, hogy viszonylag vékony hóréteggel is egész jó pályát lehet belőle készíteni. Az alsó rész fokozatosan laposodik el, ide már kell egy kis lendület, hogy elérjünk az új felvonó aljához.

Az átadási ünnepség: Révész Máriusz, Dr. Egri Katalin és Ebele Bálint vágták át a nemzeti szalagot 11 órakor. Fotó: sielok.hu
Az átadási ünnepség: Révész Máriusz, Dr. Egri Katalin és Ebele Bálint vágták át a nemzeti szalagot 11 órakor. Fotó: sielok.hu
A völgyállomás másik oldalán egy kis szakaszt kerítettek le a teljesen kezdők oktatásához. Ez a rész ideálisnak tűnik erre a célra, nem véletlen, hogy a jövőben ezen a részen várják a síoktatók a kezdő tanítványaikat. Az új lift közelében parkoló is épült, amely mától várja az autósokat.

Az új pálya lentről felfelé
Az új pálya lentről felfelé
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a tavaly kora nyári iszapömlés után nem sok esélyt adtak az új lift megépülésére. Akkor liftházakat és kiszolgáló egységeket tett tönkre a hegyről lezúduló ár. Az állandó versenyfutás az idővel, számos váratlan nehézség ellenére időben elkészült a lift, és mostantól már a pálya is készen áll mellette.

Tegnap szikrázó napsütésben, remek havon lehetett síelni a Síarénában. A két ülőlift jól falta a sorokat, amelyet a pénteki forgalom hozott.

A következő 5-10 nap időjárása kedvezően alakul. Lehet hóágyúzni, havazás is várható, érdemes kihasználni a hideg februári időszakot egy síelésre Eplényben.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
Szállástippek
Hotel Szarvaskút csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Szarvaskút az eplényi Síarénához legközelebb eső (10 km) wellness szolgáltatásokat kínáló szálloda. Szolgáltatásai: úszómedence, szaunák, gőzkabin, jacuzzi, fitneszterem, gyermekmedence, stb... SZÉP kártya elfogadóhely!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Szépalma Hotel csillagcsillagcsillag
Az Esterházy család egykori ménesbirtokán kialakított, különleges szálloda a Magas-Bakony erdőségeiben található, távol a világ zajától, az eplényi Síarénától kb. 15 km-re. Szolgáltatásai: szauna, gőzkabin, sószoba stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.