Menü ≡

Ausztria: méteres hó eshet a hétvégén

2020.09.23. | Szerző: Stani
Markáns hidegfront hozza meg péntektől az osztrák gleccserekre a várva várt havat. Helyenként egyméteres hó is összejöhet vasárnapig. A jövő hét is téliesen alakulhat a magasabb hegyekben.
h i r d e t é s
Az eddigi szeptember inkább egy nyári hónapra hajazott. Igaz havazással kezdődött az ősz a hónap első napján, de a hófelhők gyorsan tovább álltak és későnyár lett.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Péntekre virradóra megérkezik a tél az osztrák hegyekbe, estére Vorarlberg, Tirol és Salzburg tartományokban 1100-1500 méterig süllyed a hóhatár. Szombaton ennél is alacsonyabban alakulhat, itt-ott 1000 méterig is lehavazhat. Vagyis sok alpesi völgy idén először fehér ruhát ölthet.

A magasabb hegyi utakon télies útviszonyokra kell felkészülni a közlekedőknek, várhatóan egyes utakat, mint Salzburgot Karintiával összekötő Grossglockner utat, vagy a tiroli Timmelsjoch utat átmenetileg lezárhatják.
Az osztrák gleccsereken vasárnapig 40-70 cm havat várunk, helyenként ennél eshet több, a mostani előrejelzések az Arlberg régióra (Tirol és Vorarlberg határa) egy méter körüli friss havat jeleznek.

1500 méter felett kifejezetten télies lesz az időjárás. A hóból a déli és keleti végekbe (Karintia és Alsó-Ausztria) jóval kevesebb jut, Karintiában leginkább Mölltal gleccser profitálhat a szeptember végi télből.
A hóesés mellett komoly mínuszokkal számolhatunk, a hétvégén 3000 méteren akár -10 C fok alá is csökkenhet a hőmérő higanyszála, ideális feltételeket teremtve a hóágyúzásnak.

Úgy tűnik a magasabb hegyekben a jövő héten is maradhat a korai tél. A mostani havazás a lehető legjobbkor jön a gleccsersíterepnek, hiszen a hétvégén illetve a következő két hétben többen is tervezik a nyitást.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »