Ausztria: méteres hó eshet a hétvégén

2020.09.23. Stánicz Balázs

Markáns hidegfront hozza meg péntektől az osztrák gleccserekre a várva várt havat. Helyenként egyméteres hó is összejöhet vasárnapig. A jövő hét is téliesen alakulhat a magasabb hegyekben.
Péntektől érkezik a tél - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Az eddigi szeptember inkább egy nyári hónapra hajazott. Igaz havazással kezdődött az ősz a hónap első napján, de a hófelhők gyorsan tovább álltak és későnyár lett.
Csütörtökön szép őszi idő lesz, másnapra érkezik a tél - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Péntekre virradóra megérkezik a tél az osztrák hegyekbe, estére Vorarlberg, Tirol és Salzburg tartományokban 1100-1500 méterig süllyed a hóhatár. Szombaton ennél is alacsonyabban alakulhat, itt-ott 1000 méterig is lehavazhat. Vagyis sok alpesi völgy idén először fehér ruhát ölthet.

A magasabb hegyi utakon télies útviszonyokra kell felkészülni a közlekedőknek, várhatóan egyes utakat, mint Salzburgot Karintiával összekötő Grossglockner utat, vagy a tiroli Timmelsjoch utat átmenetileg lezárhatják.
Érkezik a front - kép: wetterzentrale.de
Az osztrák gleccsereken vasárnapig 40-70 cm havat várunk, helyenként ennél eshet több, a mostani előrejelzések az Arlberg régióra (Tirol és Vorarlberg határa) egy méter körüli friss havat jeleznek.

1500 méter felett kifejezetten télies lesz az időjárás. A hóból a déli és keleti végekbe (Karintia és Alsó-Ausztria) jóval kevesebb jut, Karintiában leginkább Mölltal gleccser profitálhat a szeptember végi télből.
A magasabb hegyi utakon télies körülmények várhatók - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
A hóesés mellett komoly mínuszokkal számolhatunk, a hétvégén 3000 méteren akár -10 C fok alá is csökkenhet a hőmérő higanyszála, ideális feltételeket teremtve a hóágyúzásnak.

Úgy tűnik a magasabb hegyekben a jövő héten is maradhat a korai tél. A mostani havazás a lehető legjobbkor jön a gleccsersíterepnek, hiszen a hétvégén illetve a következő két hétben többen is tervezik a nyitást.
A mai nap 2800 méter felett esett néhány cm hó - Fotó: Pitztal Webkamera
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Aparthotel Hirschenau csillagcsillagcsillagcsillag
Igényesen felújított aparthotel a Ski Amadé / Filzmoos sípályáitól 150 méterre. Konyhás, 4-5-6 fős apartmanok önellátással, vagy igény esetén reggelivel, közös szaunahasználattal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Glösalm
Igazi alpesi meseházikó a Dachstein gleccser lábánál 1.500 méteres magasságban. 3 db modern apartmanja összesen 11 fő részére kínál szállást, büféreggeli is kérhető. Á la carte vendéglő is működik a szálláshelyen.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension Sunseitn
Hangulatos, osztrák családi panzió a ramsaui fennsíkon /1100 m tszfm./, nyugodt környezetben, 1 km-re a helyi sípályáktól, 8 km-re a dachsteini nagykabinos lifttől, 10 km-re Planaitól. Ellátás: reggeli.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.