Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Elővették a tavalyi havat és már lehet is síelni!

2015.09.28. | Szerző: Bata Attila
Az egész olyan egyszerűen hangzik. Nem kell mást csinálni, csak márciusban betárazni a havat, szépen letakargatni, óvni a Naptól és esőtől. Majd, ha először beköszönt a hideg, akkor a „lementett” havat szétteríteni a pályán és már lehet is síelni. Pontosan így tett a norvég Geilo síterepe az előző hétvégén!
Egy darab hópihe sem hullott még az idén a norvégiai Geilo síterepén, ennek ellenére szombaton, szeptember 26-án, már elég jó pályán lehetett karistolni az első kanyarokat.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A korai szezonkezdet - a helyi szakértők szerint ilyen korán még sosem lehetett itt síelni -, két dolognak köszönhető. A tavalyi szezon végén körülbelül 30 ezer köbméter havat gyűjtöttek be a tározókba, majd leszigetelték a hatalmas kupacot, hogy túlélje a nyarat. A múlt héten kibontották a fóliát és körülbelül 20 ezer köbméter meg is maradt a tavasszal elrakott hóból. Ebből a tavalyi hóból remek alapot lehetett készíteni.

Ehhez jön még egy speciális hókészítő gép. Ezzel akár 25 fokos melegben is lehet havat készíteni. Ezzel naponta 100 köbméter havat tudnak gyártani, amellyel lehet frissíteni a pályát. Természetesen csak az egyik pályára jutott ebből a hóból, de ahogy a képeken is látható a 400 méter hosszú, 30 méter széles, körülbelül 70-100 cm vastag hóval beterített pálya nem néz ki rosszul.

A cél az, hogy a környék versenyzői hazai havon tudjanak edzeni, és a pálya - ideális esetben - kitartson az első nagyobb havazásig. Ennek megfelelően bizonyos napokon csak a versenyzők gyakorolhatnak rajta. Amikor megnyitják a nagyközönségnek, akkor egy négyórás jegy 250 koronába (kb. 8300 Ft), egy kétórás pedig 200 koronába (kb. 6600 Ft) kerül.
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 37 vendég és 1 regisztrált felhasználó látogatja.