Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új lift épülhet a francia freeride paradicsomban

2023.03.02. Bata Attila

Hosszú ideje tartott már a huzavona, amelynek a végén megszületett a döntés. Megépülhet az új lift a francia La Grave síterep tetején. A síterep a freeriderek Mekkájának számít, nem mindenki fogadta örömmel a döntést.
Kép a lenti videóból
Kép a lenti videóból
La Grave teljesen más, mint a mostani modern síterepek. Nincsenek ratrakok, hóágyúk, de még lavina elleni védelmi rendszer sem. Teljes ellentéte a megszokott síterepeknek, és sokan ezért imádják. A völgyből ikonikus lift visz fel 3200 méteres magasságba, majd onnan egy korongos közel 3600 méterre. A síterep teljesen freeride, a pályán kívüli síelés kedvelőinek örömére. Közel 2100 méter szintet lehet lesíelni, majd vissza a liftekkel. Jobbaknak napi 3-4 csúszás is összejöhet ebben a kombinációban, öt már kivételesnek számít.
100% freeride
A 3200 méteres magasságból induló tervezett nagykabinos lift engedélyezés már régóta megosztja a síelőket és a környékbelieket. Az engedélyező hatóság január közepéig egy hónapon át meghallgatást tartott, ahol bárki elmondhatta érveit, illetve ellenérveit a beruházással kapcsolatban. A döntés február közepén született meg, hogy megépülhet a felvonórendszer harmadik szakasza is a hegyoldalban.

Az alábbi videóban a 3200 magasan található terület átalakításának látványterve látható. Ide érkeznek az ikonikus kabinok, helyet kap egy kiállítási terület (Glaciorium), az új lift alsó állomása és egy vendégló panorámaterasszal.
A 3200 méteren található új épület látványterve
Az új, 1800 méter hosszú kabinosban (3211 m- 3568 m) egyszerre 35-en utazhatnak, amely nem jelent nagy forgalmat a Girose gleccser irányába. Az itt található húzóliftet, amely dízelmotorral üzemel, elbontják.

A meghallgatások után a miniszteri biztos ismertette, hogy 529-en fejezték ki véleményüket, a konkrét szavazatok között többen szerették volna a fejlesztések törlését, 272:255 arányban. Azonban a helyi lakosok, a két közeli település lakói között teljesen más az arány, 181:44 az igenek javára, és ez döntött az elbírálásnál.

Még egy feltétele van a kb. 12 millió eurós építkezésnek. A hegyoldalban található ritka növényt (Androsace du Dauphiné) nem érheti károsodás az építkezés miatt. 
La Grave, egy epizód a kedvenc sorozatunkból
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.