Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jön a meleg a svájci és az osztrák terepekre

2009.11.17. Bata Attila

Jön a meleg a svájci és az osztrák terepekre Enyhülés következik be az időjárásban, napközben akár 20 fok köré is emelkedhet a hőmérő higanyszála a karintiai, stájer és svájci hegyek völgyeiben. Az osztrák üzemeltetők szerint a pályák bírni fogják a meleget, de Svájcban már kezdenek aggódni a korai szezonkezdet valószínű elhalasztása miatt.
Sígatyarohasztó meleggel kell szembenézniük a határhoz közelebb üzemelő stájer és karintiai síterepeknek, de sem Turracher Höhe, sem Schladming üzemeltetői nem aggódnak. A Mölltal-gleccser pedig ilyenkor már nincs nagy veszélyben. Hiába igyekeznek az üzemeltetők Turrach felett, a hétvégén az eddig működő húzólift mellett már egy ülőszékest is elindítottak, az időjárás a következő napokban nem lesz partner a síelésben. Nem tudjuk, mennyire szól a túlzott optimizmus vagy a kötelezően megnyugtató marketinges bizakodás az üzemeltetőkből, de azt ígérik, hogy 1800 méter felett esténként fagyni fog, így a napközben elolvadó havat pótolni tudják majd is továbbra is folyamatosan lehet majd síelni Turracher Höhén.

A schladmingi Planai síterepén biztosak benne, hogy a meleg ellenére is üzemelni fognak. A síterep vezetője szerint azért nyitottak ki az idén olyan korán, már október közepén, mert biztosak voltak benne, hogy annyi havat sikerült készíteniük és tárolniuk, amellyel könnyen átvészelnek enyhébb időszakokat is. A jelenleg a megnyitott pályákat körülbelül 300.000 köbméter hó borítja, így a pályák a várható meleg hullám csapásait is átvészelik majd.

A mölltali gleccserterep igazgatónője sokkal optimistábban várja a következő napokat. Nem csoda, hiszen ilyenkor, a hőmérséklet emelkedésével egyidőben, egyre többen választják majd a gleccsert az alacsonyabban fekvő pályákkal szemben. A rövid tájékoztatás szerint: „a síterep 3000 méteren fekszik, az éjszakák hidegek, a hó minősége optimális.”

Teljesen szokatlan arcukat mutatják a svájci hegyek. A meteorológusok szerint a délről érkező melegebb légtömegek 2000 méter alatt jelentősen vékonyítják majd a hótakarót, de a legrosszabb hír, hogy két hétig semmi esély sincs arra, hogy megérkezzen a hideg levegő egy jelentősebb havazás kíséretében. Az enyhe idő miatt a tervezett nyitásokat is el kellett halasztani. Jungfrau lifttársaság vezetője szerint ők már rég kinyitottak volna, de az időjárás miatt nem lehetett. Andermatt ugyan megnyitott az előző hétvégén, de ahogy az üzemeltetők is hangsúlyozzák „korlátozott viszonyok” között, és valószínűleg ezek a viszonyok sem tartanak ki túl sokáig.

Engelbergben azt is kérdezhetik, hogy hol van már a tavalyi hó? Napra pontosan tavaly ilyenkor méteres hó borította a síterepet, most jó, ha van negyven centi, ebből is több a mesterséges hó, mint a természetes. Egyelőre még a hidegebb éjszakák tartják a lelket a síterep üzemeltetőiben. Azt pedig már le sem merem írni, mivel ijesztgetnek a svájci meteorológusok, ha a következő két hétben marad az enyhe, fagymentes időjárás. Valamilyen korai tavaszról, korán nyíló virágokról beszélnek …
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
AKCIÓ
Sporthotel Royer csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Családbarát sportszálloda Schladmingban, 450 méterre a Planai sílifftől, ingyenes sítranszferrel! Wellness részleg medencével, csúszdával, szaunákkal és gyermek medencével. Szolgáltatások: gyermekfelügyelet, tekepálya, teniszpályák, squash, és még sok más beltéri sport.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension Sunseitn
Hangulatos, osztrák családi panzió a ramsaui fennsíkon /1100 m tszfm./, nyugodt környezetben, 1 km-re a helyi sípályáktól, 8 km-re a dachsteini nagykabinos lifttől, 10 km-re Planaitól. Ellátás: reggeli.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bachseitenhof Panzió
1.200 m magasan az erdő szélén fekvő 12 szobás, panorámás panzió. A legközelebbi sílift (Fageralm) 4,5 km-re található, de kocsival a Ski Amadé sírégió számos síterepe elérhető. A síelés után finn- és infraszauna, ezen kívül internet, ingyenes parkolás várja a vendégeket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.