Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fedett sípályát terveznek Szlovákiában a magyar határhoz közel

2023.02.14. Bata Attila

Tavaly decemberben ismételten felröppentek a hírek, hogy a szlovákiai Galántára tervezett és időközben leállt, hatalmas beruházás talán mégiscsak megvalósulhat. Európai szinten is egyedinek számító projekt fedett sípályát és sífutó alagutat is ígér 2027-re.
Kép: Sport Park International
Kép: Sport Park International
Az alábbi képen is látható, hogy a Sport Park International vállalkozás nem aprózza el. A közel 34 hektáros területen számos sportlétesítmény épülne. Ehhez hasonló sportközpont tényleg egyedi lenne Szlovákiában, és a világon sem sok hasonló üzemel.
Így néz ki a teljes beruházás (Sport Park International )
Így néz ki a teljes beruházás (Sport Park International )
A képen látható létesítmények megépítésének tervezett határidejét három szakaszra bontották. Először a Központi blokk, a focipályák, futball csarnok és a szabadtéri létesítmények készülnének el 2025-re. Utána a fedett, 50 méteres uszoda 2026-ra. Majd harmadik körben, 2027-re a jégkorong csarnok, a fedett sípálya, és a képen nem látható földalatti alagútban kialakított sífutópálya. Természetesen, bennünket ez a szakasz érdekel a legjobban.

Fedett jégkorongpályából mindjárt kettő is épülne, egyik az európai méretek szerint, míg a másik az észak-amerikai (NHL) sztenderd alapján.
Kép: Sport Park International
Kép: Sport Park International
A fedett sípályát egész évben üzemeltetnék. Egy 750 méter hosszú és 120 méter széles lesiklópályát terveznek 48 méteres szintkülönbséggel. A tetejére egy négyszemélyes lanovkával lehetne feljutni. A sípálya tetején egy körbár épül panorámás kilátással és 80 férőhelyes vendéglátással.

Az északi sportokra is gondoltak. A biatlonosok egy 8 állásos lőteret kapnak, ahol mobillelátókon 120 néző követheti a versenyeket. Az 1,25 kilométer hosszú pálya nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas lesz. Szélessége 12 méter magassága eléri a 3,9 métert. A körpályán négy „pihenőszigetet” alakítottak ki, ahol felszerelést lehet igazítani, vagy a lassabbak elengedhetik a gyorsabbakat. Egyszerre 40 sífutó körözhet az alagútban, amelyhez hasonló már épült például Németországban is.
Kép: Sport Park International
Kép: Sport Park International
Galánta Szlovákia nyugati részén található, üzleti szempontból fontos, hogy közel a magyar és az osztrák határhoz. Győrből autóval kb. egy óra alatt elérhető. A projekt először hat évvel elezelőtt került be a hírekbe, majd az elmúlt négy évben minden kapcsolat megszakadt az akkori helyi önkormányzat és a befektetők között. Az új helyi vezetés és a befektetők újratervezik az egész projektet, amely jelenlegi árakon kb. 250 millió euróba (kb. 98 milliárd forint) kerülne. A városnak és az adófizetőknek várhatóan nem kerül pénzébe a projekt, még az építési terület is magántulajdonban van.

Nem akarom lehűteni a reményeket, de az ilyen projekteknek a nagy része örökké terv marad a világban, Szlovákiában sem sikerült még haladás elérni ez ügyben. 2008-ban a szintén Nagyszombati kerületben található Egbell (szlovákul Gbely) településre terveztek egy ennél kisebb fedett sípályát, de nem lett belőle semmi. Legutóbb 2016-ban Donovalyban a sípálya üzemeltetőitől független cég akart sícsarnokot építeni, azóta tart a huzavona az engedélyezési folyamatban, de az engedélyeket máig sem kapták meg.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.