Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Flachau: betiltották a sítúrázást a sípályákon

2015.12.16. Bata Attila

Drasztikus döntést hozott a salzburgi Flachau síterepét üzemeltető lifttársaság. Mostantól a sítúrázók nem használhatják a sípályákat, vagyis, elvileg többé nem láthatunk a pálya szélén, sítalpakon felgyalogoló túrázókat. A síterep biztonsági okokkal és egyes túrázók felelőtlen magatartásával indokolta a tiltást.
A sítúrázás a világ egyik legjobb, legegyszerűbb és legolcsóbb sportja, vagyis ezt gondolhatnánk. Az utóbbi időben egyre népszerűbb a túrázás és a síelés ezen kombinációja. Gyakorlatban a sítúrázó felbaktat a pálya szélén, majd fenn kipiheni magát, és jutalomból még egy jót is csúszhat lefelé.

A lifttársaságok ennek annyira nem örülnek, hiszen a túrázók liftbérletet nem vesznek, de a drágán előkészített (hóágyúzott+rakrakolt) sípályákat használják. Sok esetben csak a pályákon lehet felfelé haladni, olyan hóhiányos időszakban, mint a mostani pedig csak a drágán behóágyúzott pályák maradnak a sítúrázóknak. Az előző évben néhány osztrák síterep már kompromisszumot kötött a sítúrázókkal, egy jelképes összegért (5-10 euró) használhatják a pályákat túrázásra, illetve lecsúszásra.

Mostantól tilos Flachau pályáin sítúrázni
Mostantól tilos Flachau pályáin sítúrázni
A mostani flachaui döntés ennél sokkal szigorúbb. A síterep közleménye szerint az elmúlt hétvégén mintegy 1000 sítúrázó érkezett a síterepre. Jelentős többségük "szabályosan" használta a pályákat, de néhányan keresztül-kasul vágtak át a pályákon, gyakran életveszélyes helyzeteket okozva a lesiklóknak és maguknak.

A síterep már ki is helyezte a völgyállomásoknál a sítúrázást tiltó táblákat. Persze, adódik a kérdés, hogyan lehet ezt egyáltalán betartatni? Ki fogja lezavarni a túrázókat a pályáról? A síterep szerint lesz egy külön csoport, akik majd figyelik a pályákat és a jövőben érvényt szereznek a tiltásnak.

A mostani állapot szerint a tiltás a szezon végéig szól.
KOMMENTEK
TZoli | 2015.12.16. 08:55
Valahol jogos a dolog.
Annak ellenére mondom, hogy magam is többször mentem a pálya szélén felfelé. De Tonalén találkoztam egy olyan kezdő több mint tízfős túrázós csoporttal, akik a pályán közepén jégcsákányos(minek!) hátizsákokkal felszerelkezve kígyóvonalban haladtak felfelé.
Sörapu. | 2015.12.16. 09:45
Nem ez a jellemző. A sízők és a deszkások között sokkal több szabálytalankodó van. Valami egészen más állhat a háttérben.
Karácsony után pár napot pont ott a környéken fogok eltölteni. Utánanézek majd saját szememmel a dolognak.
Felmerül azonban gyorsan pár kérdés. Vajon érvényes jeggyel a zsebemben sem mehetek felfelé? Pályán kívül ok? Csak a fókások a feketeseggűek, vagy ugyanaz vonatkozik a bigfootokra és a bakancsos turistákra? Vagy mi van akkor ha ilyen-olyan okból nem közlekednek a liftek és nekem halaszthatatlan dolgom van a hegyen (volt már ilyen)? Vagy mondok egy talponsíelő példát: minden évben eltöltünk egy hetet Holnapsaalbachban, a szállásunk egy kis Hüttében van a hegyen. Mi reggelente (7:30 után amikor is már elméletben használhatóak a pályák) lecsúszunk a pékhez, feltúrázunk és így kerül friss zsemle az asztalra. Ha ezt a szabályt ott is bevezetnék, barátaim ehetnék a száraz kenyeret :)
| 2015.12.16. 11:16
Mivel csak pénz lehet a dologban ezért én hóágyú vs. nem fizető emberekre gondolok. Persze nem azért túráznak felfelé emberek mert spórolnak. (egyes túrázók cuccai többszöröse a pályán csuszkálókéhoz képest)
Egy hülye döntés ez ennyi, olyan magyaros megoldás. Létezik túrasí etikett ezt kellet volna csak marketingelni,akár ÖAV részéről és akkor nem került volna semmibe síterepnek.
TZoli | 2015.12.16. 12:59
Egy kulturált megoldás:
http://www.gerlitzen.com/en/prices/...winter-hikers.html
Így már 5 eur-ért teljesen legális, 7-ért még egy lift menet is benne van. És úgy tudom, ez tartalmaz egy ugyanolyan pálya biztosítást is, mint amilyent a síbérlettel együtt kapsz. Cserébe a túrázók nem mászkálnak össze-vissza a pályán. Igaz, amikor én ott voltam, nem vettem ilyet. Mert nem is tudom, kötelező lett volna?
bzsoli75 | 2015.12.16. 19:03
A sítúrázónak nem a spórolás a célja, amikor egy pálya mellett megy fel. Sőt számunkra általában ez a legrosszabb része a sítúrának, mert tömeg, hangzavar és a sok autótól gyakran szmog van a nagyobb sípályák környékén. A jelzett túraútvonalak gyakran a sípályák mellett indulnak vagy oda érkeznek, de a cél, hogy szép, viszonylag kevés ember látogatta helyen túrázzunk és szűz hóban síeljünk. Általában egyszer haladunk át a sípályán a túra elején és végén, azt hiszem ezért kevesen vennének napi bérletet. Természetesen, ha valaki más testi épséget veszélyezteti, büntessék, de a tiltás így értelmetlen, illetve csak pénzbeszedés a sípálya üzemeltetőjének.
minerel | 2015.12.17. 12:10
Szerintem ez ideiglenes tiltás amig tart a hóínség. Azért Zauchenseeben is volt egy hármas csoport akik egy sípálya kereszteződésen baktattak keresztül szép komótosan, azt lezárva...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Tauernresidence Radstadt
Új építésű apartmanház 2-8 fős apartmanokkal és közös wellness részleggel Radstadt síterepétől mindössze 1,5 km-re. Kocsival néhány perc alatt Schladming sírégió, Flachau/Wagrein és Obertauern is elérhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alpin Apart Flachau
Az Alpin Apart vidékies hangulatú, 2-8 fős modern apartmanjai Flachau / Reitdorfban találhatóak, a SpaceJet 1 felvonó völgyállomásától kb. 2,5 km-re. A ház elől ingyenes síbusz indul a sífelvonóhoz. Wellness: beltéri és nyáron kültéri medence, szauna, gőzkabin.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hideaway Dachstein West
2022 decemberében megnyílt új apartmanház, alpesi környezetben Dachstein West síterep annabergi A1-es felvonójától 8 km-re. 4-6 fős kényelmes, tágas apartmanokkal és 8 fős Penthouse lakással és wellnessel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.